Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Σεπ-2017 08:44

  Αύξηση πωλήσεων αναμένουν τα ΙΚΕΑ μέχρι το τέλος του 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αύξηση πωλήσεων αναμένουν τα ΙΚΕΑ μέχρι το τέλος του 2017

  Του Nίκου Χρυσικόπουλου

  Άνοδο των πωλήσεων συνολικά στο δεύτερο μισό της χρονιάς, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της υψηλής φορολογίας στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά και τις  επιχειρήσεις περιορίζουν τους διαθέσιμους προς κατανάλωση και επένδυση πόρους, αναμένει η διοίκηση της Housemarket, της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Fourlis που διαχειρίζεται και λειτουργεί τα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.  

  Οι επικεφαλής του ομίλου προχωρούν σε αυτή την εκτίμηση κυρίως λόγω του "παραδοσιακά" ισχυρότερου δεύτερου εξαμήνου, έναντι του πρώτου κάθε χρονιάς για την αλυσίδα. Όπως σημειώνουν στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα έναντι του πρώτου εξαμήνου, λόγω των ιστορικά αυξημένων εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο, της ισχυρής ανταγωνιστικής θέσης των εταιρειών λιανικής του ομίλου αλλά και της ισορροπημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων του και κατ’ επέκταση και των εσόδων του από τις χώρες του εξωτερικού.   

  Οι παραπάνω εκτιμήσεις για τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Housemarket κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, έχουν άμεση εξάρτηση από τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από όπου εξακολουθεί να προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων (65% για το α΄ εξάμηνο 2017), όπου η ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως σημειώνεται, είναι το κριτήριο για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της κατανάλωσης. 

  Στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης, οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία μειώθηκαν οριακά στο πρώτο εξάμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2016 (πωλήσεις 126,2 εκατ. για το α’ εξάμηνο του 2017  έναντι 127,6 εκατ. ευρώ). Το συνολικό EBITDA του κλάδου έφτασε τα 7,4 εκατ. έναντι 7 εκατ. ευρώ το 2016 ενώ η εταιρεία μείωσε τις ζημιές προ φόρων σε 1,3 εκατ., έναντι ζημιών 3,7 εκατ. το 2016.    

  Ωστόσο, σημάδι πιθανού προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι στο πρώτο διάστημα οι πωλήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,9% ενώ στις υπόλοιπες χώρες (Κύπρος, Βουλγαρία) αυξήθηκαν κατά 7,9%. Επίσης, σύμφωνα με την παρουσίαση της Fourlis στην ΕΘΕ, υπήρξε μικρή (1,5%) μείωση του αριθμού των επισκεπτών στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι του ιδίου διαστήματος το 2016.  

  Σημειώνεται ότι στα ενοποιημένα στοιχεία του ομίλου Housemarket της συγκεκριμένης περιόδου ενοποιείται πλήρως η θυγατρική της Trade Logistics ΑΕΒΕ.  

  Σήμερα, λειτουργούν συνολικά επτά καταστήματα ΙΚΕΑ, πέντε από τα οποία στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία καθώς και επτά σημεία παραγγελιοληψίας (Pick up & Order Points) προϊόντων ΙΚΕΑ , εκ των οποίων πέντε στην Ελλάδα (Ρόδος, Πάτρα,  Χανιά,  Ηράκλειο και Κομοτηνή) και δύο στην Βουλγαρία (Βάρνα και Μπουργκάς). Επίσης, λειτουργούν καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Το σύνολο των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχεται από την εταιρεία του ομίλου Trade Logistics  που υποστηρίζει τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και στην Κύπρο με αυτοματοποιημένα συστήματα αποθήκευσης και εκτέλεσης παραγγελιών.  

  Υπενθυμίζεται ότι η Housemarket προχώρησε στην έκδοση 5ετούς ομολογιακού δανείου (με σταθερό επιτόκιο 5% ανά έτος και τριμηνιαία καταβολή τόκων) το περασμένο Σεπτέμβριο. Η διάθεση του ομολογιακού πραγματοποιήθηκε με δημόσια προσφορά στο ευρύ επενδυτικό κοινό και οι ομολογίες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χ.Α. Η έκδοση καλύφθηκε επιτυχώς και η εταιρεία συγκέντρωσε από την αγορά το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων