ΔΕΗ: Ύπαρξη εκμεταλλεύσιμου γεωθερμικού δυναμικού στη Λέσβο
Πέμπτη, 05-Οκτ-2006 17:28
Την επιβεβαίωση των προβλέψεων της για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμου γεωθερμικού δυναμικού ανακοίνωσε η ΔΕΗ μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 1.200 μ. στη θέση Στύψη της Λέσβου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, για την προώθηση της οριστικής μελέτης αξιοποίησης του γεωθερμικού ταμιευτήρα, οι γεωτρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος (2.200 – 2.500 μ) και για το σκοπό αυτό αναζητείται η μίσθωση του αναγκαίου εξοπλισμού από την ελεύθερη αγορά, δεδομένου ότι η ΔΕΗ Α.Ε. δεν διαθέτει ιδιόκτητο εξοπλισμό για αυτά τα βάθη.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των νέων γεωτρήσεων αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει τις υπάρχουσες προβλέψεις, έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα η ανάπτυξη του γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8 MW για τον οποίο η Επιχείρηση διαθέτει την απαιτούμενη άδεια.
Όπως είναι γνωστό η παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εντάσσεται στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο της θυγατρικής της Επιχείρησης ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.