Αλ. Τουρκολιάς: Η ΕΤΕ θα στηρίξει το αύριο της ελληνικής οικονομίας
Πέμπτη, 05-Ιουν-2014 12:01
Τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο εξής η Εθνική Τράπεζα επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στο πλαίσιο ομιλίας του στα Ποσειδώνια.
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων, η Εθνική Τράπεζα παρέθεσε την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν 575 προσκεκλημένοι, κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας.
Στο δείπνο παραυρέθηκαν επίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ναυτιλίας & Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Τουρκολιάς ευχαρίστησε το σύνολο του ναυτιλιακού κλάδου για την στήριξή του προς την τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι ο κλάδος συνέβαλε αποφασιστικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της.
“Με τη συνεργασία σας δικαιώνετε τις επιλογές χρηματοδότησης των προηγουμένων ετών που πραγματοποίησε η τράπεζα, δεδομένου ότι το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό επισφαλειών, που ανέρχεται μόλις στο 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου, πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού (εγχώριου και διεθνούς)”, πρόσθεσε.
Κάνοντας μνεία στο διαχρονικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, ο κ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που αναδεικνύουν το μεγαλείο της. Είναι σπάνιο και ίσως μοναδικό, στη διεθνή σκηνή, ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας να είναι σε τέτοιο βαθμό άρρηκτα συνδεδεμένος με ένα έθνος, ώστε να μετατρέπεται σε χαρακτηριστικό σύμβολο της πορείας του. Οι Έλληνες εφοπλιστές με τη διορατικότητα, την τόλμη, τον ορθολογισμό, την επινοητικότητά τους έχουν καταξιωθεί ως ηγέτες του κλάδου διεθνώς. Ενός κλάδου, που η ζήτηση και η προσφορά μετασχηματίζονται με ταχείς ρυθμούς σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που δεν επιτρέπει την ολιγωρία και την επανάπαυση, αλλά ούτε και την υπερβολή.
Παρά τη βαθύτατη κρίση στον κλάδο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή, όπως αποδεικνύεται από την ηγετική τους θέση στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά και τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική ναυτιλία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, υπέστη λιγότερες ζημίες από οποιαδήποτε άλλη ναυτιλιακή δύναμη, διότι είχε αποφύγει τις υπερβολές και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία. Πέτυχε τη σημαντικότατη ανανέωση του στόλου, τη μεγέθυνση και την εξειδίκευση, ενώ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία σε όρους χωρητικότητας στα δεξαμενόπλοια και τη σημαντική θέση στα φορτηγά.
“Βέβαια, αναφερόμενος στις υπερβολές, επισημαίνω ότι σήμερα μόνο το 10% του παγκόσμιου στόλου ξεπερνά την 20ετία. Αυτό καθιστά ανέφικτη τη μαζική διάλυση υπερήλικων πλοίων. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες κινούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 18% του παγκοσμίου τονάζ, γεγονός που επίσης δυσχεραίνει την απορρόφηση της νέας χωρητικότητας. Επομένως, απαιτείται προσοχή στις νέες παραγγελίες που προτίθεστε να υπογράψετε, κατά την εβδομάδα των Ποσειδωνίων, ακόμα και άν επιτύχετε σημαντική μείωση των υπό διαπραγμάτευση τιμών”.
“Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 46,7% του ευρωπαϊκού στόλου, σε όρους dwt, ενώ παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο, αλλά και στήριξη, ώστε να διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής, αλλά ακόμη και της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής. Πρέπει να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, που ώθησαν εκτός ευρωπαϊκού χώρου δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία, όπως π.χ. τη ναυπηγική βιομηχανία, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις”.
Τώρα, συνέχισε ο κ. Τουρκολιάς, η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινώσει, είναι σε θέση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας, το 2014 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους. Ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο. Ήδη, έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
“Η Εθνική είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική τράπεζα με θετικά αποτελέσματα για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο”, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΤΕ. “Για τον Όμιλο της Εθνικής, είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα στοιχεία της πολύ θετικής συνεισφοράς: της Finansbank, του διεθνούς δικτύου και της Εθνικής Ασφαλιστικής”, συμπλήρωσε. Όσον αφορά τη θυγατρική της Εθνικής, Finansbank, ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπερδιπλασίασε τα κέρδη, αύξησε τις καταθέσεις με ρυθμό 8% και τα δάνεια με ρυθμό 6% και εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 16%.
“Κατά συνέπεια, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας, ένα αύριο άρρηκτα συνυφασμένο με την υγιή, διατηρήσιμη εξωστρέφεια με όραμα και στρατηγική. Για την αποψινή μας συνάντηση θα έλεγα, Stay on board with National Bank of Greece”, πρόσθεσε.
"Οι συνεργάτες μου και εγώ, αποκομίζουμε την εκτίμηση, από τη διεθνή κοινότητα, ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το χρωστάμε, αν μη τι άλλο, στη νέα γενιά. Οι παραλείψεις μας, οι αστοχίες μας και οι λανθασμένες επιλογές μας αποδυνάμωσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τώρα, με μεγάλο κόστος, πρέπει να αποκατασταθεί και να αποκλειστεί η επιστροφή στο παρελθόν. Χρειάζεται, ενωμένοι ως Έλληνες, να στηρίξουμε την προσπάθεια ως βασικό εθνικό καθήκον, κατεξοχήν για τις επόμενες γενεές. Πιστέψτε με: είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες που προσπάθησαν και προσπαθούν σήμερα, θα τύχουν της θετικής αναγνώρισης από τον ιστορικό του μέλλοντος".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τουρκολιάς επικαλέστηκε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Μικρό Ναυτίλο», για όσους, όπως είπε, επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη ναυτιλία: «χρειάζονται άλλης λογής λογισμοί για να προσεγγίσεις τη θάλασσα, το κύμα που δεν τελειώνει ποτέ».