ΤΧΣ: Αύριο οι αποφάσεις για τον πρόεδρο της Εθνικής

Δευτέρα, 07-Νοε-2016 19:29

ΤΧΣ: Αύριο οι αποφάσεις για τον πρόεδρο της Εθνικής

Χωρίς να λάβει οριστικές αποφάσεις, συνεδρίασε σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για το θέμα του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση προσήλθε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης. Αύριο αναμένεται νέα συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει το ΤΧΣ στο μεθαυριανό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, μετά την καταψήφιση εκ μέρους του της εκλογής Π. Θωμόπουλου, τον οποίο όμως υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να μην οδηγηθεί άνευ λόγου η Εθνική Τράπεζα σε κρίση που θα επηρεάσει αρνητικά και όλο το τραπεζικό σύστημα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη στο τραπέζι. Η "σκληρή" τάση εντός του ΤΧΣ τάσσεται υπέρ της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, ενώ η "συμβιβαστική" τάση προτείνει να παραιτηθούν και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι (Π. Θωμόπουλος και Δ. Τσιτσιράγκος) και η διαδικασία να ξεκινήσει εξαρχής.

Οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα έχουν προκαλέσει αναστάτωση και στους εργαζόμενους της τράπεζας, οι οποίοι με επίσημη ανακοίνωσή τους επέρριψαν ευθύνες στο ΤΧΣ για τη στάση που τήρησε στην εκλογή Θωμόπουλου. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση του ΤΧΣ, η οποία έρχεται να προκαλέσει μια αχρείαστη κρίση στην κρισιμότερη στιγμή, με όλα τα σημαντικά θέματα τόσο για την Τράπεζα όσο και για τους εργαζόμενους να βρίσκονται ανοιχτά και η αντιμετώπιση τους σε εκκρεμότητα.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΕΤΕ αναφέρει ότι η αμφισβήτηση εκ μέρους του ΤΧΣ της διαδικασίας εκλογής Προέδρου από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας -ενώ ο εκπρόσωπός του συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος της- οδηγεί την ιστορικότερη ελληνική τράπεζα σε μια διοικητική κρίση, που απειλεί το παρόν και την προοπτική της, αλλά και την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, το ΤΧΣ θα έπρεπε -ανεξαρτήτως των εσωτερικών του συσχετισμών εξουσίας- να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε, αυτός είναι και ο βασικός θεσμικός του ρόλος.

Αντίθετα, η επιλογή του να παγώσει την ορθή και νόμιμα προβλεπόμενη από τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης διαδικασία που ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Τέτοιες μεθοδεύσεις οδηγούν σε περιπέτειες και δε συμβάλλουν στην εμπέδωση του αναγκαίου κλίματος ηρεμίας για να ανακτήσουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς. Οδηγούν σε παρακμιακή εσωστρέφεια και απαξίωση. Γνώμονας κάθε ενέργειας των εμπλεκομένων με τις διοικήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να είναι η ολοκλήρωση των στόχων τους, ώστε να αρχίσουν επιτέλους οι τράπεζες να επιτελούν το βασικό τους ρόλο που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ο στόχος της ανάπτυξης.

Καλώντας το ΤΧΣ και την Κυβέρνηση "να αναλάβουν -έστω και την ύστατη αυτή στιγμή- τις ευθύνες τους και να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας", ο ΣΥΕΤΕ δηλώνει ότι θα αντιδράσει με κάθε μέσο στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Εθνικής Τράπεζας.