Creta Farms: Συνεχίζει ημι-αυτόνομα στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 06-Οκτ-2010 13:51
Το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms USA ελέγχει πλέον η Creta Farms μετά την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 30% από την Clemens αντί 4 εκατ. δολαρίων.
Η κρητική εταιρεία ελέγχει πλέον και το management της αμερικανικής θυγατρικής της, μετά από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συνεργασία των δυο εταίρων που αποτελούν την κοινοπραξία στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου, στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η Clemens στράφηκε στα private label προϊοντα για να αντισταθμίσει τις ζημιές του 2009 από την μεγάλη πτώση στις τιμές κρέατος, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε η Creta Farms. Γι αυτό και ξεκίνησαν οι διαδικασίες εξαγοράς του ποσοστού της αμερικανικής εταιρείας, η όποια εξακολουθεί να διατηρεί το 20%.
Το επαναλανσάρισμα των προϊόντων της εταιρείας στην Αμερική θα γίνει από το Δεκέμβριο, αφού αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι επαφές με 30 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, στις ΗΠΑ επιχειρείται ένα δυναμικό come back με νέες κατηγορίες προϊόντων (λουκάνικα, πάριζες και hot dog) με 9 κωδικούς.
Η υπόθεση "αμερικανικό όνειρο" έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 6,5 εκατ. δολάρια όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Και όπως δήλωσε "σκοπός είναι να βρούμε στρατηγικό συνεργάτη στις ΗΠΑ" και εξετάζονται προτάσεις αλλά με προσοχή για να μην αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα η εταιρεία.
Σκανδιναβία
Επίσης ανακοινώθηκε η επέκταση της εταιρείας στη Σκανδιναβία, καθώς πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία με την Parsons AB, θυγατρική του HK Scan Group, ενός ομίλου με ετήσιο τζίρο 2,12 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει πως τα προϊόντα Creta Farms θα μπουν στην Σουηδία και τη Δανία το 2011 και σε Φινλανδία και Βαλτικές Χώρες το 2012.
Στην Ισπανία η εταιρεία διαθέτει 14 κωδικούς και φιλοδοξεί να πάρει μερίδιο από μια αγορά 7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε σχετικά, η εισηγμένη επενδύει ετησίως 2,5 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη.
Ρόη Χάικου