Σήραγγα Καλλιδρόμου: Νέα παρέμβαση της Ε.Ε.

Τετάρτη, 13-Σεπ-2006 10:00

Του Κωνσταντίνου Λάμπρου
 
Την έναρξη ενός ακόμα γύρου επεισοδίων στη πολύκροτη υπόθεση της σήραγγας Καλλιδρόμου σηματοδοτεί νέα επιστολή της Κομισιόν που φέρνει στη δημοσιότητα το Capital.gr.
 
Η επιστολή με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2006 αποτελεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα καταγγελία που υπέβαλε η εταιρεία Μηχανική εναντίον της ΕΡΓΟΣΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, έρχεται τη στιγμή που η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης του έργου κατασκευής της σήραγγας Καλλιδρόμου στην δεύτερη μειοδότρια κοινοπραξία Άκτωρ – J&P Άβαξ – ΤΕΡΝΑ, μετά την θετική για αυτήν απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
Στην επιστολή της Κομισιόν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για τις κοινοτικές υπηρεσίες η υπόθεση παραμένει ανοικτή και οι νέες καταγγελίες της Μηχανικής διερευνώνται, καθώς και ότι η αρχική εκτίμηση της Ε.Ε. ότι από τους χειρισμούς της ΕΡΓΟΣΕ δεν αποδεικνύεται παραβίαση του κοινοτικού δικαίου δεν αποτελεί την οριστική θέση της Κομισιόν. Η υπόθεση, δηλαδή, δεν έχει μπει στο αρχείο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση της Ε.Ε. ότι δεν υπάρχει παραβίαση κοινοτικού δικαίου αποτέλεσε τον καταλύτη για την αλλαγή στάσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην υπόθεση.
 
Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών έχουν ενημερώσει και τις ελληνικές αρχές ότι δεν υπάρχει εκ μέρους τους οριστική απόφαση επί του θέματος. Αυτό σημαίνει ότι λογικά η ΕΡΓΟΣΕ δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης αν πρώτα δεν καταλήξει η Ε.Ε. σε τελική απόφαση. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αν και από τα νέα στοιχεία της δεύτερης καταγγελίας της Μηχανικής δεν προκύψουν αποδείξεις για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, τότε η υπόθεση θα μπει οριστικά στο αρχείο.
 
Ήδη, η Μηχανική έχει κοινοποιήσει την κοινοτική απάντηση στην ΕΡΓΟΣΕ, το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.