Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουλ-2011 10:00

  Η Lidl και οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ν. Χρυσικόπουλου

   

  Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση ανίχνευσης βακτηρίου E.Coli σε προϊόντα της αλυσίδας Lidl στη Βόρεια Ελλάδα. Αιφνιδιαστικά, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γιώργος Νυχάς παραιτήθηκε, λίγες ημέρες αφότου ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση και απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων από τα ράφια της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ και το σύνολο της εγχώριας αγοράς, σε μια περίοδο που βρισκόταν σε έξαρση η σοβαρότερη επιδημία E.Coli στην Ευρώπη.

  Μετά την ανακοίνωση του φορέα (στις 1/7), ο Γ. Νυχάς δήλωσε πως το στέλεχος που εντοπίστηκε στα προϊόντα που διακινήθηκαν μέσω της Lidl δεν είναι το ίδιο με αυτό που εντοπίστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο. Η γερμανική αλυσίδα με τη σειρά της προχώρησε σε δικές της έρευνες και στη συνέχεια τοποθετήθηκε επισήμως για το θέμα που ανέκυψε.

   

  Όπως αναφέρει η Lild Hellas, “πρόσφατα τέθηκε από τις ελληνικές Αρμόδιες Αρχές ζήτημα παρουσίας του μικροβίου (STEC/VTEC) E.coli O157:H7 στον κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας με ημερομηνία λήξεως 06.11.2011 και στα καταψυγμένα σουτζουκάκια με ημερομηνία λήξεως 08.11.2011, προϊόντα της Εταιρίας Vion, τα οποία διακινήθηκαν από τη Lidl Hellas. Με την αφορμή αυτή, η Lidl Hellas υπέβαλε σε επανέλεγχο τα παραπάνω αναφερόμενα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων απέδειξαν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή, αφού δεν ανιχνεύτηκε ο βεροτοξινογόνος ορότυπος E.coli (STEC/VTEC) Ο157:H7. Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσω της πραγματογνωμοσύνης του κ. Καθ. Δρ. Ιατρ. Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που υποβλήθηκε στην Lidl Hellas". Μάλιστα η εταιρεία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως ακόμα και σε περίπτωση που είχε ανιχνευθεί το συγκεκριμένο βακτήριο στα προϊόντα κρέατος, θα είχε εξουδετερωθεί στο μαγείρεμα από τη θερμότητα.

   

  Ακολούθως, έγινε γνωστή η παραίτηση του κ. Νυχά από τη θέση του πρόεδρου του ΕΦΕΤ. Εξ αρχής δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η υπόθεση με τα ακατάλληλα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, προϊόντα του Lidl και η παραίτηση Νυχά συνδέονταν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Capital.gr ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΦΕΤ και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δήλωσε όμως πως η παραίτησή του δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.

   

  Ωστόσο η παραίτηση Νυχά (αντικαταστάθηκε ήδη στον ΕΦΕΤ από τον Γιάννη Μίχα, πρώην Νομάρχη Πειραιά) προκάλεσε αντιδράσεις και αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικών τοποθετήσεων. Μεταξύ αυτών, των Οικολόγων - Πρασίνων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ο οποίος αναφέρει πως “το Γερμανικό πανευρωπαϊκό σκάνδαλο του E.coli και του Γερμανικού κολοσσού Lidl μεταλλάσσεται σε πολιτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα”.

   

  Σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής τονίζει πως "δεν θα ήθελε να πιστέψει ότι ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ υποχρεώθηκε σε παραίτηση εξαιτίας της ανακοίνωσης που εξέδωσε πριν λίγες μέρες ο ΕΦΕΤ, ότι ανιχνεύθηκε το βακτήριο E.Coli σε προϊόντα της αλυσίδας Lidl στη Βόρειο Ελλάδα. Μια τέτοια υπόθεση δημιουργεί τεράστια ανησυχία για την υγεία του ελληνικού λαού και την «προστασία» που του παρέχουν οι υπεύθυνες προς τούτο Αρχές της ελληνικής Πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο ευρωβουλευτής, θέλω να πω, ότι ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ έκανε το καθήκον του και γνωστοποίησε τα ευρήματά του στον ελληνικό λαό και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που λειτουργεί στο επίπεδο της ΕΕ, όπως έκανε και ο αντίστοιχος Γαλλικός φορέας όταν διαπίστωσε και αυτός την ύπαρξη του βακτηρίου E.Coli σε προϊόντα της αλυσίδας Lidl».

   

  Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν είναι η πρώτη φορά εφέτος που ο ΕΦΕΤ επιβάλλει πρόστιμα ή ζητά ανάκληση προϊόντων για αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως η Lidl.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ