Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2015 08:26

  Ο νυν, ο πρώην και η άγνωστη κόντρα μιας επένδυσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένας πρώην υφυπουργός ενέργειας, ένας νυν, μία πολιτική άβυσσος που τους χωρίζει και εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες και αιχμές με αφορμή μια επιχειρηματική επένδυση. Ούτε στο πιο ευφάνταστο σενάριο πολιτικής ίντριγκας δε θα μπορούσε να γραφτεί η ιστορία που εκτυλίσσεται εν Ελλάδι το 2015, όπου όλα επιτρέπονται και όλα φαίνονται φυσιολογικά.

  Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει την πολιτική του καριέρα,  έχοντας θητεύσει στο υπουργείο ανάπτυξης. Τότε μάλιστα, ο ίδιος είχε συμβάλει ως αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας στη θέσπιση της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Σαλαγκούδης λοιπόν, ο οποίος πριν την πολιτική δραστηριοποιείτο ως μάνατζερ και σύμβουλος επιχειρήσεων, θέλησε να αξιοποιήσει την εμπειρία του επανακάμπτοντας στον χώρο των επιχειρήσεων και δη στο χώρο των ΑΠΕ. 

  Και εάν είναι μάλλον… ασυνήθιστο να βλέπουμε πολιτικούς να αλλάζουν στίβο και να μετατρέπονται σε επιχειρηματίες, εκείνο που είναι ακόμη πιο σπάνιο είναι μια πολιτική κόντρα να μετατρέπεται σε επιχειρηματική. 

  Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο ίδιος ο κ. Σαλαγκούδης, μετά τις δηλώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τον αρμόδιο υπουργό (και κατά μία έννοια διάδοχό του στο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας) Π. Λαφαζάνη,  ο οποίος προανήγγειλε την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου ώστε να αποτραπεί  η κατασκευή μονάδας βιομάζας στη Θέρμη. Η μονάδα αυτή λοιπόν που ο κ. Λαφαζάνης θέλει να μπλοκάρει αναπτύσσεται από μια εταιρεία στην οποία ο πρώην υπουργός είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. 

  Πηγές του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης, βεβαίως, απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κ. Σαλαγκούδη περί πολιτικών κινήτρων και αναφέρουν ότι η απόφαση του κ. Λαφαζάνη ελήφθη με κριτήριο τις τοπικές αντιδράσεις (έχει ταχθεί εναντίον ο δήμος Θέρμης) ενώ υποστηρίζουν ότι η μονάδα θα προκαλεί περιβαλλοντική όχληση στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές όπως και ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης στη δημόσια δήλωσή του, επικαλούνται κενά στη νομοθεσία της αδειοδότησης τέτοιων μονάδων. Τέλος απαντούν ότι δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η δημόσια παρέμβαση του υπουργείου ενόψει της αδειοδότησης του έργου από την Περιφέρεια (όπου και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων)  ώστε να μην προχωρήσει το έργο. Αντίθετα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εκείνο που είναι περίεργο είναι ένας πρώην υπουργός να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα που ο ίδιος επόπτευε πριν μερικά χρόνια. 

  Ο κ. Σαλαγκούδης ωστόσο επιμένει ότι οι τοπικές αντιδράσεις προήλθαν είτε από κόμματα που δε θέλουν ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια (ΚΚΕ) ή είχαν άλλα πολιτικά κίνητρα (Σύριζα και Ανταρσύα). «Αντιδρούν επειδή είμαι εγώ, για πολιτικούς λόγους, τους πειράζει το όνομά μου», αναφέρει. Επικαλείται μάλιστα συνάντηση στην οποία μετείχαν τοπικοί φορείς, υπό τον κ. Λαφαζάνη, κατά την οποία διαμηνύθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «πάγωμα» της μονάδας. Μετά τη συνάντηση αυτή κατατέθηκε η ερώτηση του ΚΚΕ και ήρθε η νέα δημόσια απάντηση, του υπουργού, ο οποίος έκανε στροφή και πλέον λέει ότι θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να μπλοκαριστεί η μονάδα, αναφέρει ο πρώην υπουργός.

  Στο σημείο αυτό πάντως η εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Σαλαγκούδης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι διαχωρίζονται με τρόπο πρωτοφανή και αντίθετο προς τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας, οι επενδύσεις που σχεδιάζει η ίδια από τις υπόλοιπες ομοειδείς στην ελληνική επικράτεια. Ο κ. Σαλαγκούδης υποστηρίζει μάλιστα ότι έχουν αδειοδοτηθεί κανονικά και χωρίς προσκόμματα τουλάχιστον 30 ίδιες μονάδες, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (αεριοποίηση “wood chips”). Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επικαλείται ο κ. Υπουργός ότι για 2 επενδύσεις θα ισχύσουν άλλα από αυτά που προβλέπει ο Νόμος και ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες ομοειδείς επενδύσεις, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας. 

  Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα, τόσο του υπουργείου όσο και της εταιρείας θα κριθούν όπως όλα δείχνουν, από τις αρμόδιες αρχές ή ακόμη και τα δικαστήρια. 

  Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μονάδες αεριοποίησης βιομάζας υπάρχουν και λειτουργούν χωρίς προβλήματα περιβαλλοντικής όχλησης σε πολλές χώρες. Η τεχνολογία είναι διαδεδομένη και θεωρείται ασφαλής αφού αντίστοιχα έργα λειτουργούν εδώ και χρόνια κυρίως στον ευρωπαϊκό βορά τόσο σε Σκανδιναβικές χώρες όπως η Δανία όσο και σε χώρες με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο όπως η Γερμανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ