Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 10:03

  Εταιρείες κινητής: Μειώστε τη φορολογία για να αυξήσετε τα έσοδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Ρόης Χάικου

  Περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία από την αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών δεδομένων (data) υπόσχονται και μάλιστα με αποδείξεις, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αρκεί, όχι να καταργηθούν, αλλά να μειωθούν τα τέλη.

  Σήμερα ξεκινά η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και οι εταιρείες κινητής ζητούν από την κυβέρνηση να μην υιοθετήσει αντικίνητρα για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω κινητού, υποστηρίζοντας πως όποιο φόρο χάσει από την μη επιβολή ή μείωση των τελών θα τον κερδίσει σε ΦΠΑ από την αύξηση της χρήσης.

  «Οι εταιρείες είναι αξιόπιστοι συνομιλητές, δεν είναι συντεχνία και αυτό η κυβέρνηση το έχει αναγνωρίσει, όταν την περασμένη άνοιξη δέχθηκε να εξαιρέσει από το τέλος συνδρομητών κινητής τις συνδέσεις που έχουν μόνο δεδομένα», ανέφερε στο Capital.gr ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

  Και τα νούμερα δείχνουν ακριβώς αυτό, ότι η μείωση των τιμών λειτουργεί θετικά στην ανάπτυξη της πελατειακής βάσης και στην αύξηση της χρήσης, αποδίδοντας εντέλει μεγαλύτερα οφέλη και στο δημόσιο: ο αριθμός των συνδέσεων που έχουν μόνο δεδομένα και όχι φωνή έφτασε τις 340.915 τον Οκτώβριο του 2010, με ρυθμό αύξησης 29% σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με τον αριθμό των συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας που μειώνεται σταθερά με ρυθμούς πάνω από 20% ετησίως. Την ίδια στιγμή, οι συνδρομητές κινητής που στο ίδιο συμβόλαιο φωνής έχουν και όγκο δεδομένων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (τουλάχιστον 50 Mb) έχουν φθάσει τις 750.000.

  Σήμερα, από αυτές τις 750.000 συνδέσεις μόνο από τα data παράγονται έσοδα για το δημόσιο που αντιστοιχούν στο 0,33% του ΑΕΠ ή περίπου 825 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση της διείσδυσης από το 6,8% σε 9 μέσα σε έξι μήνες, αντισταθμίζονται οι απώλειες των εσόδων από την κατάργηση του ειδικού τέλος από άλλες πηγές φορολόγησης όπως ο ΦΠΑ, η φορολογία εισοδήματος κλπ.
  «Μέσα σε ένα χρόνο οι υπηρεσίες δεδομένων μπορούν να παράξουν μέχρι και 70% περισσότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος, αν η διείσδυση αυτών των υπηρεσιών από το 7% σήμερα φθάσει στο 15%», σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος. Έτσι τα 825 εκατ. ευρώ μπορούν μέσα σε δώδεκα μήνες να γίνουν 1,4 δισ. ευρώ.

  Η ΕΕΚΤ απέστειλε σχετική επιστολή τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στα κόμματα με αυτά τα στοιχεία, ζητώντας την διακομματική συναίνεση και μια τροπολογία ώστε να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία αυτού του τομέα της αγοράς, σε αντίθεση με την συνολική αγορά της κινητής που έκλεισε το 2010 με κάμψη της τάξης του 18%-20%.

  Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος στο Capital.gr, «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, δεν ζητάμε την κατάργηση των ειδικών τελών συνολικά, αλλά την απαλοιφή τους για τα συνδυαστικά πακέτα φωνής - δεδομένων και μάλιστα μπορούν να μπουν και περιοριστικοί όροι, όπως κατ΄ ελάχιστον όγκος δεδομένων 50 Mb ή ακόμη και όριο στο πάγιο, π.χ. από 35 ευρώ και άνω».
  Εξάλλου, τα τέλη χρήσης στην κινητή τηλεφωνία δεν αποφέρουν κανένα όφελος στις εταιρείες, αφού αποδίδονται εξολοκλήρου στο κράτος, σε αντίθεση με την αύξηση της χρήσης, που είναι και το ζητούμενο για τις εταιρείες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων