Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2015 07:57

  "Άδειασμα" Τσιρώνη σε Δούρου για τα απορρίμματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  "Μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή. Να σταματήσουν οι εργολάβοι να κερδίζουν από τα σκουπίδια. Να σταματήσει η περιφέρεια Αττικής να είναι χωματερή. Να γίνουν τα σκουπίδια χρυσός αλλά για τους πολίτες. Να κερδίσει η Περιφέρεια. Να κερδίσει η Αττική”. Τα παραπάνω προέρχονται από το τηλεοπτικό σποτ, πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, καθώς τότε το ζήτημα της διαχείρισης των αττικών απορριμμάτων βρισκόταν στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας.
   
  Χθες, περίπου έναν χρόνο μετά από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της Ρ. Δούρου, το  Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής έκανε, ατύπως, πρεμιέρα. Και αυτό επειδή η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, το "νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού  Συμβουλίου.
   
  Πρόκειται, όπως η ίδια πρόσθεσε, για το νέο "κεφάλαιο της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τις μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας”. Ουσιαστικά, η Ρένα Δούρου προκρίνει τη δημιουργία ανά Δήμο ή ομάδες Δήμων μικρών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων έναντι των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας που σχεδιάζονταν στην Αττική με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.
   
  Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό
   
  Ωστόσο, το νέο μοντέλο διαχείρισης που ευαγγελίζεται η Περιφερειάρχης Αττικής και το οποίο, χθες, ενέκρινε η Περιφέρεια δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα "ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό". Βέβαια, αυτή τη φορά, το ζήτημα της ανυπαρξίας απάντησης στο κρίσιμο αυτό ερώτημα εντοπίζει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανήκει στους τομείς ευθύνης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
   
  Η συγκεκριμένη υπηρεσία, λοιπόν, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, διευκρινίζει, καταρχάς, στο έγγραφό της ότι "σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) στα ΠΕΣΔΑ καθορίζονται οι περιοχές διαχείρισης αποβλήτων, οι μέθοδοι διαχείρισης, ενώ εξειδικεύονται συγκεκριμένοι στόχοι, μέτρα και όροι”. Πρόκειται για χαρακτηριστικά ανύπαρκτα από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας μέσω του οποίου επιδιώκεται "να σταματήσει η περιφέρεια Αττικής να είναι χωματερή".
   
  Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το έγγραφο της υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κανενός είδους κοστολόγηση ή οικονομική αποτίμηση για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης.
   
   
  "Σύμφωνα με το Ν.4042 στα σχέδια διαχείρισης θα πρέπει να περιληφθεί η εκτίμηση του κόστους των εργασιών ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων. Στον υποβληθέντα ΠΕΣΔΑ δεν έχει γίνει καμία οικονομική αποτίμηση. Η μη κοστολόγηση συναρτάται και με τη μη συγκεκριμενοποίηση των υποδομών. Η υπηρεσία μας όμως θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον μια προκαταρκτική κοστολόγηση για το ελάχιστο κόστος των υποδομών, το λειτουργικό κόστος των εργασιών διαχείρισης προκειμένου να αξιολογηθούν, εκτός των άλλων εάν επαρκούν οι διαθέσιμοι πόροι. Και επιπλέον εάν το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο είναι τεχνοοικονομικά βιώσιμο".
   
  Αγνοείται το πώς
   
  Επίσης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος σημειώνει ότι ο ΠΕΣΔΑ ούτε εξηγεί με ποιον τρόπο θα καταστεί εφικτή η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων ούτε περιλαμβάνει τον αριθμό και την τοποθεσία των χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

  Και αυτό επειδή "από τα προτεινόμενα μέτρα στον υποβληθέντα ΠΕΣΔΑ δεν προκύπτει η απαραίτητη εξειδίκευση. Και κυρίως σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες υποδομές προκειμένου να διαφαίνεται πώς θα υλοποιηθούν οι στρατηγικές, οι πολιτικές και οι στόχοι. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  * Δεν παρουσιάζεται ο αριθμός, το είδος και η δυναμικότητα των μονάδων κομποστοποίησης, δεν εμφανίζεται ο αριθμός, το είδος και η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υπολειμμάτων για τις οποίες ο ΠΕΣΔΑ λέει ότι θα δημιουργηθεί δίκτυο.
   
  * Δεν εμφανίζεται ο αριθμός των χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) για τους οποίους σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί δίκτυο ενώ ως στοιχείο δίνεται η συνολική δυναμικότητα. Παρουσιάζεται ότι το θέμα χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤΥ ερευνάται, ενώ δεν γίνεται αναφορά σχετικά με την αξιοποίηση έργων ΧΥΤΥ που είναι σε εξέλιξη. [...] Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας όμως, θα έπρεπε τουλάχιστον τα έργα των σύμμεικτων απορριμμάτων που αφορούν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης να παρατίθενται αναλυτικά και με αναφορά στις δυναμικότητές τους” αναφέρεται στο έγγραφο της υπηρεσίας.
   
  Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει άγνωστο πώς θα γίνει πραγματικότητα το νέο μοντέλο διαχείρισης της Ρένας Δούρου, καθώς πέραν της ανυπαρξίας κοστολόγησης, η χωροθέτηση έργων επεξεργασίας, ανά Δήμο, είναι υπόθεση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια...

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ