Τα κρυφά σημεία και τα επόμενα βήματα για Μαρινόπουλο - Σκλαβενίτη
Δευτέρα, 05-Σεπ-2016 14:00
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Η πρώτη μόνο πράξη ενός έργου που απαιτεί ακόμη πολύ χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί, ήταν η υπογραφή, τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, του MoU μεταξύ τραπεζών, Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου.
Για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές διασώσεις των τελευταίων ετών, το λόγο έχουν τώρα και οι υπόλοιποι πιστωτές της Μαρινόπουλος (προμηθευτές, εργαζόμενοι, εκμισθωτές, εταιρείες leasing κ.λπ.) προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσοστό του 60% που απαιτείται για να "ανοίξει" η διαδικασία με βάση το άρθρο 106Θ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Με βάση τη νομοθεσία, για να γίνει αποδεκτό το αίτημα διάσωσης της Μαρινόπουλος, θα πρέπει να συναινέσουν πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών.
Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, ήδη το συμφωνητικό μεταξύ Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου-τραπεζών αποστέλλεται σε προμηθευτές, Δημόσιο, εργαζόμενους, κ.α., ώστε να "κλειδώσει" η σύμφωνη γνώμη τους στο σχέδιο διάσωσης του 60% αυτών, προκειμένου με βάση τον σχεδιασμό, πριν την 21η Σεπτεμβρίου (οπότε και έχει ορισθεί να εκδικασθεί η κύρια αίτηση της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της στο άρθρο 99), να κατατεθεί νέο δικόγραφο με βάση το άρθρο 106Θ του πτωχευτικού κώδικα.
Ιδανικά, οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν στα μέσα Φθινοπώρου να δοθεί το "πράσινο φως" και από το δικαστήριο (αν και οι χρόνοι είναι ήδη πιεστικοί και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί εντός Δεκεμβρίου) και να ξεκινήσει η πληρωμή των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, ενώ, φυσικά, για τη συμφωνία απαιτείται η λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Αρχές. Ουσιαστικά, η τύχη του deal θα σφραγιστεί περί τα τέλη του έτους, οπότε και αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Επί του παρόντος, και όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ζητούμενο είναι η στάση των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως το "κούρεμα" των οφειλών της Μαρινόπουλος στους προμηθευτές της, όπως προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Σκλαβενίτης, λειτουργεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν αντιδράσεις από ανταγωνιστές της αλυσίδας, οι οποίοι προειδοποιούν για την άσκηση ένδικων μέσων κατά της συμφωνίας, έχοντας ως επιχείρημα, μεταξύ άλλων πως η Metro που εξαγόρασε τον Βερόπουλο εξόφλησε στο ακέραιο τα χρέη που είχε ο τελευταίος προς τους προμηθευτές. Βεβαίως, ο αντίλογος είναι πως το άνοιγμα της Βερόπουλος δεν ήταν ούτε κατά διάνοια στο ύψος της Μαρινόπουλος, η οποία και αντιμετωπίστηκε ως συστημικός κίνδυνος για αγορά και οικονομία.
Σημειωτέον πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στη νέα εταιρεία να μεταφερθεί το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100 χιλιάδων ευρώ ανά προμηθευτή, για το σύνολο των τεσσάρων Υπό Εξυγίανση Εταιρειών, δηλαδή Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό (σε αθροιστική βάση). Εξίσου σημαντικό είναι πως στη νέα εταιρεία δεν μεταφέρονται χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα από και προς τις εταιρείες Καρυπίδη καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων προς μετόχους της CRM.
Τα "κρυφά" σημεία"
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς με βάση το MoU που υπεγράφη, προβλέπεται η εκταμίευση σημαντικών χρηματικών ποσών, τόσο από τη Σκλαβενίτης, όσο και από τους μετόχους.
Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα του Μηχανισμού Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης προβλέπει μέχρι την 05.09.2016 την εκταμίευση 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή (Σκλαβενίτης) για αγορά εμπορευμάτων των εταιρειών της Μαρινόπουλος (Εταιρειών Περιμέτρου), 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων, 15 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων και επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για κάλυψη δαπανών.
Αντίστοιχα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα εκταμιεύσουν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δαπανών του μήνα Οκτωβρίου 2016 και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Νοεμβρίου, υπό τον όρο ότι ποσοστό 35% των λοιπών πιστωτών (πλην των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Εξυγίανσης.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 55 εκατ.ευρώ στα πλαίσια της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης αφορά στην Alpha Bank (27,6 εκατ.ευρώ) και ακολούθως τις ΕΤΕ (12,6 εκατ.), Eurobank (7,3 εκατ.) και Πειραιώς (7,3 εκατ).
Τι γίνεται με τους εργαζόμενους - καταστήματα
Όπως προβλέπεται στη συμφωνία, όλες οι ενεργές την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με ΑΠΥ/ΤΠΥ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία. Αντίστοιχα, στη νέα εταιρεία μεταφέρονται το σύνολο των ενεργών (κατά την 30.6.2016) συμβάσεων μισθώσεων και υπομισθώσεων σε εμπορικές στοές. Συγκεκριμένα μεταφέρονται οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing, Helens.
Οι αιρέσεις
Από εκεί και πέρα, στη συμφωνία εξυγίανσης περιλαμβάνονται σημαντικές αιρέσεις. Συγκεκριμένα, η συναλλαγή τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, αναφορικά με τις κυπριακές εταιρείες.
Ως ουσιώδης αρνητική μεταβολή νοείται:
- Η έκδοση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού απόφασης, με την οποία επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της Νέας Εταιρείας στον νομό Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης (νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων) σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της Μαρινόπουλος ΓΕ για το έτος 2015 και σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που χορήγησε η Μαρινόπουλος ΓΕ κατά τον οικονομικό, φορολογικό και νομικό έλεγχο.
- Εάν μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2017, δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης.
- Εάν απορριφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο οιαδήποτε εκ των Μαρινόπουλος ΓΕ, Express και Ξυνός συμφωνιών εξυγίανσης που θα υποβληθούν.