Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2011 09:46

  Άρθρο 99 και για το e-Shop

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρόης Χάικου

  Τον δρόμο του πτωχευτικού δικαίου –με στόχο την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (διαδικασία συνδιαλλαγής)– ακολουθεί πλέον και το e-Shop, προσθέτοντας το όνομά του στην μακρά λίστα των ελληνικών εταιρειών που επιδιώκουν προστασία από τους πιστωτές τους. 

  Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για υπαγωγή της στο άρθρο 99, και ταυτόχρονα, με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το δικαστήριο, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα προστασίας της. Το e-Shop επέλεξε την προστασία του νόμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ρευστότητας που έχουν παρουσιαστεί και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Οκτωβρίου. 

  Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Απόστολος Αποστολάκης ανέφερε στο Capital.gr ότι «ζητήσαμε την υπαγωγή μας στο άρθρο 99 για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε απρόσκοπτα το πλάνο αναδιάρθρωσής μας χωρίς να πληρώνουμε τόκους για τις παλαιές μας υποχρεώσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές διατάξεις προστασίας του άρθρου 99 και να βγούμε από αυτό πιο δυνατοί σε έναν χρόνο».

  Σε αυτή τη βάση, της μη πληρωμής τόκων, θα στηριχθεί και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που καλείται να παρουσιάσει στο δικαστήριο το e-Shop ώστε να γίνει αποδεκτή η διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές και να δοθεί ένα χρονικό εύρος αποπληρωμής των υφιστάμενων οφειλών της. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι είναι σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους προμηθευτές της και «μας στηρίζουν απόλυτα σε αυτή την προσπάθεια», σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη. 

  Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. αφορούν συνολικές οφειλές στις τράπεζες και τα 18 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ενώ πλέον οι όποιες παραγγελίες κάνει εξοφλούνται με μετρητά. 

  Η διοίκηση του e-Shop έχει αποδώσει τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία και οδήγησαν ακόμη και σε σφράγισμα επιταγών, όχι μόνο στη γενικότερη δυσμενή κατάσταση της αγοράς, αλλά κυρίως στην απόφαση αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν τη δραστηριότητα της ασφάλισης πιστώσεων με αποτέλεσμα να "ψαλιδιστούν" τα πιστωτικά όρια πολλών επιχειρήσεων έναντι των προμηθευτών τους. Ως αποτέλεσμα σειρά πληρωμών έμειναν ανασφάλιστες, με τους προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις να ζητούν την εξόφλησή τους και να μειώνουν τα πλαφόν. 

  Ωστόσο ο κ. Αποστολάκης αισιοδοξεί για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας αφενός ότι οι λειτουργίες της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά και μπαίνει και σε νέες υπηρεσίες και δραστηριότητες και αφετέρου «ήδη από τον Ιούνιο καταγράφεται αυξητική τάση πωλήσεων και καθώς δεν καταβάλλουμε τόκους, τα αποτελέσματα είναι θετικά». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλήσεις του πρώτου πενταμήνου κινούνται στο -25%. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το e-Shop σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σημείωνε ότι προέβη πέρυσι σε αναδιάρθρωση, πετυχαίνοντας μειώσεις κόστους της τάξεως του 20%. Η εταιρεία έχει αναστείλει την λειτουργία 12 καταστημάτων της, αριθμώντας σήμερα 58 σημεία πώλησης, στο πλαίσιο αναδιάταξης του δικτύου της, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει ακόμη 2-3, ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων το επόμενο διάστημα. 

  Το e-Shop έκλεισε τη χρήση του 2010 με κύκλο εργασιών 105 εκατ. ευρώ και ζημίες 2 εκατ. ευρώ, όταν τα μεγέθη του 2009 ήταν 128,36 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας δέχεται καθημερινά 110.000 επισκέπτες.

  roi.haikou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ