Τρίτη, 31-Ιαν-2017 08:21
Νέα χρεοκοπία ναυτιλιακής ελληνικών συμφερόντων

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του Chapter 11 (Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα) για προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε στη Νέα Υόρκη, η ναυτιλιακή Toisa συμφερόντων Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου.
Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1982 στη Μεγάλη Βρετανία, κατέχει και λειτουργεί δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται στη Β. Θάλασσα, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Δ. Αφρική, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού.
Η Toisa και οι 23 θυγατρικές της, που κατέχουν ισάριθμο αριθμό δεξαμενόπλοιων και φορτηγών, επιδιώκουν με την αίτησή τους δικαστική προστασία από τους πιστωτές της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Danish Ship Finance, η DNB Bank, η ING Bank, η Citibank, η BNP Paribas και η China Shipping Industry.
Σημειώνεται ότι οι συνδεδεμένες εταιρείες Marine Management Services και Marine Management Bulker Servisces, δεν εμπίπτουν στην αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Εφοπλιστής δεύτερης γενιάς, ο κ. Καλλιμανόπουλος ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 60 ιδρύοντας την Τ&Τ Inc. Το 2011 ο εφοπλιστής με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν προχωρούσε στην παραγγελία αρχικά 4 και σε δεύτερη φάση 6 τάνκερ νέας τεχνολογίας, με συνολικό κόστος – σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις ναυλομεσιτικών κύκλων – στα 550 εκατ. δολάρια.
Επίσης ο κ. Καλλιμανόπουλος είναι ευρύτερα γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, ιδιαίτερα στη γενέτειρά του τα Καλάβρυτα, έχοντας μάλιστα τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Το όνομά του πάντως είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρισμών για εμπόριο με αμφιλεγόμενες οντότητες της Μέσης Ανατολής.
Ο πατέρας του Περικλής Καλλιμανόπουλος είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τη ναυτιλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανοίγοντας ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά, ενώ αγόρασε το πρώτο φορτηγό πλοίο του το 1924. Μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία του Hellenic Lines είχε αποκτήσει στόλο 8 πλοίων, εκ των οποίων 7 βυθίστηκαν για να ανακάμψει μεταπολεμικά ξεκινώντας με την απόκτηση 5 φοτηγών Liberty. Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 1979 μετά το θάνατο του πατέρα του.