Φθινόπωρο-σταθμός για τη Forthnet
Πέμπτη, 18-Σεπ-2014 10:25
του Νίκου Χρυσικόπουλου
Η άνοδος του τζίρου για πρώτη φορά έπειτα από εννέα τρίμηνα και η επίτευξη – έστω και οριακής - αύξησης στα προσαρμοσμένα EBITDA αποτέλεσαν τα «ορόσημα» της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Forthnet για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Φαίνεται όμως πως η τάση περαιτέρω βελτίωσης των μεγεθών της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με οδηγό το Nova 3Play.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εταιρειών, η αγορά του 3Play είναι η μόνη που αναπτύσσεται από την παρουσία των δύο μεγάλων παικτών της αγοράς (Forthnet, OTE) ενώ λειτουργεί και ως μοχλός ανάπτυξης και στην αγορά τηλεπικοινωνιών αλλά και της συνδρομητικής τηλεόρασης, της οποίας η διείσδυση έχει ξεπεράσει το 20% της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι συνδυαστικές υπηρεσίες, λειτουργούν προς όφελος και του καταναλωτή και των εταιρειών. Από τη μία πλευρά, ο καταναλωτής λαμβάνει πολλαπλές υπηρεσίες σε προνομιακή τιμή και από την άλλη, τόσο οι πωλήσεις των εταιρειών όσο και το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Forthnet, η οποία αυξάνει διαρκώς τα μερίδια αγοράς, πουλώντας το βασικό της προϊόν στα 29,90 ευρώ όταν οι υπόλοιποι πάροχοι περιορισμένοι στο double play, κινούνται στα 17-22 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια κέρδους της Forthnet βελτιώνονται διαρκώς, καθώς τα σταθερά κόστη παραμένουν αμετάβλητα.
Η Forthnet είχε εντοπίσει έγκαιρα πως οι παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 2Play 2play και της «απλής» σταθερής τηλεφωνίας αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και σταδιακά θα συρρικνώνονταν. Οι καταναλωτές δεν αρκούνταν πλέον στις δωρεάν κλήσεις και στο γρήγορο internet και τα στοιχεία αυτά έπαψαν να αποτελούν το κριτήριό του, προκειμένου να επιλέξουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο.
Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας - μοιράζοντας δωρεάν λεπτά και συσκευές - και που στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην σταθερή, οδήγησε σε δύο αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτον, στη διαρκή συρρίκνωση των εσόδων των εταιρειών, με την πτώση να φτάνει στο 40% από το 2008 έως σήμερα και δεύτερον τη μείωση πιστότητας των συνδρομητών. Ωστόσο, η Forthnet εστιάζοντας στο 3play, πέτυχε στο στο ίδιο διάστημα να καταγράφει απόδοση +12%, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 συνεχίζει τη θετική πορεία της, με αύξηση 4,2% στον κύκλο εργασιών.
Μονόδρομος
Το 3play δίνει λύση και σε ακόμα έναν πονοκέφαλο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών που ακούει στον όρο «churn» ή αλλιώς πιστότητα πελατών. Οι πελάτες συνδυαστικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα του 3play παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη πιστότητα και αντοχή σε «ανταγωνιστικές» προσφορές σε σχέση με αυτούς των παραδοσιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Το “churn” του Nova 3play, δηλαδή απώλεια-μετακίνηση συνδρομητών κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ποσοστά κάτω του 1% όταν για την υπόλοιπη αγορά ξεπερνάει το 2%, νούμερο που έχει ιδιαίτερη σημασία αν μεταφραστεί στις χιλιάδες των συνδρομητών που διαθέτουν οι εταιρείες.
Όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, το γεγονός ότι το 3play και ίσως σύντομα το quadplay είναι μάλλον μονόδρομος, «ασπάζονται» πλέον όλες οι εταιρείες του κλάδου, αφού οι κινήσεις της Vodafone και της Wind για εξαγορά της Forthnet, έχουν ως τελικό στόχο την πρόσβαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο της Nova,. Αυτός είναι και ο λόγος αλλά και τουπου ο ΟΤΕ, που προσπαθώντας να σταματήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έκανε και αυτός την κίνησή του για την εξαγορά απευθείας της Nova.
Μια εξαγορά που παραμένει στο προσκήνιο και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, με τις εξελίξεις όμως να «τρέχουν» πιο αργά από ότι εκτιμά η αγορά και απ’ ότι φαίνεται θα είναι ένα σήριαλ στο οποίο έχουμε ακόμα πολλά επεισόδια να δούμε. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει εκ νέου έντονη κινητικότητα, σε ένα διαφορετικό, πλην εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο για το συσχετισμό των δυνάμεων στην αγορά. Forthnet και OTE, ενδεχομένως και τρίτος «παίκτης», θα βρεθούν αντιμέτωπες για η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων του Champions League για την επόμενη τριετία, για την περίοδο για την περίοδο 2015 – 2018 δηλαδή, δικαιώματα που κατείχε την περασμένη περίοδο η Forthnet.
Στελέχη της αγοράς εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως ο ΟΤΕ θα ανεβάσει τον πήχη για να «χτυπήσει» το πακέτο των δικαιωμάτων προκειμένου να ενισχύσει την συνδρομητική του τηλεόραση, η οποία αισίως έχει ξεπεράσει τους 300 χιλιάδες συνδρομητές, έναντι 500 χιλιάδων της Nova. Με δεδομένο ότι το προϊόν «ποδόσφαιρο», ιδιαίτερα με τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων έχει αποδειχθεί σταθερή αξία στο τηλεοπτικό τοπίο, η κόντρα για τα δικαιώματα του Champions League αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα πεδίο ανταγωνισμού στον κλάδο.
Nikos.chrissikopoulos@capital.gr