Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2015 21:07

  Ελληνικές κατασκευαστικές επιδιώκουν να εισχωρήσουν στην αμερικανική αγορά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες επιδιώκουν να εισχωρήσουν στην αμερικανική αγορά. Με τη συνεργασία των Ελληνοαμερικανικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκαν τριήμερες συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  «Διαπιστώσαμε ότι παρουσιάζεται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Μανχάταν, που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

  Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι «το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, που είναι ένα από τα παλιά διμερή επιμελητήρια στην Ελλάδα, 85 ετών, δεν ασχολείται μόνο με την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ή με την προσέλκυση επενδύσεων. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε υπερβεί αυτή την αποστολή και μέσω των επιτροπών που δημιουργήσαμε, προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας για να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας».

  Επίσης, επεσήμανε ότι «επειδή η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο για να αλλάξει το μοντέλο που κάναμε δουλειές στην Ελλάδα, αλλά και να στραφούμε προς την εξωστρέφεια. Η Ελλάδα απέτυχε με το προηγούμενο μοντέλο, που στηριζόταν σε εισαγωγές και σε κατανάλωση με δανεικά. Σήμερα, χρειάζεται να βρει τον δρόμο της με ένα καινούριο μοντέλο, με την παραγωγή, διεθνώς, ανταγωνιστικών προϊόντων. Και τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη δημόσια διοίκηση, που να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο, χρειαζόμαστε ταχύτερη δικαιοσύνη και καλύτερη εκπαίδευση. Και το Επιμελητήριό μας ασχολείται με όλα αυτά».

  Στη συνέχεια, τόνισε: «Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργαζόμαστε με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, όπου μέσα από αυτήν τη συνεργασία προσπαθούμε να προωθήσουμε τις εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ, αλλά και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο υπεύθυνος του κατασκευαστικού τομέα στο Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, Λούις Κάτσος, είχε έρθει τον Νοέμβριο στην Αθήνα, όπου οργανώσαμε μία διάλεξη, πολύ στοχευμένη, για την κατασκευαστική αγορά της Νέας Υόρκης. Εκεί διαπιστώσαμε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες στην αμερικανική αγορά. Και έτσι, σε συνεργασία με το εδώ Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και με την πρωτοβουλία του κ. Κάτσου, ο οποίος είναι από τους πιο δυνατούς παράγοντες στην κατασκευαστική αγορά της Νέας Υόρκης, συμμετείχαμε στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει στο Μανχάταν. Και όχι μόνο μάς κάλεσε, αλλά μάς οργάνωσε μία σειρά σημαντικών επαφών. Για τρεις ημέρες είχαμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε πάνω από 70 συναντήσεις ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών με αντίστοιχες στη Νέα Υόρκη. Διαπιστώσαμε ότι παρουσιάζεται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες».

  Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι «μία από τις βασικές επιδιώξεις μας είναι η κινητοποίηση της ομογένειας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της, ώστε να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται ακόμη περισσότερο τη βοήθεια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που θα δώσουν, επιτέλους, δουλειά στους Έλληνες και θα δημιουργηθούν πειστικές συνθήκες ανάπτυξης στη χώρα μας».

  Η πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νέας Υόρκης, Νάνσυ Παπαϊωάννου, η οποία είναι, επίσης, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Τράπεζας Ατλάντικ, της τέως θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί «έχει ιστορία πάνω από 70 χρόνια και ιδρύθηκε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον τομέα της ναυτιλίας».

  Η κ. Παπαϊωάννου, η οποία είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, υποστήριξε: «Στόχος μας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών, οργανισμών και ιδιωτών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, δημιουργώντας ειδικά προγράμματα, όπως αυτό για τις κατασκευαστικές εταιρείες». «Ειδικά αυτές τις μέρες, θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να ενισχύουμε όλες τις προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ελλάδα, να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και να δημιουργηθούν σωστές συνθήκες, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη» πρόσθεσε.

  Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Νικόλαος Μπακατσέλος, ο οποίος υπογράμμισε: «Η αποστολή μας αυτή στηρίζει την ιδέα να δοθεί τέλος στη μιζέρια μας. Είναι η ώρα να σταματήσει η ενδοσκόπηση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Νομίζω ότι το δείγμα των εταιρειών που ακολούθησαν την αποστολή είναι εταιρείες εξωστρεφείς, που θέλουν να μεγαλώσουν και εκτός Ελλάδας, εκτός Ευρώπης. Και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεφύγουν από τα στερεότυπα στην εξαγωγή προϊόντων, ελαιόλαδο, τρόφιμα κ.λπ., όπου είμαστε πάρα πολύ καλοί. Πρέπει, όμως, να αποδείξουμε πως είμαστε εξίσου καλοί και σε άλλους τομείς, όπως στις κατασκευαστικές-παραγωγικές εταιρείες. Η αμερικανική αγορά είναι τεράστια. Επομένως, γιατί και μία ελληνική επιχείρηση να μην ενδιαφερθεί;».

  Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι «αυτό που μας εντυπωσίασε είναι πόσο ανοικτά μυαλά είναι οι Νεοϋορκέζοι κατασκευαστές. Σε γενικές γραμμές, μας είπαν ότι "εφόσον μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτά που ζητά η αγορά μας, είστε ευπρόσδεκτοι". Βέβαια, την ίδια στιγμή, διαπιστώσαμε ότι όταν λέμε επαγγελματισμός εννοούμε επαγγελματισμό. Όταν λες, για παράδειγμα, ότι θα παραδώσεις κάτι σε συγκεκριμένη ποιότητα, ποσότητα και χρόνο που έχεις υποσχεθεί, πρέπει να κρατήσεις την υπόσχεσή σου. Και οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτή την αποστολή αυτό κάνουν. Κρατάμε τις υποσχέσεις μας και γι΄ αυτό μεγαλώνουμε, και γι΄ αυτό πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούμε και στην αγορά της Νέας Υόρκης».

  Για το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας μίλησε ο υπεύθυνος του κατασκευαστικού τομέα στον Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης και μέλος του συμβουλίου του, Λούις Κάτσος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία εξαιρετικά καλή συγκυρία στην αγορά κατασκευαστικού κλάδου της Νέας Υόρκης για όσους τηρούν τις προδιαγραφές και μπορούν να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν στο συμφωνηθέντα χρόνο το έργο που έχουν αναλάβει».

  Όπως υποστήριξε ο κ. Κάτσος, «η συνέπεια και η ποιότητα των υλικών αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια σε μία σκληρή κατασκευαστική αγορά, που είναι αυτή της Νέας Υόρκης και που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Για τον κατασκευαστικό τομέα διατίθενται περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Το ένα τρίτο αφορά δημόσια έργα, το άλλο κατοικίες και το τελευταίο τρίτο εμπορικές κατασκευές».

  Τους ομιλητές παρουσίασε, εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο Λάμπρος Κάζης, ο ο οποίος επεσήμανε: «Βοηθούμε σε μία ουσιώδη προσπάθεια, που σκοπό έχει να αποφέρει δουλειές και επενδύσεις για την Ελλάδα».

  Μετά τη συνέντευξη Τύπου, διοργανώθηκε εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, όπου τα στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και επιχειρηματίες από την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στις οικοδομές και στις εξαγωγές κατασκευαστικών και οικοδομικών προϊόντων, μίλησαν για τους αναπτυξιακούς στόχους τους μπροστά σε ένα εξειδικευμένο, κυρίως, ελληνοαμερικανικό κοινό. 

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων