Alpha Bank: Έως 1,8 δισ. ευρώ από τις δύο πρώτες δόσεις των TLTRO

Πέμπτη, 28-Αυγ-2014 21:06

Αισιοδοξία για τα stress tests αλλά και για την γενικότερη πορεία της τράπεζας τα επόμενα τρίμηνα εξέφρασαν τα διοικητικά στελέχη της Alpha Bank που συμμετείχαν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου.

Στην Alpha Bank εκτιμούν ότι διαθέτουν επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα για τα stress tests, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω αν αναγνωριστεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου. Παρ΄ όλα αυτά, κατά την τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν τελικά τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα ληφθούν υπόψη ως “ενισχυτικές κινήσεις” στον τελικό “λογαριασμό” των stress tests. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι ελληνικές τράπεζες θα “στρεσαριστούν” τόσο με βάση το στατικό μοντέλο, ήτοι με βάση τα οικονομικά στοιχεία στο τέλος του 2013, όσο και με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την DGComp.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας, σημειώθηκε ότι η Alpha Bank στην παρούσα φάση διαθέτει επιλέξιμα ενέχυρα για να συμμετάσχει στις δύο πρώτες δόσεις των στοχευμένεων μακροπρόθεσμων πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ που φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αυτό αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. Όπως τονίστηκε, η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση του σχεδίου, ωστόσο αυτοί που πρέπει να επιτευχθούν είναι οι βασικοί στόχοι, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν “προσαρμογές” στις λεπτομέρειες.

Για τον αναβαλλόμενο φόρο σημειώθηκε ότι συζητείται το θέμα αλλά δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης καθώς πρέπει να συναινέσει και η ΕΚΤ.

Για τα ενέχυρα των δανείων αναφέρθηκε ότι αυτά αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές, βάσει του σχετικού πίνακα της ΤτΕ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας κ. Μιχάλη Μασουράκη, οι τιμές έχουν ήδη υποστεί μείωση της τάξης του 35% και αναμένεται περαιτέρω πτώση 5%-7% μέχρι να σταθεροποιηθούν. Το ερώτημα είναι για πόσο θα μείνουν σε αυτό το επίπεδο πριν ξεκινήσουν να αυξάνονται εκ νέου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η διοίκηση της τράπεζας είπε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, με αποτέλεσμα το τελικό πλαίσιο να εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Κ. Μαριόλης