Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουλ-2016 16:40

  Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

  Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:22

  Του Χάρη Φλουδόπουλου


  Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία άνω του 95% η έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Το σχέδιο εγκρίθηκε όπως ακριβώς είχε προταθεί στην ημερήσια διάταξη από το διοικητικό συμβούλιο, με μοναδική διαφοροποίηση την εξειδίκευση των ποσοστών που θα παραχωρηθούν στην εταιρεία του δημοσίου και στον στρατηγικό επενδυτή, η οποία έγινε μετά από πρόταση του εκπροσώπου του δημοσίου.

  Συγκεκριμένα, η εταιρεία του δημοσίου ΔΕΣΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει μετοχές ίσες με το 25% του ΑΔΜΗΕ ενώ ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 24%. Το υπόλοιπο 51% θα εισφερθεί στην εταιρεία συμμετοχών της οποίας η μετοχική σύνθεση παραμένει ίδια με τη σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.

  Η έναρξη των διαδικασιών ανοίγει τον δρόμο ώστε να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον στρατηγικό επενδυτή, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει ανακηρυχτεί ο προτιμητέος επενδυτής ως τον Οκτώβριο.

  Η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης πλην του θέματος 9 για το οποίο αποφασίστηκε η αναβολή λήψης απόφασης ενώ τέλος αποφασίστηκε η τοποθέτηση νέων μελών στο ΔΣ των κυρίων Γ.Ανδριώτη, Χ.Παπαγεωργίου, Β.Χατζηαθανασίου και Λ.Σταθάκη.

  Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία συνεχίστηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών μετά τα πρωινά επεισόδια σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρέστη εκ νέου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, που προανείγγηλε εκ νέου την πρόθεση προσφυγής στο ΣτΕ.

  Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ

  ​"Αποχωρήσαμε από τη Γενική Συνέλευση, κατά τη συνεδρίαση στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, γιατί η επιλογή μας δεν είναι η σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας", αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε αποψινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ η οποία έλαβε τις αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ.

  Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αναλαμβάνουν εξ΄ολοκλήρου την βαρύτατη ευθύνη εκποίησης μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας" ενώ υποστηρίζει πως "οι επιχειρήσεις που θα εκποιηθούν θα "επανακρατικοποιηθούν" γιατί -όπως φαίνεται - θα καταλήξουν "στα χέρια" των κρατικών επιχειρήσεων των δανειστών".

  Αναλυτικότερα, η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε:

  Μετά την παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στη σημερινή επαναληπτική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΔΕΗ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την οποία έκανε σαφή την αντίθεσή της στην διάσπαση του Ομίλου ΔΕΗ, η Διοίκηση της εταιρίας επέλεξε να συνεχίσει τη διαδικασία στον ασφαλή και προστατευμένο (από δυνάμεις ασφαλείας) "Γυάλινο κόσμο" του υπουργείου Οικονομικών.

  Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επέδειξε τη μέγιστη υπευθυνότητα αποφεύγοντας την κλιμάκωση της κινητοποίησης καθώς συνειδητά επέλεξε τη λογική της μη σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

  Πάντως, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά την παρέμβασή του στη Γ.Σ. δήλωσε πως θα γίνει προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τον ΑΔΜΗΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί "έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων που έχει αναγνωριστεί και επαναβεβαιωθεί με σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων από το 1999 έως και σήμερα" ενώ επισήμανε στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ τη σοβαρότητα του γεγονότος ότι δεν έχει καταρτιστεί αναλογιστική μελέτη όπως ο νόμος ορίζει .
  Αποχωρήσαμε από τη Γενική Συνέλευση, κατά τη συνεδρίαση στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, γιατί η επιλογή μας δεν είναι η σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

  Ωστόσο, η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ αναλαμβάνουν εξ΄ολοκλήρου την βαρύτατη ευθύνη εκποίησης μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας.
  Το μνημόνιο θα τελειώσει σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Αν προλάβουν όμως και "τελειώσουν" τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα , η χώρα δεν θα έχει τα μέσα και τις δυνάμεις να ανακάμψει…

  Το χειρότερο όλων είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα εκποιηθούν θα "επανακρατικοποιηθούν" γιατί –όπως φαίνεται – θα καταλήξουν "στα χέρια" των κρατικών επιχειρήσεων των δανειστών.

  Διαβάστε ακόμη:

  * ΥΠΕΝ: Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ