Με δελεαστική "συμφωνία μετόχων" προσελκύονται οι επενδυτές για ΟΤΕ
Πέμπτη, 15-Φεβ-2007 08:23
Του Στέλιου Κράλογλου
"Καυτός" μήνας θα είναι ο Μάρτιος, καθώς η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της το πόρισμα των συμβούλων αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει σταθερή στην επιλογή της για συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή στον Οργανισμό.
Αυτές τις ημέρες κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις των συμβούλων αποκρατικοποίησης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, με την Deutsche Telekom και την Telefonica οι οποίες -σε αντίθεση με την France Telecom και την Austrian Telecom- φαίνεται να συνεχίζουν στην "κούρσα" της διεκδίκησης. Οι συγκεκριμένοι όμιλοι φέρονται να έχουν εκφράσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για στρατηγική συμμαχία με τον ΟΤΕ και ως εκ τούτου οι συζητήσεις επικεντρώνονται πλέον στους όρους της συμφωνίας μετόχων που θα υπογράψουν αν συμφωνήσουν με το Δημόσιο.
Η στρατηγική του Υπουργείου Οικονομίας
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπογραφεί στρατηγική συμμαχία με ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό όμιλο και μέχρι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης θα "κινούνται" πάνω στον αρχικό σχεδιασμό. Την πώληση, δηλαδή, ποσοστού 20%-23% του ΟΤΕ και τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στο management, με συμφωνία για σταδιακή αποχώρηση του Δημοσίου από τη διοίκηση του Οργανισμού. H κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ κάτω από το 10% του μετοχικού του κεφαλαίου, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν ότι δεν θα εκχωρηθεί στον επενδυτή το σύνολο του management.
Μακρύτερο αλλά όχι απίθανο θεωρείται το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο βέβαια δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς κόστος για την κυβέρνηση. Σχέδιο, το οποίο προβλέπει Placement σε θεσμικούς επενδυτές ποσοστού 15% και στρατηγική συμμαχία με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, με τον οποίο ο OTE θα συνεργάζεται σε θέματα τεχνογνωσίας ή διείσδυσης σε άλλες αγορές.
Η συμφωνία μετόχων
Το σχέδιο για τη συμφωνία μετόχων το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση μεταβάλλεται καθημερινά στους άξονες των ελληνικών συμφερόντων, των διεθνών διεκδικήσεων και των προδιαγραφών που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες το προσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* δικαιώματα πρώτης προτίμησης για τα δύο μέρη. Στην περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να πουλήσει μετοχές του OTE θα πρέπει να απευθυνθεί κατ αρχάς στον στρατηγικό σύμμαχο. Aντίστοιχα, εάν ο εταίρος θέλει να μειώσει τη συμμετοχή του, θα πρέπει να αποταθεί πρώτα στο Δημόσιο και στη συνέχεια σε άλλους ενδιαφερομένους.
* διακράτηση των μετοχών από τον επενδυτή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
* περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών του OTE που βρίσκονται σε διασπορά.
* ο OTE θα διατηρήσει την επωνυμία του και η έδρα του θα παραμείνει στην Eλλάδα.