Εβροφάρμα: Κέρδη έναντι ζημιών στο εννεάμηνο

Παρασκευή, 27-Νοε-2015 17:46

Κέρδη έναντι ζημιών κατέγραψε η Εβροφάρμα την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Τόσο ο ενοποιημένος όσο και ο εταιρικός κύκλος εργασιών αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 22.603 χιλ. έναντι € 19.088 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 18,41% ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 21.704 χιλ. έναντι € 18.754 χιλ. της προηγούμενης περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση 15,73%. Να σημειωθεί ότι η αύξηση προέρχεται από την αύξηση του όγκου των πωλήσεων καθώς οι μέσες τιμές πώλησης δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 3.205 χιλ. και € 2.555 χιλ. για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα, έναντι € 2.676 χιλ και € 1.790 χιλ της συγκριτικής περιόδου.

Επίσης, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των € 1.042 χιλ. παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν € 182 χιλ.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας ανήλθαν σε € 685 χιλ. έναντι ζημιών € -297 χιλ. της συγκριτικής περιόδου.

Το ενοποιημένο κέρδος μετά φόρων ανήλθε σε € 615 χιλ. € έναντι ζημίας € -61 χιλ. € της συγκριτικής περιόδου και το εταιρικό σε κέρδη € 392 χιλ. € έναντι -404 χιλ., αντίστοιχα παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση. Ο Φόρος εισοδήματος έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρήση καθώς ο Όμιλος και τη εταιρεία παρουσιάζουν κερδοφορία και συνεπώς γίνεται συμψηφισμός με φορολογικές ζημίες προηγούμενων ετών.

Οι ταμιακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε € 1.584 χιλ. και € 1.239 χιλ. για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα (έναντι € 144 χιλ και € 90 χιλ της συγκριτικής περιόδου) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη μείωση δανειακών υποχρεώσεων ύψους € 900 χιλ. και € 838 χιλ. αντίστοιχα αλλά και για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και σε βιολογικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε επίπεδο δραστηριοτήτων, τα ανωτέρω βελτιωμένα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα αντανακλούν τις προσπάθειες του Ομίλου των τελευταίων ετών με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, την αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την αύξηση των εξαγωγών. Βασική παράμετρος επίτευξης των ανωτέρω στόχων αποτελεί και η αύξηση του ιδιοπαραγώμενου ανωτέρας ποιότητας ελληνικού αγελαδινού γάλακτος , που δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και επηρεάζει θετικά την ποιότητα των προϊόντων και κατά επέκταση την αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών. Ήδη, η θυγατρική CAMPUS A.E. με το cluster (ένας μοντέρνος συνεργατισμός) των δώδεκα νεαρών κτηνοτρόφων που δημιούργησε στο χωριό Μέστη, παράγει 35 τόνους γάλα ημερησίως και ανέρχεται σχεδόν στο 2,5% της εθνικής παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική και πραγματοποιεί μεγάλες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών αφού καλύπτει μόνο το 35% των αναγκών της.