ΜΟΗ: Τι ειπώθηκε στο conference call για το ρεκόρ πωλήσεων
Τετάρτη, 30-Νοε-2011 01:35
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά αναφέρθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Hellas Πέτρος Τζαννετάκης. Εξαιτίας λοιπόν της οικονομικής κρίσης αλλά και της αυξημένης φορολογίας, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι η αγορά συνέχισε να υποχωρεί –στα καύσιμα κίνησης– σε ποσοστό της τάξης του 10 έως 11,5% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η κατάσταση αυτή, έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις εταιρείες εμπορίας οι οποίες προπληρώνουν στο κράτος περίπου 1 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα να πιέζονται εξαιρετικά από τα υψηλά επιτόκια στα κεφάλαια κίνησης. Σε αυτό το περιβάλλον, οι δύο εταιρείες του ομίλου έχουν ως πρωταρχικό στόχο, να διατηρήσουν μερίδια και να «χάνουν λιγότερο από τους υπόλοιπους και όταν η αγορά ξεκαθαρίσει -κάτι που θα συμβεί καθώς υπάρχει «πληθωρισμός» στην αγορά- τότε οι νικητές θα είναι όσοι αντέξουν, ανέφερε ο κ. Τζαννετάκης.
Πρόσθεσε ότι η αγορά με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι δύσκολη «υπάρχει πίεση, την αισθανόμαστε αλλά όσο περισσότερο έλεγχο διαθέτεις στις τελικές πωλήσεις μέσω του δικού σου δικτύου τόσο πιο ασφαλής αισθάνεσαι».
Ρεκόρ πωλήσεων
Παρά τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά πάντως και σε αυτό το τρίμηνο επιβεβαιώθηκε ότι οι επιδόσεις της ΜΟΗ παραμένουν αλώβητες από την ελληνική κρίση. Οι όγκοι εννεαμήνου συνιστούν νέο ρεκόρ και τα 8,1 εκατ. τόνοι πριν λίγα μόλις χρόνια ήταν οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις του ομίλου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αν. διευθύνων σύμβουλος. Το ρεκόρ πωλήσεων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων καθώς πλέον η ημερήσια παραγωγή φτάνει τα 180 χιλιαδες βαρέλια.
Και βέβαια η αύξηση της δυναμικότητας διύλισης του διυλιστηρίου είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά στον εξαγωγικό χαρακτήρα του ομίλου που επιτρέπει στην MOH να κινείται «ανεξάρτητα» από τις διακυμάνσεις και τις... «διαθέσεις» της εγχώριας αγοράς. Έτσι μόνο στο τρίτο τρίμηνο η αύξηση των εξαγωγών φτάνει το 26% ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου η αύξηση φτάνει το 35%.
Σημειώνεται εξάλλου ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζαννετάκης, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου του διυλιστηρίου αλλά και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Κόρινθος Power. Η εμπορική λειτουργία της μονάδας ηλεκτρισμού αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο 2012.
Μέρισμα
Τέλος αναφερόμενος στη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΜΟΗ ο κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι θα διατηρηθεί ισορροπία «μεταξύ της προσπάθειας για απομόχλευση της εταιρείας αλλά και της επιστροφής αξίας προς τους μετόχους». Πρέπει να διαχειριστούμε τη ρευστότητά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε ο κ. Τζαννετάκης, που ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την πολιτική υψηλών επιστροφών στους μετόχους πάντα λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο της βελτιστοποίησης των λειτουργικών χρηματοροών.