Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 11:22

  Τι ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς για την κτηματαγορά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς για την κτηματαγορά

  Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας – Prodexpo, η καθιερωμένη, πλέον, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ στελεχών της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

  Τα Θέματα που κλήθηκαν να σχολιάσουν οι εκπρόσωποι της Αγοράς ήταν τα ακόλουθα:

  Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια: Εφαρμόσιμες λύσεις

  Αντικειμενικές Αξίες & Φορολογικοί Συντελεστές

  Υπερπροσφορά ακινήτων: Πως θα απορροφηθούν τα σημερινά κενά ακίνητα κάθε είδους;

  Μήπως η Ελλάδα μετατρέπεται από χώρα ιδιοκτητών σε χώρα ενοικιαστών;

  Κεντρικός Ομιλητής της συνάντησης ήταν ο Θεόδωρος Μητράκος, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος τόνισε ότι οι προσδοκίες θα είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Υπενθύμισε ότι η οικονομική κρίση έχει εμπεδώσει την αλλαγή του δημοσιονομικού πλαισίου λειτουργίας, καθώς από το 2013 και μετά καταγράφονται συνεχώς πρωτογενή πλεονάσματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου, το οποίο το 2008 βρισκόταν στα 40 δις ευρώ ετησίως, ενώ το 2015 υπήρξε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ και το 2016 το έλλειμμα ήταν -0,6% του ΑΕΠ. Στην αγορά κατοικίας, εκτίμησε ότι έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο οι αξίες υποχώρησαν κατά 1,8%.

  Περνώντας τώρα στο ζήτηση της διαχείρισης των "κόκκινων δανείων” , η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει έναν αισιόδοξο στόχο μείωσης των NPLs από τα 238 δις ευρώ σε 105 δις ευρώ το 2019. Θύμισε ότι το σημερινό μέγεθος αντιστοιχεί στο 45,2% του συνόλου των δανείων, έναντι 5,1% στην Ε.Ε. ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα διαθέτει το 10,6% του συνόλου των επισφαλών δανείων σε όλη την Ε.Ε., τη στιγμή που με βάση την κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνούμε το 1,5%. Συνολικά, το 81% των εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι ακίνητα. Ακόμα κι αν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των NPLs που έχει τεθεί, θα παραμένουμε με 66,7 δις ευρώ επισφαλών δανείων, ποσό που επίσης είναι πολύ σημαντικό.

  Στον τομέα των κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, το 55% των δανείων, ή 12,6 δις ευρώ είναι επισφαλή (39.000 επιχειρήσεις).

  Οι τοποθετήσεις των στελεχών της Αγοράς είχαν ως εξής:

  Δημήτρης Ανδριόπουλος | Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος | Dimand

  "Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υπερπροσφοράς στην αγορά ακινήτων, θεωρώ ότι δεν υφίσταται, υπό την έννοια ότι η προσφορά που υπάρχει δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητά η αγορά. Έτσι, επιτείνεται το πρόβλημα. Άρα, πρέπει κι εμείς ως κλάδος να σκεφτούμε δημιουργικά και να καλύψουν υπάρχουσες και πραγματικές ανάγκες”

  Άννα Αποστολίδου |Διευθύνουσα Σύμβουλος | BriQ Properties ΑΕΕΑΠ

  "Η Briq είναι η νέα εταιρεία στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, 100% θυγατρική του ομίλου Quest. Διαθέτουμε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 28 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει σχετικά "ανώδυνα”, μέσω απόσχισης κλάδου, μείωσης μετοχικού κεφαλαίου και εισφοράς σε είδος. Στη συνέχεια θα κινηθούμε άμεσα για την απόκτηση κι άλλων ακινήτων, με χρηματοδότηση και μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σε μεταγενέστερο στάδιο δρομολογούμε και αύξηση κεφαλαίου, κυρίως με ξένα επενδυτκά κεφάλαια, αλλά και πιθανώς και Έλληνες θεσμικούς. Η έμφαση της εταιρείας θα είναι τα επαγγελματικά ακίνητα.

  Από 1/1/2016 οι ΑΕΕΑΠ έχουν επενδύσει 165 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 113 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ λίγα τα ακίνητα εισοδήματος που είναι κατάλληλα για επένδυση”

  Θωμάς Ζιώγας, MRICS, REV | Πρόεδρος, RICS Greece | Senior Partner, ΝΑΙ Hellas

  "Για τις αντικειμενικές αξίες, καταρχάς θα πρέπει να αλλάξουμε το όνομα και να τις λέμε τουλάχιστον φορολογητέες αξίες, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Κατά την άποψή μου, αντί να προσπαθούμε να εξισώσουμε τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις δύο τιμές και να βάλουμε φόρο επί των φορολογητέων, που θα μπορούσαν π.χ. να είναι ένα ποσοστό επί των εμπορικών τιμών. Άλλωστε, τα 2,6 δις ευρώ του ΕΝΦΙΑ είναι πλέον πάγιο ετήσιο ποσό. Για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά, θα μπορούσε επίσης να τεθεί ως προαπαιτούμενο κάθε συναλλαγής, η εκτίμηση ακινήτου από ανεξάρτητο εκτιμητή. Άλλωστε, σε περιπτώσεις διαμερισμάτων/κατοικιών, το κόστος δεν είναι μεγαλύτερο των 200-300 ευρώ”

  Παναγιώτης Καλιαμπέτσος | Γενικός Διευθυντής | ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

  "Για να μειωθεί η φορολογία στα ακίνητα και γενικότερα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου. Είναι τόσο απλό”

  Κατερίνα Καλφαμανώλη | Commercial Director | Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ

  "Οι αντικειμενικές αξίες είναι ένα μέσο φορολόγησης, το κράτος προσπαθεί να καλύψε τις δικές του ανεπάρκειες. Σήμερα, οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται κάτω από την αντικειμενική. Οι ΑΕΕΑΠ καλούνται να λειτουργήσουν πλέον όντας το λιγότερο ανταγωνιστικό χρηματοοικονομικό εργαλείο, όχι μόνο σε σχέση με άλλες μορφές επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πλέον χειρότερη μια ΑΕΕΑΠ, σε ό,τι αφορά την φορολόγηση, σε σχέση με μια Α.Ε.”

  Σαμάνθα Καρρά | Head of Advisory Energy & Property Facilities Management Division | Eurobank Property Services

  "Πρόβλημα για την αλλαγή χρήσεων σε κενά ακίνητα είναι και το γεγονός του κατακερματισμού των ιδιοκτησιών. Είναι σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα ακίνητα αυτά θα παραμείνουν άδεια και ανεκμετάλλευτα εξαιτίας αυτού του γεγονότος”

  Άρις Καρυτινός |Διευθύνων Σύμβουλος | Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

  "Κατ’εμέ δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών. Τα κόκκινα δάνεια είναι το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα και αποδεικνύει την αποτυχία του ελληνικού επιχειρηματικού μοντέλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αναφέρονται και ως η "ραχοκοκκαλιά της οικονομίας”. Από τις μικρές επιχειρήσεις το 65% είναι με "κόκκινο δάνειο”, ενώ οι μεσαίες είναι στο 60%. Σίγουρα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ακινήτων θα εξέλθει από την αγορά. Ήδη βλέπουμε στη θέση των καταστημάτων να γίνονται γραφεία, θέσεις στάθμευσης κτλ. Δυστυχώς όμως κάποια θα πρέπει να κατεδαφιστούν”

  Τάσος Κοτζαναστάσης, Πρόεδρος, ULI Greece | Διευθύνων Σύμβουλος, 8G Capital Partners Ltd

  "Οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κάνει το λάθος, πρώτα να πάρουν το ακίνητο και μετά να σκεφτούν τι θα το κάνουν. Στο πλαίσιο των τιμών, ετοιμάζουμε μια σημαντική πρωτοβουλία ως ULI, σε συνεργασία με το RICS”

  Γιάννης Παρασκευόπουλος | Διευθύνων Σϋμβουλος | Danos – BNP Paribas Real Estate

  "Η μείωση των τιμών είναι αρκετή, σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 50-60%. Πλέον, η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων είναι δύο ταχυτήτων, με τα ποιοτικά και εμπορικά ακίνητα να κινούνται πλέον πιο θετικά, ενώ τα ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές δεν θα προκύψει λύση, αν δεν αλλάξουν χρήση. Αυτό θα συμβεί ακόμα κι αν η οικονομία και η κατανάλωση επιστρέφουν σε ανοδική πορεία”

  Γιάννης Περρωτής | Διευθύνων Σύμβουλος | CBRE Atria

  "Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αποκλειστεί από την παγκοσμιοποίηση που συντελείται στην αγορά ακινήτων διεθνώς. Ο καθένας, μηχανικοί, τράπεζες κτλ. επιθυμούν να προασπίσουν το δικό τους συμφέρον κι εν πολλοίς το έχουν κατορθώσει, τη στιγμή που αγορά ακινήτων δεν κατόρθωσε να ορθώσει πραγματική φωνή. Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση που έχουμε κάνει, υπολογίζεται ότι η αξία τηςαγοράς ακινήτων έχει υποχωρήσει κατά 65% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, από τα περίπου 3 τρις ευρώ σε περίπου 1 τρις ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι η πλειονότητα των ακινήτων είναι μη ποιοτικά, π.χ. διαμερίσματα σε δευτερεύουσες περιοχές, χωράφια σε μη τουριστικά σημεία, καταστήματα/γραφεία χαμηλών προδιαγραφών, με την υψηλή φορολογία να δημιουργεί περαιτέρω υποβάθμιση των εν λόγω περιουσιών. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μητρώο συναλλαγών για να ενισχυθεί η διαφάνεια”


  Γιώργος Ποιμενίδης | Διευθύνων Σύμβουλος | Alpha Αστικά Ακίνητα

  "Σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής στα ακίνητα, ένας κεντρικός σχεδιασμός. Παράδειγμα η απουσία ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) στην επικράτεια της χώρας. Το μέσο ακίνητο έχει μυριάδες προβλήματα. Ο κεντρικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος και για να προσαρμοστούν οι τράπεζες στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από μια τέτοια διαδικασία, σε ό,τι αφορά τα προσημειωμένα ακίνητά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόβλημα των NPLs θα το λύσει η ίδια η αγορά”

  Γιώργος Φράγκου | β. Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου | Εθνική Τράπεζα

  "Απαντώντας στον κ. Κοτζαναστάση, δεν είναι ακριβές το ότι οι τράπεζες πρώτα παίρνουν το ακίνητο και μετά σκέφτονται τι θα το κάνουν. Δεν αποκτούμε ακίνητα με επενδυτικά κριτήρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρόκειται για ακίνητα που έρχονται σε εμάς λόγω χρεών”

  Θεόδωρος Χαραγκιώνης | Πρόεδρος | ICSC Ελλάδος / Σύνδεσμος Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων

  "Είναι απίθανο τα υφιστάμενα κενά καταστήματα να παραμείνουν ως έχουν. Θα γίνουν γραφεία, αποθήκες, γκαράζ κτλ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εθνικός κτιριακός πλούτος είναι ήδη "υποβαθμισμένος”, σε ό,τι αφορά το κόστος αγοράς, όντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Για παράδειγμα ένα κατάστημα στην Αθήνα με μισθωτή π.χ. την Zara, σε σχέση με ένα αντίστοιχο κατάστημα στη Μαδρίτη με τον ίδιο μισθωτή, είναι 50% φθηνότερο”

  Νίκος Χατζητσόλης | Διευθύνων Σύμβουλος | CBRE Αξίες

  "Ο στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων από τα 105 δις ευρώ στα 67 έως το 2019 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Θεωρώ ότι για να απορροφηθεί το πλεονάζον απόθεμα των ακινήτων, χρειάζεται ανάπλαση σε ευρεία κλίμακα. Επομένως, το πρόβλημα αυτό θα είναι διαχρονικό, δεν θα λυθεί άμεσα”

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων