Eurobank: Στα 45 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου
Παρασκευή, 30-Αυγ-2013 17:42
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:27
Καθαρά κέρδη 45 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζόμενου του αναβαλλόμενου φόρου, ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο η Eurobank.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ομίλου η εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton ενισχύουν τη στρατηγική θέση της Eurobank στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, σημειώνεται ότι καταγράφθηκε ενίσχυση της ρευστότητας κατά €4δισ. και βελτίωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις pro-forma σε 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου 2013, με τις ετήσιες συνέργειες να κλιμακώνονται σε €200εκ. το 2015.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 9% το β΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του α΄ τριμήνου του έτους.
Παράλληλα, καταγράφηκε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 τριμήνων. Ειδικότερα, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση το α΄ εξάμηνο του 2013.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα €120εκατ. το Β΄ τρίμηνο, από €93εκ. το α΄ τρίμηνο του 2013.
Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2013.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις σημειώνεται ότι διατηρούνται στα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2013.
Τέλος, το λειτουργικό αποτέλεσμα το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα -244 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε: «Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό. Στο πλαίσιο αυτό τα αποτελέσματα του Β΄ τριμήνου αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Με την απόκτηση του ΤΤ και της Proton η Eurobank ενίσχυσε τη στρατηγική της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ταυτόχρονα διεύρυνε σημαντικά την πελατειακή της βάση και βελτίωσε τη ρευστότητά της.
Η ενοποίηση των δύο αυτών τραπεζών και η υλοποίηση των σημαντικών συνεργειών που αυτή θα αποδώσει αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Παράλληλα, εξετάζουμε ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας, αναδεικνύοντας τον πελατοκεντρικό της χαρακτήρα, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την επιστροφή στην κερδοφορία. Στόχος είναι η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.»
Ρευστότητα και Κεφαλαιακή Θέση
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με την εξαγορά του Τ.Τ. και της Proton ενισχύεται η ρευστότητα της Eurobank κατά €4,2δισ. και βελτιώνεται η σχέση δανείων προς καταθέσεις σε 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου 2013. Οι συνολικές καταθέσεις της Eurobank διαμορφώθηκαν σε €30,2δισ. στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ λαμβανομένων υπόψη των καταθέσεων του Τ.Τ. και της Proton οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε €41,7δισ. Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις ανήλθαν σε €8,5δισ., υπερβαίνοντας τις καθαρές χορηγήσεις κατά €400εκ., με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται σε 95% στο τέλος του Α΄ εξαμήνου.
Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε από €34δισ. το Α΄ εξάμηνο του 2012 σε €19,5δισ. σήμερα λόγω άντλησης ρευστότητας από την αγορά και σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. Η επιπρόσθετη ρευστότητα από την εξαγορά του Τ.Τ και της Proton αναμένεται να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα στα 17,5δισ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι μετά την εξαγορά του Τ.Τ. και της Proton και λαμβανομένων υπόψη των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Α΄εξαμήνου του 2013, o δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων (EBA Core Tier I) διαμορφώνεται pro-forma σε 8,1%. Η υιοθέτηση της μεθοδολογίας I.R.B. για το Τ.Τ. θα βελτιώσει τον ανωτέρω δείκτη κατά 50 μονάδες βάσης περίπου, ενώ μια σειρά από ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας το προσεχές διάστημα.
Λειτουργικές Επιδόσεις
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και τη σταδιακή μείωση του κόστους καταθέσεων αντιστράφηκε η τάση μείωσης των εσόδων από τόκους. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 8,8% έναντι του Α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους και διαμορφώθηκαν σε €301εκ. το Β΄ τρίμηνο.
Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 1,9% και διαμορφώθηκαν σε €67εκ. την ίδια περίοδο, με αιχμή τα έσοδα από τις εργασίες του δικτύου, τη διαχείριση περιουσίας και τις κεφαλαιαγορές.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι του Α΄ τριμήνου του 2013 σε €344εκ.
Η μείωση του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε, καθώς οι δαπάνες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 τριμήνων και διαμορφώθηκαν σε €248εκ. Σε επίπεδο εξαμήνου το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση, ενώ η μείωση από το 2008 ανέρχεται σωρευτικά σε 27% σε ετησιοποιημένη βάση.
Ο περιορισμός των δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση των συνολικών εσόδων οδήγησε στην αύξηση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων σε €120εκ., από €93εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2013.
Οι Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων παρέμειναν περίπου στα επίπεδα του Α΄ τριμήνου του 2013 και διαμορφώθηκαν σε €422εκ. το Β΄ φετινό τρίμηνο. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 29% έναντι εκείνων του Α΄ τριμήνου του 2013. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 26,4% του χαρτοφυλακίου, από 24,6% στο τέλος Μαρτίου του 2013 και καλύπτονται κατά 43,6% από προβλέψεις ή 50% pro-forma για το Τ.Τ. και την Proton.
Τα καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε -€244εκ. το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το Α΄ εξάμηνο το συνολικό αποτέλεσμα ήταν θετικό και ανήλθε σε €45εκ. συνυπολογιζομένων των κερδών του αναβαλλόμενου φόρου, με τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να συνεισφέρουν θετικά κατά €6εκ.
Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη
Μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην πρώτη του τηλεδιάσκεψη ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την ικανοποίηση του ομίλου όσον αφορά την απόκτηση του ΤΤ και της Proton Bank. «Μας δίνουν πρόσβαση σε ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού στο οποίο ο όμιλος δεν είχε παρουσία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλήρης ενοποίηση του δυο ιδρυμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 9 μηνών.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε τη μεγάλη εμπειρία που έχει ο όμιλος στην ενοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, τονίζοντας πως η Eurobank έχει ολοκληρώσει 20 εξαγορές και συγχωνεύσεις έως σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στους στόχους της νέας διοικητικής ομάδας σημειώνοντας πως μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση της κερδοφορίας.
* Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της Eurobank στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία"