Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2013 10:03

  tradeNOW: Επόμενη στάση... η Silicon Valley

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Μια αγορά ανταλλαγών για όλους. Αυτό είναι στην ουσία η tradeNOW, η πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων στην Ελλάδα. 

  Αν και ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, έχει  ήδη διακριθεί σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς: «Webit Congress» και «Mind the Bridge» στη Silicon Valley. Την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Webit congress, το μεγαλύτερο συνέδριο για Telco και e-commerce στον κόσμο, ενώ τον Φεβρουάριο θα πάει στη Silicon Valley στο San Francisco. Εκεί η ιδρυτική της ομάδα θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα του «Mind the Bridge», με απώτερο στόχο να βρει στρατηγικούς επενδυτές για την υλοποίηση του πλάνου της για την επέκτασή της στην Ευρώπη.

  Πως ξεκίνησε η ιδέα για την πλατφόρμα: Από μία πραγματική ανταλλαγή που έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο Γιώργος Καραμανόγλου, που σήμερα είναι υπεύθυνος ΙΤ της πλατφόρμας, θέλησε να αλλάξει το συμβατικό τζάκι του σπιτιού του με ένα ενεργειακό. Ο τεχνίτης του εγκατέστησε όμως το ενεργειακό τζάκι φθηνότερα, γιατί πήρε το συμβατικό τζάκι με ανταλλαγή. Το κέρδος ήταν άμεσο και για τους δύο. Ο τεχνίτης χρησιμοποίησε τα υλικά που πήρε κάπου αλλού, ο Γιώργος πάλι έβαλε το ενεργειακό τζάκι στο σπίτι του σε καλύτερη τιμή. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι και ένα χρόνο μετά είχε δημιουργηθεί η πρώτη πλατφόρμα και η εταιρεία. 

  Η συνολική αγορά ανταλλαγής που έχει δημιουργηθεί μέσα σε λίγους μήνες αποτελείται από  13.500 ιδιώτες, και 250 εταιρείες μέλη, με πάνω από 3.000 αναρτήσεις όπου η αξία τους υπερβαίνει τα 95 εκατ. ευρώ. Οι ανταλλαγές που έχουν ολοκληρωθεί ανέρχονται σε 33.000 ευρώ. 

  Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να προβληθούν πανελλαδικά, να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλα τα μέλη της πλατφόρμας και να μειώσουν τις ταμειακές τους εκροές, ανταλλάζοντας τα αδιάθετα προϊόντα και τις πλεονάζουσες υπηρεσίες τους με προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται. Οι ιδιώτες μπορούν να ανταλλάξουν αυτά που δεν χρησιμοποιούν με ότι έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα μπορούν να «αγοράσουν» κάτι που χρειάζονται από τις εταιρείες της πλατφόρμας χρησιμοποιώντας το εναλλακτικό μας νόμισμα – Πόντος ανταλλαγής (Trade Point) = 1 ευρώ. 

  Συνιδρυτές της πλατφόρμας, εκτός από τον Γιώργο Καραμανόγλου, είναι ο Γιάννης Δεληγιάννης, γενικός διευθυντής και υπεύθυνος για τη στρατηγική, ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της tradeNOW και ο Μιχάλης Πιτσικάλης, εμπορικός διευθυντής, όλοι τους με εργασιακή εμπειρία σε διαφορετικούς τομείς και πολυεθνικές εταιρείες. Την ομάδα συμπληρώνει η Μαριάνθη Σταυρίδου, διευθύντρια εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας.

  «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε αυτήν την ιδέα με σκοπό να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, να το δούμε να μεγαλώνει, να πραγματοποιείται, να δημιουργείται και να λειτουργεί πέρα και πάνω από μας τους ίδιους. Μια εταιρεία, έτσι όπως την φανταζόμαστε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί στο κοινό όνειρο που είναι η πλατφόρμα www.tradenow.gr. Δεν είναι τόσο το προσωπικό βιογραφικό του καθενός, όσο το ότι λειτουργούμε ως ομάδα, με σεβασμό ο ένας στον άλλον και με γνώμονα το κοινό μας όραμα: Να γίνουμε το μεγαλύτερο δίκτυο ανταλλαγών στην Ευρώπη» αναφέρει στο Capital.gr η ομάδα της πλατφόρμας. 

  Η επιχείρηση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. «Το αρχικό κεφάλαιο είναι δικό μας. Το σημαντικότερο κεφάλαιο μας όμως είναι ο προσωπικός χρόνος που έχουμε όλοι διαθέσει και οι προσωπικές θυσίες που έχουμε κάνει για να μετατρέψουμε μια ιδέα σε  μια βιώσιμη εταιρεία με παγκόσμια επεκτασιμότητα. Είναι νωρίς ακόμα για να είμαστε κερδοφόροι, δηλαδή να έχουμε κάνει απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου και να βγάζουμε κέρδος, να δίνουμε μέρισμα και να ζούμε από αυτό. Σίγουρα όμως τα έσοδά μας αυξάνονται  με ρυθμούς ικανοποιητικούς. Φαίνεται πως ο κόσμος και οι επιχειρήσεις μας εμπιστεύονται και αντιλαμβάνονται την αξία και τα οφέλη της ανταλλακτικής οικονομίας» δηλώνουν οι δημιουργοί της tradeNOW.

  «Το μέλλον των start up, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, είναι αβέβαιο. Πολύ λίγες καταφέρνουν να επιβιώσουν και να μετατρέψουν την ιδέα τους σε μια κερδοφόρα εταιρεία. Οι παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία ή αποτυχία μιας startup είναι  πολλές αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών που ξεχωρίζουν είναι συνήθως μια καλή ιδέα, μια δεμένη ομάδα με κοινό όραμα, αφοσίωση στους στόχους, εγρήγορση, ευελιξία και προσαρμογή στις απαιτήσεις τις αγοράς, εξωστρέφεια, επιμονή και πολύ δουλειά. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγική συνταγή ή μυστικό και ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι ποτέ ομαλός» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της tradeNOW Γιάννης Δεληγιάννης, συμπληρώνοντας πως το περιβάλλον στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ευνοεί τις startup, καθώς όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να έρθει σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό από νέες επιχειρήσεις με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα αναδείξουν την Ελλάδα ως κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.     

  Η tradeNOW έχει σαν στόχο κατ’ αρχήν να επεκταθεί εκτός Ελλάδας και σε δύο ευρωπαϊκές χώρες αρχικά, ώστε για να διευκολύνει τα μέλη στο να έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο φάσμα επιλογής προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Και αυτό, δεδομένου ότι εκτός από προϊόντα και υπηρεσίες, υπάρχει η δυνατότητα και της ανταλλαγής ακινήτων. 

  Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέροντας σε επιλεγμένες ΜΚΟ απεριόριστη πρόσβαση στη πλατφόρμα, μηνιαία προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της tradeNOW, καθώς και ένα ποσοστό επί των κερδών από πόντους ανταλλαγής που αγοράζονται από τη πλατφόρμα για να καλύψουν και αυτές τις ανάγκες τους. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το Μαζί για το παιδί, τη Φλόγα, την Κλίμακα και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα. Κάθε μήνα δωρίζει το 10% των πόντων που τζιράρονται στην πλατφόρμα , ενώ παράλληλα κάνει  δράσεις, εμπλέκοντας τα μέλη της σε δωρεές. 

  Ρωτήσαμε τέλος τον κ. Δεληγιάννη αν στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για καινοτομία. Μας απάντησε τα εξής: «Χώρος για καινοτομία υπάρχει παντού γιατί οι άνθρωποι από τη φύση τους αποζητούν το καινούργιο. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζονται και υποδομές που να διευκολύνουν τη γνώση και την τεχνογνωσία, χρειάζεται ανθρώπους που να είναι σε θέση να αλλάξουν τελείως τον τρόπο που σκέφτονται και να δουν μακριά στο μέλλον και διαφορετικά τον κόσμο που θέλουν να δημιουργήσουν και κυρίως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, πράγμα δύσκολο, γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του αγαπάει τη συνήθεια και τη ρουτίνα. Τέλος, χρειάζεται μια κοινωνία που θα τους αποδεχθεί σαν κομμάτι της και δεν θα τους απορρίψει με την οποιαδήποτε στάμπα ως «γραφικούς» ή οτιδήποτε άλλο γιατί δεν καταλαβαίνει τι κάνουν». 

  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ