Forthnet: Ανθεκτικό EBITDA εν μέσω πτωτικής χρονιάς
Πέμπτη, 27-Απρ-2017 18:10
Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 8,6% σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης που έχει μειώσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη, εμφάνισε η Forthnet στην οικονομική χρήση του 2016, συνεχίζοντας παράλληλα τη συστηματική βελτίωση του κοστολογικού της μοντέλου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα προσαρμοσμένα EBITDA του δωδεκαμήνου του 2016 ανήλθαν στα 54,8 εκατ., έναντι 50,5 εκατ. ευρώ του δωδεκαμήνου του 2015, ενώ τα ενοποιημένα ομαλοποιημένα συνολικά έσοδα για το δωδεκάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 325,1 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2015, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της συντηρητικής προσέγγισης της εμπορικής πολιτική της εταιρείας για τη χρονιά που πέρασε.
Ο τζίρος της εταιρείας το 2016 μειώθηκε κατά 7,8%, επηρεασμένος όχι μόνο από το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και τη συντηρητική εμπορική πολιτική, αλλά και από την επιβολή φόρου 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιουνίου 2016, καθώς και από την υπό-απόδοση της Super League λόγω της μειωμένης εμπορικότητας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπως έχει ήδη καταγραφεί επίσημα και σε έρευνα που πραγματοποίησαν η Deloitte και η PwC για την ίδια τη διοργανώτρια αρχή το φθινόπωρο του 2016.
Πάρα ταύτα, το έσοδο από διαφήμιση ήταν βελτιωμένο κατά 11,4% ως αποτέλεσμα του διαρκώς αναβαθμιζόμενου περιεχομένου του τηλεοπτικού προγράμματος της Nova.
Η ανθεκτικότητα της εταιρείας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το ξεκίνημα της κρίσης (από το 2008) μέχρι και σήμερα, ενώ ο τζίρος της συνολικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης μειώθηκε κατά 41%, η Forthnet κατέγραψε πτώση μόλις 8%.
Παράλληλα, τονίζεται ότι στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 καταγράφεται και η επιτυχής οριστική συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.
Η Forthnet, που όλο αυτό το διάστημα των επτά τελευταίων ετών ήταν πάντα ενήμερη ως προς τον τραπεζικό της δανεισμό έχοντας καταβάλει πλέον των 110 εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους, πέτυχε τελικά την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου καλύπτοντας έτσι όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της.
Την ίδια στιγμή η Forthnet από 1η Ιανουαρίου του 2017, αποτελεί τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, καθώς αναδείχθηκε υπερθεματιστής στην σχετική δημοπρασία της ΕΕΤΤ.
Στα άμεσα σχέδια της Forthnet είναι να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης κινητής πρόσβασης στο διαδίκτυο ως πάροχος εικονικού δικτύου κινητής (MVNO). Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις παρόχους δικτύου κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από σχετική παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πάνο Παπαδόπουλο: "Η συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και το 2016, ενώ η επιβολή φορολογίας 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και η απόδοση της Superleague, επηρέασαν αρνητικά τη συνδρομητική μας βάση. Σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον διατηρήσαμε μία συντηρητική εμπορική πολιτική και βελτιώσαμε περαιτέρω το κοστολογικό μοντέλο της εταιρείας. Ως εκ τούτου πετύχαμε σημαντική βελτίωση του EBITDA, παρά την κάμψη των συνολικών εσόδων. Μετά την επιτυχή έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και την κάλυψη της βασικής προϋπόθεσης για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, επικεντρωνόμαστε στα επιχειρησιακά μας πλάνα με βασικό άξονα τις καινοτόμες υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία των συνδρομητών μας".
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες της Forthnet, ανήλθαν στα 301,6 χιλιάδες. Το μερίδιο των συνδρομητών Nova 3Play, σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Forthnet διαμορφώθηκε στο 41,9%. Κατά το δωδεκάμηνο του 2016 οι ενεργοί συνδρομητές LLU μειώθηκαν στους 565,1 χιλιάδες, ενώ στο τέλος του 2016, η συνδρομητική βάση Pay TV έκλεισε στους 439,4 χιλιάδες συνδρομητές.