Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2013 09:44

  Eldorado: "Η πτώση του χρυσού δεν μας επηρεάζει"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Η πτώση της τιμής του χρυσού -τον Απρίλιο κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τη δεκαετία του 1980- δεν επηρεάζει τον καναδικών συμφερόντων όμιλο Eldorado Gold Corp., που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος Paul Wright.

  Όπως σημείωσε, η υψηλή ρευστότητα, το χαμηλό κόστος παραγωγής, οι εύρωστες ταμειακές ροές, η υφιστάμενη παραγωγική δραστηριότητα και τα νέα projects που παραμένουν ελκυστικά επενδυτικά στις τρέχουσες τιμές του χρυσού, θωρακίζουν την εταιρεία, μεσούσης της μεταβλητότητας των τιμών του χρυσού.

  Η Eldorado διαθέτει ρευστότητα άνω των 825 εκατ. δολαρίων και ανοιχτή πίστωση (open-end credit) ύψους 375 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

  «Ελέγχουμε διαρκώς τα λειτουργικά μας κόστη. Δεν περιμέναμε, λοιπόν, να πέσει η τιμή του χρυσού στα 200 δολάρια ανά ουγκιά, ώστε να μειώσουμε το κόστος στα 100 δολ./ουγγιά. Εξάλλου, εάν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, δεν θα περιμέναμε η τιμή του χρυσού να υποχωρήσει σ’αυτά τα επίπεδα.

  Εάν υπάρξει ένα παρατεταμένο διάστημα πτώσης των τιμών στα μέταλλα, ενδεχομένως να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των πιο σημαντικών projects» σημείωσε ο Wright.

  Και μπορεί η μεταβλητότητα στις τιμές του χρυσού να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο, η αύξηση -από 1η Ιανουαρίου- του φόρου επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο 26% από 20%, οδήγησε σε ζημιές 45,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του2013. Η αλλαγή στους συντελεστές φόρου «στοίχισε» στην Eldorado 125,2 εκατ. δολάρια.

  Διαβεβαιώσεις για το project
  στο Πέραμα

  Όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν τους επικεφαλής της εταιρείας ότι το έργο στο Πέραμα του Έβρου θα προχωρήσει και η έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δοθεί.

  Το project είναι προϋπολογισμού της τάξης των 150-170 εκατ. ευρώ, ενώ το υπέδαφος στο Πέραμα διαθέτει κοιτάσματα χρυσού και αργύρου αξίας 2 δισ. και 800εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών.

  Κατά τη λειτουργία του χρυσωρυχείου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα απασχοληθούν 300 άτομα.

  «Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί σαφές μήνυμα»

  Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, ο επικεφαλής της Eldorado σημείωσε πως αποτελεί σαφές μήνυμα προς όλες τις υπηρεσίες της κυβέρνησης ότι το έργο χαίρει πλήρους στήριξης όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και της δικαιοσύνης.
  «Οι αντιδράσεις τείνουν να αμβλυνθούν μετά την απόφαση του ΣτΕ. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι εντείνουμε τις εργασίες και ως αποτέλεσμα εμπλέκονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην διαδικασία» ανέφερε ο Wright.

  «Υπάρχει μία ιδεολογία θεμελιωδώς αντίθετη με όσα αντιπροσωπεύουμε. Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μη σεβόμενοι το νόμο. Πάντως, οι πιο λογικές συνιστώσες όσων αντιδρούν στο έργο,σίγουρα, διακρίνουν την σημασία της απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου» σημειώσε ο αντιπρόεδρος της Eldorado, Norm Pitcher.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ