Κεραμεία Αλλατίνη: Ενέργειες άρσης επιτήρησης
Τρίτη, 30-Νοε-2010 16:23
Η δραστηριοποίηση στον κλάδο ανάπτυξης των εταιρικών ακινήτων καθώς και η επένδυση για την δημιουργία και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού πάρκου είναι ανάμεσα στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κεραμεία Αλλατίνη, προκειμένου να αρθεί η επιτήρηση των μετοχών της.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται πως με την από 6/3/2003 απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑ, η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης επειδή τα αποτελέσματα προ φόρων της προηγούμενης χρήσης παρουσίασαν σημαντική πτώση και συγκεκριμένα ήταν αρνητικά και σε απόλυτο μέγεθος μικρότερα από τα κέρδη της χρήσεως που προηγήθηκε και από το 20 % του κύκλου εργασιών της εταιρείας (κριτήριο 1β της τότε ισχύουσας απόφασης αρ. 64/2001 του ΔΣ του ΧΑ.)
Η στρατηγική του Ομίλου στη παρούσα φάση είναι επικεντρωμένη στα κάτωθι:
Α. Δραστηριοποίηση στον κλάδο ανάπτυξης των εταιρικών ακινήτων. Αξιοποίηση των εντός πόλεως Θεσσαλονίκης μεγάλων ιδιόκτητων οικοπέδων της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες και επιδιώκει την οριστικοποίηση των αποφάσεων που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών για την δημιουργία μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου σε ένα υπέρ-τοπικού χαρακτήρα επιχειρηματικό χώρο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τη διεξαγωγή Δημόσιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ένταξη του οικοπέδου του παλαιού Κεραμουργείου Αλλατίνη και επιλέχθηκαν οι εταιρείες που συνέταξαν την μελέτη για την αξιοποίηση της περιοχής.
Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εισηγητικές μελέτες και αναμένεται η ολοκλήρωση του δευτέρου και ουσιαστικού τμήματος της πολεοδομικής μελέτης του Δήμου από την επιλεγείσα μελετητική εταιρία εντός του 2011.
Β. Κατάρτιση εργολαβικής σύμβασης μεταξύ της εταιρείας "ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΕ Διαχείρισης Ακινήτων και Συμμετοχών" και του βασικού μετόχου κ. Κωνσταντίνου Κώτσια, για ανοικοδόμηση επί αντιπαροχή αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του ιδίου επιφανείας 7.500 τ.μ. στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης για την κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος. Η κατασκευή του έργου έχει ανατεθεί δια συμβάσεως σε υπεργολαβική εταιρεία .Το υπέρ του οικοπεδούχου ποσοστό αντιπαροχής ορίσθηκε σε 33,33 % ενώ της ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΕ σε 66,67%. Η έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι του 2009 και θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2011.
Γ. Επένδυση για την δημιουργία και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού πάρκου. Δημιουργία εταιρείας με ημερομηνία σύστασης 7.6.2007 και σκοπό τη δημιουργία και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 3 MW, πραγματοποιώντας την είσοδό της στον τομέα της ενέργειας. Πρόκειται για επένδυση ύψους έως 17 εκατ. Ευρώ που θα πραγματοποιηθεί σε οικόπεδο της εταιρείας στον Αγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης σε έκταση 112 στρεμμάτων.
Λήψη προέγκρισης για τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από επιστολή της ΡΑΕ στις 4.8.2009. Επίσης η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση στον ΔΕΣΜΗΕ για να τις εκδοθούν οι Οροι Σύνδεσης του έργου με το δίκτυο από τις 6.7.2010, αριθμ. πρωτ. ΔΕΣΜΗΕ 7664/7.7.2010. Ο ΔΕΣΜΗΕ με τη σειρά του με τον αρ. πρωτ. 10634/7.9.2010 έγγραφο ζητά από την τοπική ΔΕΗ να προβεί στην διατύπωση των όρων σύνδεσης.
Η Διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσει να επιδιώκει συμμαχίες στον κατασκευαστικό τομέα με επιχειρήσεις του κλάδου με τις οποίες μπορούν να προκύψουν συνέργειες από την συνεκμετάλλευση των ακινήτων της. Όπως για το 2010 έτσι και για το 2011 θα συνεχίσει το πρόγραμμα μείωσης των λειτουργικών της δαπανών.
Μέχρι τέλος του έτους 2010 καθώς και στις αρχές του 2011 δεν αναμένεται κανένα έσοδο από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας. Πιθανολογείται το 2011 η εταιρεία να έχει έσοδα από την εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών.
Το οικονομικό αποτέλεσμα της περιόδου 1/1-31/12/2009 είναι κερδοφόρο λόγω απαλοιφής των αρνητικών κεφαλαίων της θυγατρικής ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε. ποσύ 5.285.894,81 ευρώ και του κέρδους από την πώληση της συμμετοχής ποσού 1.200.540,00 ευρώ.