Mega project στη Βουλγαρία "xτυπούν" ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ελλάκτωρ
Τρίτη, 31-Μαϊ-2011 10:01
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Προσφορές για την αναβάθμιση και ηλεκτροδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου 70 χιλιομέτρων που βρίσκεται ανάμεσα στο Ντιμίτρογκραντ της Βόρειας Βουλγαρίας και το Σβίλεγκραντ στα ελληνικά σύνορα κατέθεσαν οι όμιλοι Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κλάδο των μεταφορών στη γειτονική χώρα.
Δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες κατασκευές το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για τους δύο κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη στην βουλγαρική αγορά.
Όσον αφορά τον όμιλο Ελλάκτωρ, όπως ανέφερε η διοίκησή του, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για νέα έργα σε Κουβέιτ και Ντουμπάι, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.
Σε εγχώριο επίπεδο, οι επικεφαλής του ομίλου τοποθετούν εντός του Ιουνίου την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στην Χαλκιδική. Η επένδυση είναι προϋπολογισμού της τάξης των 1,5-2 δισ. ευρώ για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας και η υλοποίηση της υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας πρωτογενώς και δευτερογενώς.
Σχετικά με τα έργα ΑΠΕ, η εισηγμένη διαθέτει 118MW σε λειτουργία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται 116 MW από τα οποία περισσότερα από 60MW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία φέτος.
Υποχώρηση κυκλοφορίας
Όπως έγινε γνωστό κατά την τηλεδιάσκεψη της Ελλάκτωρ, το περιθώριο λειτουργικών κερδών (EBIT margin) της Αττικής Οδού τοποθετείται στο 42,5% για το 2011, με την κυκλοφορία στους αστικούς αυτοκινητοδρόμους να έχει υποχωρήσει περίπου σε ποσοστό 15%, σε σχέση με το peak που καταγράφηκε το 2009. Η διοίκηση του ομίλου προέβλεψε μείωση του κυκλοφοριακού όγκου κατά τη φετινή χρονιά της τάξης του 7%, σε ετήσιο επίπεδο.
Αντίστοιχη πτώση κυκλοφορίας, της τάξης του 7%, προβλέπεται ότι θα καταγραφεί το 2011 και στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Αναφορικά με τα τρία από τα πέντε συνολικά οδικά έργα παραχώρησης στα οποία συμμετέχει η Ελλάκτωρ, στον Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη) οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 60%, στην Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα) το κατασκευαστικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 27% και στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) έχουν πραγματοποιηθεί έργα σε ποσοστό 62%.
Ας σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις Δημοσίου-παραχωρησιούχων και τραπεζών για τις πέντε υπό κατασκευή εθνικές οδούς βρίσκονται σε εξέλιξη (η θετική έκβαση των οποίων θα σημάνει την επανέναρξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας), ενώ παραμένει αβέβαιο εάν αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.
dimitris.delevegos@capital.gr