Επίσημη "πρώτη" σήμερα του Λιακουνάκου στο ΙΑΣΩ (update2)

Τετάρτη, 23-Μαϊ-2007 09:10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.50

Του Θανάση Παπαδή


Με την παρουσία του κ. Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος παρέστη για πρώτη φορά σε γενική συνέλευση του ΙΑΣΩ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση του Μαιευτηρίου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΑΣΩ, κ. Γιάννης Ζολώτας, "υποδέχτηκε" τον κ. Λιακουνάκο τονίζοντας ότι το ΙΑΣΩ ανήκει στους γιατρούς και δεν πρόκειται να περάσει στα χέρια των επίδοξων επενδυτών-αγοραστών, φωτογραφίζοντας έτσι τον κ. Λιακουνάκο χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Από την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος της Euromedica δεν πήρε το λόγο και απεχώρησε από τη συνέλευση λίγα λεπτά πριν τη λήξη της αφού είχε φροντίσει πριν με την παρουσία του να περάσει το μήνυμά του.

Ο κ. Ζολώτας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Capital.gr για τη διανομή δωρεάν μετοχών και την νέα επιστροφή κεφαλαίου, ενώ στη συνέλευση δεν συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ έλλειψει της απαιτούμενης από το νόμο απαρτίας.

Σχετικά με το μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή για την απελθούσα χρήση, αποκόπτεται μετά τη λήξη της αυριανής συνεδρίασης (24/5/2007), ενώ  θα αρχίσει να καταβάλλεται απο τις 4 Ιουνίου.


Το πρωινό ρεπορτάζ του Capital.gr ανέφερε τα εξής: Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων του ΙΑΣΩ στην οποία για πρώτη φορά θα κάνει την παρουσία του και ο μεγαλύτερος μέτοχος, που είναι η Euromedica του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δεσμευτεί οι μετοχές και από την Euromedica και ως εκ τούτου θα υπάρχει και επίσημη παρουσία στη γενική συνέλευση.

Από την άλλη πλευρά, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΑΣΩ, δεν φαίνεται για την ώρα να ανησυχεί από την εξέλιξη αυτή. Θεωρεί ότι οι γιατροί – μέτοχοι του ΙΑΣΩ δεν έχουν κανένα λόγο να πουλήσουν τις μετοχές τους, αφού οι αποδόσεις που δίνονται είναι ιδιαίτερα μεγάλες και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν πουλώντας τες να βρουν καλύτερες μορφές επένδυσης.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν δωρεάν μετοχές, ίσως και εντός του έτους, ενώ πολύ πιθανή είναι και η νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους του ΙΑΣΩ. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένο θα είναι και το μέρισμα που θα δοθεί για την τρέχουσα χρήση, αφού τα αποτελέσματα κινούνται με πολύ αυξημένους ρυθμούς, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών στο τρίμηνο

Σε 7,120 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου ΙΑΣΩ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007, έναντι 3,434 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 107,4 %.


Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε 9,550 εκατ. ευρώ έναντι 4,957 εκατ.ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 παρουσιάζοντας αύξηση 92,6 %.


Οκύκλος εργασιών ανήλθε σε 42,624 εκατ. ευρώ, έναντι 34,529 εκατ.ευρώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23,4%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 11,942 εκατ.ευρώ έναντι 7,117 εκατ. ευρώγια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67,8 %.


Σε επίπεδο Μητρικής Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 25,603 εκατ. ευρώ, έναντι 21,019 εκατ.ευρώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,8%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,923 εκατ. ευρώέναντι 6,856 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44,7%.


Τα κέρδη προ φόρων της Μητρικής Εταιρείας ανήλθαν σε 9,174 εκατ.ευρώ έναντι 6,214 εκατ.ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 παρουσιάζοντας αύξηση 47,7%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 6,881 εκατ. ευρώέναντι 4,379 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 57,1 %.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημαντική συμβολή στην επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων είχαν:

- Η αύξηση των εσόδων της Μητρικής ΙΑΣΩ Α.Ε. συνέπεια της ανόδου του αριθμού των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών της. Όπως σημειώνεται σχετικά, η συνεχιζόμενη αύξηση των μεγεθών τηςΙΑΣΩ Α.Ε. οφείλεται στην διεύρυνση της συνεργασίας με νέους Ιατρούς και είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλουν το Ιασώ οι συνεργάτες Ιατροί και οι ασθενείς τους.


- Η θετική κερδοφορία προ φόρων της Θυγατρικής ΙΑΣΩ General, συνέπεια της αύξησης των εσόδων και περιστατικών εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών. Όπως σημειώνεται σχετικά, η ΙΑΣΩ General έχει καθιερωθεί ως μια από τις αρτιότερα εξοπλισμένες Γενικές Κλινικές της χώρας, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης. Η καθιέρωση και η αναγνώριση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της πληρότητας και του αριθμού των νοσηλευθέντων.


- Η συνεχιζόμενη εξαιρετική πορεία όλων των μεγεθών της θυγατρικής του Ομίλου ΙΑΣΩ MEDSTEM Services Α.Ε., στον τομέα της συλλογής, επεξεργασίας, φύλαξης και κρυοσυντήρησης βλαστοκυτάρων. Όπως επισημαίνεται, ηεταιρία λειτουργεί την αρτιότερα εξοπλισμένη επιστημονικά και τεχνολογικά τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος στην Ελλάδα, και την μοναδική ιδιωτική τράπεζα που φυλάσσει όλα τα μοσχεύματα στα εργαστήριά της. Λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες και την επίβλεψη μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, της Cryobanks International.