ΔΕΗ: Υπογραφή 5ετούς κοινοπρακτικού δανείου €2,2 δισ.
Παρασκευή, 04-Απρ-2014 11:38
Δανειακή σύμβαση, ύψους 2.227.750.000 ευρώ, πενταετούς διάρκειας με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, υπέγραψε χθες, 3 Απριλίου η ΔΕΗ, σε συνέχεια της υπογραφής των βασικών όρων στις 21 Μαρτίου 2014.
Με το δάνειο αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία επιτυγχάνει σημαντική επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων και ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης. Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Θυμίζουμε ότι η είδηση για τη συμφωνία για το κοινοπρακτικό, επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά το conference call της εταιρείας για τα ετήσια αποτελέσματα του 2013, από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό. Το κοινοπρακτικό αφορά σε αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων δανείων, με λήξη τον Απρίλιο του 2014, μεταξύ των οποίων και το ενδιάμεσο δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό το επιτόκιο του κοινοπρακτικού το οποίο όμως είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο των δανείων που αναχρηματοδοτούνται (το μέσο επιτόκιο του βραχυπρόθεσμου ομολογιακού ήταν 8,9%). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο βαίνει απομειούμενο με βάση τις καταβολές. Παράλληλα, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η ΔΕΗ αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποπληρώσει μέρος του δανεισμού στη λήξη του.
Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει δάνειο 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% από ξένες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της μονάδας της Πτολεμαΐδας, καθώς και δάνειο 235 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο μιας συνολικής εγκεκριμένης γραμμής της ΕΤΕΠ ύψους 415 εκατ. ευρώ για έργα του δικτύου διανομής.
Τέλος πληροφορίες θέλουν να είναι θέμα ημερών, οι ανακοινώσεις και για τις προθέσεις της ΔΕΗ να προσφύγει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω εταιρικής έκδοσης, για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Το ύψος της έκδοσης αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ ενώ για την απόδοση, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αυτή θα κυμανθεί κάτω από το 7%.