Στη Βουλή προς ψήφιση ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Πέμπτη, 27-Απρ-2017 07:39

Στη Βουλή προς ψήφιση ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
 
Με αρκετή καθυστέρηση, η οποία έχει πάει ακόμη πιο πίσω την προσπάθεια για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Προμηθευτές, εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ωρών.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομίας και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν ταχείς αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, κάτι που αμφισβητείται από την αγορά και από Τραπεζικά στελέχη και αυτό γιατί βάζει ως βασική προϋπόθεση την επικύρωση των συμφωνιών αναδιάρθρωσης τα δικαστήρια, θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα "πέσουν” οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και των πιστωτών. Με βάση πάντως το ρεαλιστικό σενάριο η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως πριν το Φθινόπωρο με τις πρώτες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων να παίρνουν σάρκα και οστά στις αρχές του 2018, δηλαδή κοντά ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Οικονομίας, κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου τέσσερις αλλαγές προωθούνται στο νομοσχέδιο οι οποίες είναι οι εξής:

1. Προωθείται η εισαγωγή απλοποιημένης διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης, για ορισμένες υποθέσεις, όπως είπε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, όταν κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε, η επικύρωση να γίνει από το Μονομελές Πρωτοδικείο, χωρίς ακροαματική διαδικασία, αντί του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, με δυνατότητα πάντως, των συμβαλλομένων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή.

2. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

3. Αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, στόχος του υπουργείου είναι να τις συνδέσει χρονικά, όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

4. Η τελευταία αλλαγή που προωθείται είναι η διεύρυνση των εργασιών που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχόμενου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.