Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2017 19:25

  Interlife: Η "πίτα" της ελληνικής αγοράς γενικών ασφαλίσεων θα αρχίσει να μεγαλώνει το 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εκτίμηση ότι στη διάρκεια του 2017 η "πίτα" στην ελληνική αγορά γενικών ασφαλίσεων θα αρχίσει να μεγαλώνει ξανά, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife ΑΑΕΓΑ Γιάννης Βοτσαρίδης, η οποία θέτει ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 100 εκατ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

  "Η αγορά θα μεγαλώσει, γιατί έχουμε φτάσει στον πάτο, δεν πάει άλλο" είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βοτσαρίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ διευκρίνισε ότι η ενδεχόμενη αυτή ανάκαμψη πιθανότατα δεν θα "μεταφραστεί" σε όρους κόστους μονάδας ασφαλίστρων, αλλά σε επίπεδο παραγωγής τους.

  Κληθείς δε, να σχολιάσει τους φόβους ότι οι αυξημένες εισφορές προς τα ταμεία ενδεχομένως θα αναγκάσουν περισσότερους Έλληνες να διακόψουν την ιδιωτική ασφάλιση το 2017, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύπτουν πιο ανελαστικές οικονομικές δαπάνες, ο ίδιος υποστήριξε: "το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι ουσιαστικά φορολογικό", οπότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους (π.χ., νοσηλείας) μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, κάτι που τελικά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Συνολικά, συνόψισε, η αγορά των γενικών ασφαλίσεων αναμένεται να "γυρίσει", παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία και παρά τον "καταχρηστικό" και "αισχρό" τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τράπεζες στο επίπεδο των ασφαλίσεων.

  Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γιάννης Βοτσαρίδης στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα εμπεδωμένη ασφαλιστική συνείδηση, κάτι που γίνεται εμφανές από την έλλειψη ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων ακόμη και στις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας. "Υπάρχουν περιοχές που ακόμη ...κινούνται από προηγούμενους σεισμούς και το 85% - 90% των κατοίκων είναι ανασφάλιστοι, όταν π.χ., για την ασφάλιση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. το ετήσιο κόστος είναι μόνο 100 ευρώ ή 10 ευρώ τον μήνα" σημείωσε και πρόσθεσε ότι "την ασφάλεια δεν τη χρειάζονται οι πλούσιοι, αλλά οι φτωχοί".

  Στα θετικά στοιχεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για το 2016, ο ίδιος συμπεριέλαβε το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών σε επίπεδο τιμών των ασφαλιστικών συμβολαίων. "Ήδη από το τέλος του 2015, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, έχει διαπιστωθεί ότι τα τόσο χαμηλά ασφάλιστρα είναι πτωχευτικά. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν και πλέον κάποιες εταιρείες άρχισαν να βλέπουν το κόκκινο και ανέβασαν τα ασφάλιστρα" εξήγησε.

  Πάντως, παρά το δυσμενές περιβάλλον στον κλάδο, όπου η κρίση βάθυνε με τα capital controls και την επιβολή αυξημένων φόρων στις ασφαλιστικές εταιρείες από 1/1/2016, η Interlife ΑΑΕΓΑ κατάφερε να αυξήσει τα μεγέθη της κατά την παρελθούσα χρήση, αλλά και να ξεπεράσει τους στόχους της για την πενταετία 2012 - 2016. Αναλυτικότερα, το 2016 αύξησε τον στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων της στα 265.228, καθώς και τα αντίστοιχα έσοδα από ασφάλιστρα (+2,51%). Τα γραμμένα ασφάλιστρα κυμάνθηκαν στα 52,90 εκατ. πέρυσι, έναντι 51,33 εκατ. το 2015, ενώ η χρήση του 2016 εκτιμάται ότι θα κλείσει με κέρδη υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Στη διάρκεια της πενταετίας 2012 - 2016 η εταιρεία αύξησε την παραγωγή ασφαλίστρων κατά 21,83%, σε αντίθεση με το σύνολο του κλάδου, που κατέγραψε μείωση 21,18%. Μάλιστα στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, που είναι το 78% της παραγωγής της, η αύξηση ήταν 22,25% έναντι μείωσης 39,83% στο σύνολο του κλάδου. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων της πενταετίας έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για περίπου 43 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ (στόχος: 35,9 εκατ. ευρώ) και το ενεργητικό της ότι υπερέβη τα 160 εκατ. ευρώ (στόχος 158 εκατ. ευρώ). Οι δε εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 63% στην πενταετία, ενώ ο αριθμός των συνεργαζομένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σημείωσε άνοδο κατά 495%.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων