Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2015 08:51

  Κρίσιμο ραντεβού ΕΟΠΥΥ με επιχειρήσεις Υγείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  “Καυτό” ραντεβού ανάμεσα σε ομάδα εργασίας του ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις- παρόχους Υγείας, έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί με θέμα την αλλαγή των όρων των συμβάσεων με τον Οργανισμό και με βασικό στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης στις δαπάνες για την περίθαλψη. Τα όρια για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ έχουν μάλιστα αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς σύμφωνα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μόνο για το φάρμακο τα χρέη ανέρχονται σε δύο δισ. ευρώ.

  Η διοίκηση του Οργανισμού, μέσω της επιτροπής που αναρτήθηκε και στη Διαύγεια, καλείται να επανεξετάσει τις συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίες έχουν ισχύ μέχρι και τις 15 Μαΐου.  Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, θα τεθούν επί τάπητος όλοι οι όροι συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και ψυχιατρικές κλινικές. Από την άλλη, πηγές από το χώρο των επιχειρήσεων που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ σημειώνουν στο Capital.gr ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της ανακοστολόγησης εξετάσεων, δηλαδή ο Οργανισμός αναμένεται να μειώσει τις τιμές με τις οποίες αποζημιώνει τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητά του και να εξοικονομήσει πόρους. 

  Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, πολλά επιπλέον θέματα παραμένουν ανοιχτά, με κρισιμότερα το ύψος των επιστροφών που καλούνται να αποδίδουν κάθε εξάμηνο οι επιχειρήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ όταν ξεφεύγει η δαπάνη, το πλαφόν των διαγνωστικών εξετάσεων, ακόμη και την αύξηση της περιόδου για την πληρωμή των παρόχων (σήμερα οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ οφείλουν να γίνονται εντός 60 ημερών για να μην καθίστανται ληξιπρόθεσμες).

  Ήδη έχει ζητηθεί από τα διαγνωστικά κέντρα να καταθέσουν τις προτάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στην ανακοστολόγηση των εξετάσεων με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης. Τα διαγνωστικά κέντρα απαντούν ωστόσο πως στην ουσία πρόκειται για υποκοστολόγηση στις τιμές όλων ανεξαιρέτως των εργαστηριακών εξετάσεων βιολογικών υλικών, μολονότι κάποιες εξ αυτών αποζημιώνονται κάτω από το πραγματικό τους κόστος.

  Σε κατάρρευση το φάρμακο
  Την ίδια ώρα, και με δεδομένο τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, οι εταιρείες του φαρμάκου και οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητα πληρωμών από τον Οργανισμό, κάνοντας μάλιστα λόγο για  κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης μέσα στις επόμενες ημέρες και ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Σε ανακοίνωσή μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ανέφεραν πως η “στάση εμπορίου” στην αγορά φαρμάκου θα πραγματοποιηθεί άμεσα αν ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα για να την διοχετεύσει στους παρόχους.

  Εντύπωση προκαλεί παράλληλα, όπως έδειξε έρευνα για το βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων από το δημόσιο σύστημα περίθαλψης που παρουσιάστηκε στο χθεσινό συνέδριο “Shaping the future of healthcare in Greece”, ότι παρά το γεγονός πως το 85% των Ελλήνων έχει δημόσια ασφάλιση και μόλις 11% ιδιωτική, ένας στους τρεις προτιμούν τελικά τις ιδιωτικές δομές, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων (75%) θεωρεί πως η ποιότητα των υπηρεσιών της δημόσιας περίθαλψης έχει μειωθεί δραματικά.


  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων