Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2011 10:02

  KLT: Η κρίση έφτασε και στα φωτοβολταϊκά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σαν κεραυνός εν αιθρία, έσκασε στην αγορά των φωτοβολταϊκών η είδηση ότι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες του χώρου, με δραστηριότητα κυρίως στα μικρά πάρκα ισχύος 100KW, έχει οιονεί χρεοκοπήσει. Το θέμα έφερε στο φως ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές της δημοκρατικής αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης, οι οποίοι κάνουν λόγο για περίπου 90 επενδυτές, που βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στις τράπεζες καθώς είχαν παραδώσει στην εταιρεία επιταγές που αντιστοιχούσαν στο εργολαβικό τίμημα και οι οποίες θα πληρώνονταν με την εκταμίευση εγκεκριμένων δανείων. Ωστόσο οι επιταγές αυτές παραδόθηκαν προς ενεχυρίαση προς τις τράπεζες ενώ η εταιρεία «προφανώς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της ερώτησης, διέθεσε τα ποσά που εξασφάλισε για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων, αφήνοντας ακάλυπτους τους επενδυτές.

  Το Capital.gr αναζήτησε τόσο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Κάκκο, όσο και τον γενικό διευθυντή Ε. Καραγκούνη, χωρίς ωστόσο να θελήσει η εταιρεία να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

  Πηγές της αγοράς με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr αποδίδουν την όλη υπόθεση, που σημειωτέον αποτελεί το πρώτο κρούσμα κρίσης στην ακμάζουσα αγορά των φωτοβολταϊκών, στο γεγονός ότι η KLT ανοίχτηκε πάνω από τις δυνάμεις της. Λόγω του μεγάλου αριθμού έργων που ανέλαβε, δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κεφάλαια που απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της και σε συνδυασμό με τις συνθήκες τραπεζικής στενότητας που επικρατούν, οδηγήθηκε σε αδυναμία.

  «Είχαμε την εικόνα ότι πρόκειται για μια σοβαρή εταιρεία EPC, που προφανώς ανοίχτηκε πάνω από τις δυνάμεις της», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος ανταγωνιστικής εταιρείας του κλάδου. Η εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά, πάντως, ίσως είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη που περιγράφει η ερώτηση των δύο βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που αναφέρεται σε 90 επενδυτές.

  Η KLT που φέρεται να έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, αυτή τη στιγμή έχει σε εκκρεμότητα και υπό εγκατάσταση πάνω από 100 πάρκα ισχύος 10,3MW. Σημειώνεται ότι από τα 22,8MW πάρκων που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία στο παρελθόν, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε έργα της τάξης των 100KW ή ακόμη και σε μικρότερα έργα της τάξης των 50 και των 20KW, κυρίως στην επαρχία και σε αγροτικές περιοχές.

  Επίσης η KLT έχει παρουσία και στα φωτοβολταϊκά σε στέγες, όπου έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση 84 έργων. Σε στέγες υπό εγκατάσταση και σε εκκρεμότητα βρίσκονται περί τα 67 έργα (670,3KW).

  Τα έργα αυτά, εφόσον δε βρεθεί λύση με την KLT που έχει αναλάβει να τα υλοποιήσει, είτε θα ακυρωθούν και θα χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί ως προκαταβολές είτε θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να αναζητήσουν την υλοποίησή τους από άλλες εταιρείες. Πληροφορίες θέλουν ήδη ένας αριθμός έργων να έχει περάσει σε άλλους εργολάβους με τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών καθώς θα πρέπει να αλλάξουν οι συμβάσεις που καταρτίστηκαν με κατασκευάστρια εταιρεία την KLT.

  Πάντως για ορισμένους από τους εμπλεκόμενους η υπόθεση φαίνεται να έχει πάρει αρνητική τροπή καθώς σύμφωνα με την ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή, εκδόθηκαν από τράπεζες διαταγές πληρωμής και δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικοί λογαριασμοί, των υπόχρεων προσώπων. Σύμφωνα με την ερώτηση πρόκειται ως επί το πλείστον για αγρότες και μικροεπαγγελματίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων