Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Αυγ-2011 13:52

  Συζητούν συγχώνευση Wind - Vodafone (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:38

  Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για τη μεταξύ τους συγχώνευση βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Wind και η Vodafone. 

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal, εφόσον ευοδωθεί αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. 

  Το νέο σχήμα θα ελέγχει μερίδιο κοντά στο 50% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

  Τι δηλώνει η Vodafone

  Επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς η Vodafone Group

  Παρ’ όλα αυτά, η αναφορά που γίνεται σε δημοσιεύματα ότι το Vodafone Group συζητά να εξαγοράσει τη WIND Ελλάς έναντι μετρητών δεν είναι αληθής. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

  Οι φήμες

  Οι φήμες για επικείμενο "γάμο" στα εγχώρια telecoms επανέρχονταν κατά καιρούς, βάζοντας στο παιχνίδι όλα τα πιθανά νέα σχήματα. Και μια σύμπραξη Vodafone-Wind αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον και για το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας, αφού η μεν Vodafone διαθέτει το 18% της Hellas Online η δε Wind παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, έχοντας απορροφήσει την πρώην Tellas.

  Εφόσον το deal από πλευράς των δύο εταιρειών ευοδωθεί, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους, "ξεσκονίζοντας" ουσιαστικά τους όρους της συμφωνίας, καθώς η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα μείνει με δύο παίκτες, εξαιρετικά ισχυρούς, αφού και η Cosmote διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 47% και πλέον. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να απασχολήσει και τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα θετικά διακείμενες σε ολιγοπωλιακές συνθήκες ανταγωνισμού.

  Οι άδειες

  Μια σύμπραξη Wind-Vodafone αυτή την περίοδο θα έφερνε τα πάνω-κάτω και στην διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και απαιτεί κεφάλαια κατ΄ ελάχιστου ύψους 57,5 εκατ. ευρώ για την Vodafone και 69,9 εκατ. ευρώ για την Wind προκειμένου να διατηρήσουν το υφιστάμενο φάσμα τους. Για την Cosmote αυτή η διαδικασία θα κοστίσει τουλάχιστον 31 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και των 1.800 MHz λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ στόχος της επιτροπής είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ανανέωση και χορήγηση νέων αδειών τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ.

  Η αλλαγή συσχετισμών συνολικά στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του ΟΤΕ, αφού πια θα έχει να ανταγωνιστεί αντικειμενικά έναν ισχυρό όμιλο, οπότε η ΕΕΤΤ θα κληθεί να δει με διαφορετικό μάτι την ρύθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ