Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2013 10:00

  Προχωράει η επένδυση 150 εκατ. ευρώ της Eldorado Gold στον Έβρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης που σχεδιάζει ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold Corp., μέσω της Χρυσωρυχεία Θράκης, στο Πέραμα Έβρου.

  Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία, πλέον, δεν απαιτείται παρά μόνον μία υπογραφή, αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος αποτελεί καθοριστικό βήμα για την πορεία της επένδυσης αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

  Θα οδηγήσει στην έκδοση των αδειών περιβαλλοντικών όρων για το μεταλλείο στο Πέραμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μία τελική τεχνική έκθεση, της οποίας η έγκριση θα οδηγήσει στην έκδοση των αδειών εξόρυξης.

  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών, το υπέδαφος στο Πέραμα «κρύβει» κοιτάσματα χρυσού αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του αργύρου που έχει ανακαλυφθεί ειναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

  Η Eldorado, που ελέγχει κατά 100% την Χρυσωρυχεία Θράκης, προγραμματίζει, φέτος, να επενδύσει στην ακριτική περιοχή 60,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων που θα απαιτηθούν μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

  Κατά τη λειτουργία του χρυσωρυχείου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του θα απασχοληθούν 300 άτομα.

  Σύμφωνα με στελέχη της Eldorado, πρόκειται για ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Το κύκλωμα νερού του εργοστασίου θα χρησιμοποιεί 93% ανακυκλωμένο και βρόχινο νερό, ενώ το υπόλοιπο θα προέρχεται από γεώτρηση της οποία το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

  Επίσης, μετά την προβλεπόμενη οκταετή περίοδο λειτουργίας του έργου, θα υλοποιηθεί σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι το project χρυσού στο Πέραμα έχει ενταχθεί στις διατάξεις για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων (fast track).

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων