Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Απρ-2017 07:53

  "Σύννεφα" πάνω από το Athens Ledra

  "Σύννεφα" πάνω από το Athens Ledra
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για σήμερα το μεσημέρι έχει οριστεί ο τέταρτος κατά σειρά πλειστηριασμός για την πώληση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Athens Ledra επί της λεωφόρου Συγγρού. Εντούτοις, παρά τη σημαντική μείωση του τιμήματος, τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και τις προθέσεις της οικογένειας Παρασκευαϊδη (ιδιοκτήτριας της ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. όπου ανήκει το ξενοδοχείο) για την πώληση και της εταιρείας, το επενδυτικό ενδιαφέρον σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Capital.gr δεν αναμένεται να είναι μεγάλο. Το αντίθετο μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχνή προσέλευση υποψήφιων επενδυτών στη σημερινή διαδικασία, και αν δεν υπάρξει κάποια "έκπληξη” της τελευταίας στιγμής, τόσο το ενδεχόμενο επ' αόριστον αναβολής του επόμενου πλειστηριασμού, όσο και η πτώχευση της εταιρείας ΑΣΤΥ, είναι δύο πιθανά σενάρια.

  Το τίμημα για το σημερινό πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την τράπεζα Alpha Bank αναμένεται να καθοριστεί στα 38 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. που ήταν κατά τις προηγούμενες   διαδικασίες. Πρόκειται για μια εξέλιξη με σκοπό την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, δεδομένου πως  οι υποχρεώσεις του ξενοδοχείου προς τις πιστώτριες τράπεζες υπολογίζονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ υφίστανται ακόμη σημαντικές οφειλές προς το ΙΚΑ (πάνω από 9 εκατ. ευρώ) και προς τους εργαζόμενους. Πέρα από το ξενοδοχειακό ακίνητο, θα βγουν σε πλειστηριασμό και ένα ακόμα κτήριο (πάρκινγκ) και γραφεία απέναντι από το ξενοδοχείο με τιμή 2,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για όμορες ιδιοκτησίες της εταιρείας ΑΣΤΥ.

  Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ η οικογένεια Παρασκευαϊδη διατηρεί ελπίδες για το επιχειρούμενο deal. Και αυτό γιατί στον πρώτο πλειστηριασμό του Ιουλίου του 2016 (η μονάδα παραμένει κλειστή από πέρσι το Μάιο), ο οποίος είχε καταλήξει χωρίς αποτέλεσμα, είχαν εμφανιστεί εκπρόσωποι επενδυτών με προσφορές κοντά στα 38 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται πως οι επενδυτικές αυτές προτάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν στη νέα διαδικασία.

  Πηγές από την ιδιοκτήτρια εταιρεία μιλούν για ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ξενοδοχειακή αγορά, όσο και από ξένους παίκτες που επιδιώκουν την είσοδό τους στον ελληνικό Τουρισμό. Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι επενδυτές που είχε ακουστεί πως ενδιαφέρονται για την απόκτηση της μονάδας δεν φαίνεται να έχουν ενεργό ενδιαφέρον. Και πάλι όμως η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη, αφού το ξενοδοχείο (που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80), δυναμικότητας 314 δωματίων, χρήζει εκτενούς ανακαίνισης, με το κόστος των εργασιών να κυμαίνεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

  Τη Δευτέρα εξάλλου εκδικάστηκε η αγωγή των εργαζομένων εις βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ιδιοκτήτριας εταιρείας για παραβίαση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα του περσινού Μάρτη, ενώ η εργοδοσία δεν τους είχε καταβάλει ούτε το δώρο Πάσχα για το 2016). Το δικαστήριο δικαίωσε τους εργαζομένους, ενώ τα μέλη του δ.σ. της εταιρείας άσκησαν έφεση.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ