Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαϊ-2017 07:43

  Έρχεται η δικαστική απόφαση που κρίνει το μέλλον των Hyundai και Kia Μοtors

  Έρχεται η δικαστική απόφαση που κρίνει το μέλλον των Hyundai και Kia Μοtors
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Υπόθεση χρόνου είναι η έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επικύρωση των συμφωνιών εξυγίανσης των εταιρειών Hyundai Ελλάς και Autodeal (αποκλειστικός αντιπρόσωπoς της Kia Motors) του ομίλου Π&Ρ Δάβαρη.
   
  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι δύο εταιρείες αλλά και η Autopoint (επισκευές, ανταλλακτικά, αξεσουάρ)  έλαβαν ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία αναστέλλεται προσωρινά κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δύο εταιρειών μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τις κατατεθείσες αιτήσεις εξυγίανσης.
   
  Η εκδίκαση των συμφωνιών εξυγίανσης έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου, με την έκδοση της απόφασης να αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
   
  Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, οι συμφωνίες εξυγίανσης των Hyundai Ελλάς και Autodeal προβλέπουν "κούρεμα” δανείων, χορήγηση νέου τραπεζικού δανεισμού και Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
   
  Η επικύρωση από τη δικαιοσύνη και εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης για τις Hyundai Hellas και Autodeal θα οδηγήσει σε ΑΜΚ την οποία ο όμιλος Βασιλάκη θα καλύψει σε ποσοστό 70%. Ως εκ τούτου, οι δύο αυτές εταιρείες θα περιέλθουν στον όμιλο Βασιλάκη ο οποίος ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση του στην αγορά αυτοκινήτου. Το υπόλοιπο 30% του μετοχικού κεφαλαίου θα παραμείνει (ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών) στον Π.Δάβαρη, τον επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου.
   
  Hyundai Ελλάς
   
  Η εταιρεία παρουσιάζει τραπεζικές και μη τραπεζικές υποχρεώσεις (30.9.2016) ύψους 78,9 εκατ. και 23 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Υποχρεώσεις άνω των 26 εκατ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ρυθμίζονται μέσω μεταβίβασης ακινήτων της εταιρείας στην Μάνδρα Αττικής, στην Μύκονο, στην Λ.Αθηνών 15, στην Κύθνο (αγροτεμάχια), στον Γέρακα Αττικής (τρία οικόπεδα με μία μεζονέτα), στην Ροδινή Ρόδου και στην Λεωφόρο Κηφισίας 87.
   
  Ο βασικός μέτοχος της Hyundai Hellas Παναγιώτης Δάβαρης, η Δάβαρης Μύκονος ΕΠΕ και η Δάβαρης Αράχωβα ΕΠΕ (οι τρεις οντότητες αποτελούν συμβαλλόμενους εγγυητές)  θα εξοφλήσουν δάνεια 3,6, 4,6 και 17,9 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας δανεισμό από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank.
   
  Η Hyundai Ελλάς θα εξοφλήσει τραπεζικές υποχρεώσεις 12 εκατ. ευρώ, μέσω λήψης, δεκαετούς διάρκειας, δανεισμού, με σταθερό επιτόκιο 3%, ενώ Μετά από επτά ημέρες από την έκδοση της απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, θα λάβει χώρα ΑΜΚ κατά 12 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής, δηλαδή ο όμιλος Βασιλάκης θα καλύψει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου που θα εκδοθεί μετά την αύξηση.
   
  Autodeal
   
  Η εταιρεία εμφανίζει τραπεζικό δανεισμό (30.09.2016) ύψους 32,4 εκατ. ευρώ, με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις (προς Εφορία, προμηθευτές κτλ) να διαμορφώνονται σε 12,9 εκατ. ευρώ. Υποχρεώσεις της τάξης των 1,1 εκατ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank ρυθμίζονται μέσω ρευστοποίησης αποθεμάτων (981,7 χιλ.ευρώ) και εκχώρησης απαίτησης 166 χιλ.ευρώ.
   
  Για την εξόφληση δανεισμού 2,4 εκατ. ευρώ, ο βασικός μέτοχος Παναγιώτης Δάβαρης θα λάβει νέο τραπεζικό δανεισμό και ο όμιλος Βασιλάκη θα καλύψει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου που θα εκδοθεί μετά την αύξηση. Θα παρασχεθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση της τάξης των 6 εκατ. ευρώ και για την εξόφληση δανεισμού 8 εκατ. ευρώ θα παρασχεθεί δανεισμός ίσοποσης αξίας.
   
  Autopoint
   
  Η εταιρεία, για την οποία δεν προβλέπεται ΑΜΚ, με στόχο τη ρύθμιση οφειλών 2,7 εκατ. ευρώ,  θα μεταβιβάσει στις τράπεζες ακίνητα στην Μενεμένη Θεσσαλονίκης και δύο ενοποιημένα καταστήματα στην Αθήνα (Αχαρνών 458). Με στόχο τη ρύθμιση οφειλών 2,7 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θα μεταβιβάσει στις τράπεζες ακίνητα στην Μενεμένη Θεσσαλονίκης και δύο ενοποιημένα καταστήματα στην Αθήνα (Αχαρνών 458).
   
  Επίσης, τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 7,052 εκατ. ευρώ θα διαγραφούν ολοσχερώς.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ