Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Απρ-2017 09:33

  Ομολογιακά δάνεια για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αρχή την έκαναν μεσούσης της κρίσης ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Τιτάν, η Μότορ Όϊλ και άλλες μεγάλες εταιρείες. Πέρσι ακολούθησαν η Housemarket του Ομίλου Φουρλή, η MLS και πριν λίγες μέρες την ίδια κίνηση έκανε και ο ΟΠΑΠ. Όλες οι παραπάνω εταιρείες άντλησαν σημαντικά κεφάλαια εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια που απευθύνονταν στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι και άλλες, όχι τόσο γνωστές, μικρομεσαίες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο επενδυτικό εργαλείο, το εταιρικό ομόλογο, για να αντλήσουν μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων, εξίσου σημαντικά για αυτές ποσά. Εταιρείες όπως η Mega Systems, η ΙΤ και η Sprint.

  H Mega Systems δραστηριοποιείται 25 χρόνια στο Scent Marketing, με παραγωγή προϊόντων αρωματισμού, απολύμανσης και εντομοαπώθησης για επαγγελματικούς χώρους. Το 2016, αναζήτησε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει, την ανάπτυξη της παραγωγικής και εμπορικής της δραστηριότητας. "Η κρίση στη χώρα δημιούργησε στην αγορά ανάγκες, που διαγνώσαμε πολύ γρήγορα και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών πόρων" εξηγεί ο κύριος Π. Δημητρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Systems. Σε συζητήσεις με διάφορα funds του εσωτερικού και του εξωτερικού, η εταιρεία πρόκρινε την έκδοση ομολογιακού διάρκειας 8 μηνών, με εξασφαλίσεις τις απαιτήσεις της Mega Systems από πελάτες εξωτερικού όπου εξάγει. "Τα βασικά κριτήριά μας στη τελική επιλογή χρηματοδότησης ήταν η αμεσότητα, η ευελιξία και ο επαγγελματισμός. Το ομολογιακό δάνειο θα είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιούμε τακτικά, μιας και συνεχώς η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη" συμπληρώνει ο κύριος Δημητρόπουλος.

  Η ανάπτυξη καινούργιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης, οδήγησε την IT, που λειτουργεί με επιτυχία το επώνυμο εστιατόριο "IT" στο Κολωνάκι, στην αναζήτηση χρηματοδότησης. "Χρειάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσουμε εγγυητική επιστολή και κεφάλαιο κίνησης για ένα νέο πρότζεκτ" εξηγεί η κυρία Κ. Καμπουρίδου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΤ. Η εταιρεία κατάφερε να αξιοποιήσει διαφόρων ειδών εγγυήσεις (γεγεννημένες και μη απαιτήσεις) ώστε να αντλήσει τα χρήματα που αναζητούσε μέσω ομολογιακού δανείου. "Η έκδοση του ομολογιακού έγινε άμεσα και η ευκαιρία για εμάς δεν χάθηκε" - η κα Καμπουρίδου θεωρεί πως η ΙΤ θα αυξήσει εντυπωσιακά τα μεγέθη της τα επόμενα χρόνια σαν αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιχειρηματικής κίνησης.

  Νέες υπηρεσίες για μικρομεσαίες λανσάρει φέτος και η γνωστή διαφημιστική Sprint και η ανάγκη για ευέλικτο κεφάλαιο κίνησης έγινε επιτακτική στο τέλος του 2016. Ο γνωστός μάνατζερ Κ. Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sprint εξηγεί: "Η δυσκαμψία των τραπεζών να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ΜμΕ είναι γνωστή. Έμαθα όμως ότι υπάρχει ένα fund που χρηματοδοτεί ΜμΕ μέσω ομολογιακών δανείων. Οι όροι ήταν ανταγωνιστικοί, οι άνθρωποι ιδιαίτερα επαγγελματίες, οι διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης πολύ γρήγορες και κυρίως κατανοούσαν τις ανάγκες μου σαν επιχειρηματία. Είναι σίγουρο ότι θα συνεργαζόμαστε τακτικά και σε βάθος χρόνου".

  Π. Λέκκας, Ν. Χλωρός  - CNL Capital ΕΚΕΣ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ