Ανεβάζει παλμούς ο χώρος της Υγείας
Τρίτη, 23-Ιαν-2007 09:28
Του Θανάση Παπαδή
Χωρίς αμφιβολία ο χώρος της Υγείας ήταν από τους πλέον hot του ελληνικού Χρηματιστηρίου την χρονιά που πέρασε. Τόσο σε επίπεδο αποδόσεων των μετοχών, όσο και επιχειρηματικών κινήσεων. Πολλά άλλαξαν στον χάρτη των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ και το 2007 αναμένεται να είναι χρονιά που θα προσφέρει πολλές συγκινήσεις στους επενδυτές δεδομένου ότι αναμένονται πολλές και ιδιαίτερα επιχειρηματικές κινήσεις.
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς αμφιβολία το Υγεία αναδείχθηκε "νικητής" σε αυτή την ιδιότυπη επιχειρηματική κόντρα. Άλλαξε ιδιοκτήτη, απέκτησε το Μητέρα και αυτό με την σειρά του το Λητώ. Το 2007 μπήκε με ένα μεγάλο ζήτημα σε εκκρεμότητα η οποία αναμένεται να λυθεί έως τα τέλη του επόμενου μήνα. Ο λόγος για το Ασκληπιείο στην Βούλα, ένα project ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Υγεία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου μέσω ΣΔΙΤ να κατασκευάσει νέο νοσοκομείο το οποίο θα παραχωρήσει στο ελληνικό δημόσιο και ως αντιπαροχή θα πάρει έκταση στην οποία και θα δημιουργήσει μαιευτική κλινική. Υπάρχουν βέβαια αρκετά σημεία προς διευκρίνηση και τα οποία έχουν καθυστερήσει την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία εμπορικού κέντρου, στο οποίο και αντιδρούν φορείς της περιοχής. Πάντως από την πλευρά του Υγεία εκφράζεται η βεβαιότητα ότι όλα τα κολλήματα θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει η συμφωνία.
Επίσης ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αλβανία, το οποίο και θα είναι έτοιμο πιθανότητα μέσα στο 2008 για να λειτουργήσει.
Στα σχέδια του Υγεία βρίσκεται και η μετατροπή του Λητώ σε παιδιατρική κλινική, ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην αγορά.
ΙΑΤΡΙΚΟ
Οι εξελίξεις στον Όμιλο του Ιατρικού δεν ήταν θα έλεγε κανείς καταιγιστικές την χρονιά που πέρασε. Περισσότερο παρακολουθούσε τις εξελίξεις, παρά συμμετείχε σε αυτές. Κυριότερο ίσως γεγονός ήταν η συμμετοχή της γερμανικής Asklepios στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιατρικό Αθηνών με 13%. Η γερμανική εταιρεία έχει ειδίκευση στην ιδιωτικοποίηση κρατικών νοσοκομείων.
Πριν από ένα μήνα περίπου προσπάθησε να ταράξει τα νερά "εμφανίζοντας" πρόταση εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν, κάτι που ωστόσο κανείς δεν κατάλαβε αν ήταν πραγματικό ή απλά προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις για λόγους που οι μέτοχοι του Ιατρικού γνωρίζουν. Μέσα στον άλλο μήνα θα λειτουργήσει η κλινική του Περιστερίου, ενώ η γενική κλινική στην Δάφνη θα μπει σε λειτουργία εντός του τρέχοντος 6μηνου.
EUROMEDICA
Ο βασικός μέτοχος της Euromedica Θωμάς Λιακουνάκος ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του ΙΑΣΩ, που αποτελεί και τον ομολογημένο του πόθο. Για τον σκοπό αυτό προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 100 εκ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί, όπως υποστηρίζουν από την εταιρεία, μέσα στους επόμενους μήνες και τα κεφάλαια θα διατεθούν είτε για την απόκτηση του ΙΑΣΩ, είτε για την δημιουργία μονάδος στην Αττική.
Παράλληλα θα προχωρήσει και στην δημιουργία εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων η οποία θα εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο. Η Euromedica διαθέτει ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια της εταιρίας είναι η συγχώνευση επιχειρήσεων από την επαρχία που ελέγχονται από την μητρική.
ΙΑΣΩ
Ξεκίνησε η κατασκευή του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την κατασκευή μαιευτικής μονάδος στα Νότια Προάστια και για την σκοπό αυτό αναζητείται η σχετική έκταση. Παράλληλα εξετάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν το ΙΑΣΩ General, που έχουν ως κύριο άξονα την ανάπτυξη της θυγατρικής επιχείρησης, ενώ υπάρχουν και σκέψεις ακόμη και για συγχώνευση με την μητρική.