Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2013 07:28

  Τι πραγματικά συμβαίνει με το πρόστιμο στην Ελληνικός Χρυσός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπορεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδίκασε -η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε χθες- το ελληνικό Δημόσιο για ολιγωρία ως προς την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ωστόσο είναι, ίσως, από τις ελάχιστες φορές που η Ελλάδα καταφέρνει να εισπράξει χρήματα από θεωρούμενη ως κρατική ενίσχυση.

  Όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές, η Ελληνικός Χρυσός έχει αποπληρώσει, εδώ και μερικούς μήνες, το πρόστιμο ύψους 15 εκατ.  ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 21,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και νόμιμων προσαυξήσεων.

  Συγκεκριμένα, η κατά 100% θυγατρική της Eldorado Gold προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2012 σε ρύθμιση με το υπουργείο Οικονομικών με ισόποση κατάθεση της εγγυητικής επιστολής επί του συνολικού ποσού. Ολοκλήρωσε- τον περασμένο Ιούνιο- την τμηματική καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις και μέρος των δόσεων του προστίμου προήλθε από συμψηφισμό με ποσό ΦΠΑ που είχε λαμβάνειν η Ελληνικός Χρυσός.

  Η απόφαση του Δικαστηρίου

  Ωστόσο, η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα, εμφανίζοντας την "Ελληνικός Χρυσός" να μην έχει αποπληρώσει το πρόστιμο. Αυτή η «διάσταση απόψεων», όμως, οφείλεται, κατά βάση, στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η εταιρεία εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 σε καθεστώς διακανονισμού δόσεων με το ΥΠΟΙΚ.

  Συγκεκριμένα, η εταιρεία έλαβε την ειδοποίηση για ανάκτηση της οφειλής τέλη Απριλίου 2012 και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ενέκρινε τη ρύθμιση αποπληρωμής του προστίμου.

  Τέλη του περασμένου Ιουνίου η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξόφληση του ποσού ύψους 21,6 εκατ. ευρώ.

  Όπως όμως, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα στοιχεία αυτά δεν είχαν τεθεί σε γνώση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ζητά από την Ελλάδα, με τη χθεσινή του απόφαση, να πάρει πίσω τα… ήδη καταβεβλημένα.

  Η «επιχορήγηση» των 14 εκατ. ευρώ

  Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου 19 μήνες, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έπρεπε να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 14 εκατ. ευρώ.

  Η εταιρεία το 2003 είχε καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για να αποκτήσει τα μεταλλεία Κασσάνδρας των οποίων η αγοραία αξία των χρυσωρυχείων ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ. Στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ, ως αποτίμηση των μεταλλείων χρυσού, είχαν καταλήξει οι Κοινοτικοί  ύστερα από ενδελεχή έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

  Με άλλα λόγια, από τη διαφορά της τιμής κτήσης (11 εκατ. ευρώ) με την αγοραία αξία των μεταλλείων (25 εκατ.) προέκυψε η «επιδότηση» ύψους 14 εκατ. ευρώ που καλούνταν να επιστρέψει η  Ελληνικός Χρυσός.

  Και, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, η αγοραπωλησία δεν είχε επιβαρυνθεί με φόρους επί των συναλλαγών και γι’ αυτό το συνολικό ποσό που το Δημόσιο έπρεπε να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανερχόταν σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

  Ωστόσο, σύμφωνα με την «υπερασπιστική γραμμή» της Ελληνικός Χρυσός, που έχει προσφύγει στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε βάσει της σύμβασης μεταβίβασης που περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004.

  Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης, το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού του πτωχευμένου καναδικού ομίλου (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) παραχωρήθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων