Χρ. Σορώτος: Νέα αρχή για την Τρ. Κύπρου
Τρίτη, 10-Σεπ-2013 17:18
Η Τράπεζα Κύπρου κάνει νέα αρχή έχοντας καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να μην αποδομηθεί παρά το αντίξοο περιβάλλον, είπε σήμερα ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Σορώτος, όπως μεταδίδει το StockWatch.
«Είναι μια καινούρια τράπεζα» που θα εργαστεί σκληρά για να ξανακτίσει τη φήμη της και για να πείσει ότι έχει αλλάξει, απεγκλωβισμένη από λάθη του παρελθόντος, ανέφερε στη πρώτη συνέλευση των μετόχων μετά το bail-in των καταθέσεων τους.
«Είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε έξι μήνες από σήμερα», είπε.
Στην δική του ομιλία ενώπιον των μετόχων είπε ότι η Τράπεζα κατάφερε να επιβιώσει τις τελευταίες 100 μέρες, από τότε που ανέλαβε, παρά το ιδιαίτερα αντίξοο το περιβάλλον.
Με ενοχλούσε ότι μιλούσα με πολιτειακούς αξιωματούχους και μου έλεγαν ότι αυτή Τράπεζα θα κλείσει, είπε.
Τόνισε τη σημασία που δόθηκε στην αναπτέρωση του ηθικού των υπαλλήλων και στη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Η πρώτη αρχή που εφαρμόσαμε είναι η συναίνεση, είπε. Η δεύτερη είναι οι διεθνείς εμπορικές πρακτικές.
«Ακολουθήσαμε αυτά που έχουν πετύχει άλλοι αλλού», είπε.
Τόνισε την κοινή συναινετική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η αξιολόγηση της Κύπρου, κάτι που θα βελτιώσει και την αντίστοιχη αξιολόγηση της Τράπεζας, είπε, αφού η μάξιμουμ αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ψηλότερη από αυτή
του κράτους.
Είπε ότι το νέο συμβούλιο θα πρέπει να καταρτίσει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο και έκανε εκτενείς αναφορές στις λειτουργικές ενέργειες που έγιναν για να σταθεροποιηθεί η Τράπεζα και να βοηθήσει τους πελάτες της.
Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου Σοφοκλής Μιχαηλίδης είπε ότι προτεραιότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι η κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφερε στην λογοδοσία του στους μετόχους.
Με την εφαρμογή των αποφάσεων για μείωση του λειτουργικού κόστους, ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε σε 166 και το προσωπικό σε 4350 άτομα, τόνισε.
Αναφερόμενος στα καθήκοντα του μεταβατικού συμβουλίου, ανέφερε ότι «είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκδηλώσεις καχυποψίας, ενίοτε οργής και υπερβολικής κριτικής εκ μέρους της κοινής γνώμης».
Ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση του λειτουργικού κόστους είχε η υλοποίηση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.
Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ετοιμάζει η τράπεζα με τη βοήθεια των ειδικών συμβούλων McKinsey θα είναι ένα από πρώτα και ίσως το κυριότερο θέμα που θα τεθεί ενώπιον του νέου ΔΣ.
«Η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η συνεπής εφαρμογή του θα εδραιώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις προοπτικές της Τρ. Κύπρου. Θα δημιουργήσει περαιτέρω προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών και του κοινού. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει ουσιαστικά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές πράξεις στη βάσει του οδικού χάρτη που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Θα σηματοδοτήσει επίσης την οριστική επάνοδο της τράπεζας στην ομαλότητα και σταθερότητα».
«Ανέφερε ότι με σταθερά συγκροτημένα βήματα καλούμαστε να προχωρήσουμε μπροστά για την αποκατάσταση της κερδοφορίας της τράπεζας και της εμπιστοσύνης των πελατών».
«Ανάμεσα στις κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις αναμένεται να είναι η επίσπευση της ενοποίησης των εργασιών με την πρώην Λαϊκή, η αυστηρή διαχείριση και ενίσχυση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η υιοθέτηση βέλτιστων πιστωτικών πολιτικών. Επίσης η ορθολογική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η σταδιακή ομαλοποίηση των όρων χρηματοδότησης και η μείωση της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ», είπε.
«Με τη συνεπή εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών και την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα διατηρηθεί η ψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του συγκροτήματος. Με συνεκτική στρατηγική και τις ψηλές αποδόσεις του δοκιμασμένου ανθρώπινου δυναμικού μας προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στο μέλλον και την προοπτική της Τρ. Κύπρου που θα είναι εδώ, παρούσα, ως η μεγάλη τράπεζα της χώρας για να προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες στους πελάτες της και να δημιουργεί αξία στους μετόχους της».
Η γενική συνέλευση της Τράπεζας είναι η πρώτη μετά το πρωτοφανές bail-in των ανασφάλιστων της καταθετών.
Στη συνέλευση κατέφθασαν πολλοί εκπρόσωποι δικηγορικών γραφείων με πληρεξούσια από τους πελάτες τους όπως και αρκετοί ξένοι μέτοχοι.
Διαβάστε ακόμη:
*Τρ. Κύπρου: "Μπρα ντε φερ" Ρώσων, ΥΠΟΙΚ και... στο βάθος η εκκλησία