Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Αυγ-2010 09:41

  Wind: Ξεκινά η "πασαρέλα" των επενδυτών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:21

  Της Ρόης Χάικου

  Αρχικές εκφράσεις ενδιαφέροντος από έναν αριθμό δυνητικών επενδυτών έχει δεχθεί η Wind Ελλάς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας πρωινό δημοσίευμα του Capital.gr. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ολοκληρώνεται έτσι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διερεύνησης στρατηγικών εναλλακτικών, η οποία περιλαμβάνει την πιθανή πώληση της επιχείρησης.  

  Όπως αναφέρεται,  ο όμιλος Wind Ελλάς έχει δώσει εντολή στον οικονομικό του σύμβουλο, τη Morgan Stanley, να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας διερεύνησης στρατηγικών εναλλακτικών. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν ενδελεχή οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να υποβάλουν τελικές και δεσμευτικές προσφορές το αργότερο ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2010. 

  Μετά τη λήψη των τελικών προσφορών ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2010, ο Όμιλος Wind Ελλάς, σε διαβούλευση με τους πιστωτές του, θα καθορίσει την προτιμητέα προσέγγιση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης. Μία συναλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων λύσεων, την πώληση των μετοχών της Wind Ελλάς και/ ή την επένδυση στον Όμιλο σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής του δομής. Ο Όμιλος της WIND Ελλάς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης και μίας συναλλαγής με τους πιστωτές του, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders).

  "Είμαστε ευχαριστημένοι με το ισχυρό ενδιαφέρον που δεχθήκαμε, το οποίο επικυρώνει την σημαντική θέση της Wind Ελλάς στην ελληνική αγορά και την πίστη στη μελλοντική μας επιτυχία. Η διαδικασία των στρατηγικών εναλλακτικών προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη πορεία για την Εταιρεία μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής».

  Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Τους υποψήφιους επενδυτές ετοιμάζεται για να... ξεναγήσει στα οικονομικά της η Wind Hellas, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού και της κεφαλαιακής δομής της.  

  Ο Αύγουστος, ο μήνας που κατά τον Ουμπέρτο Έκο δεν υπάρχουν ειδήσεις, σηματοδοτεί τις νέες εξελίξεις για την Wind Hellas, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι οι υποψήφιοι που «ανέβηκαν» στο άρμα διεκδίκησης μετοχικής συμμετοχής ή ακόμη και πλήρους εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας.

  Η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών εξέπνευσε το Σάββατο 31 Ιουλίου και πλέον η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής περνά στη δεύτερη φάση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Morgan Stanley θα παραδώσει εντός της ημέρας στο διοικητικό συμβούλιο της Wind Hellas τον φάκελο με τις μη-δεσμευτικές προκαταρκτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, η συνεδρίαση του οποίου έχει οριστεί για το απόγευμα της ίδιας μέρας.

  Αύριο το πρωί αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την εταιρεία, χωρίς ωστόσο -και για ευνόητους λόγους- να δηλωθούν επίσημα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όπως σχολίασαν πηγές προσκείμενες στην Wind.

  Οι αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ότι με τη διαδικασία του due diligence θα υπάρξει «πασαρέλα» υποψηφίων επενδυτών προκειμένου να μετέχουν στις σχετικές οικονομικές παρουσιάσεις, δείχνουν να επιβεβαιώνονται από τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που έχει εισπράξει. 

  Η αισιοδοξία αυτή ούτως ή άλλως εδραζόταν από την προηγούμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης σχεδόν ένα χρόνο πριν: τότε είχαν παραλάβει το φάκελο 29 επενδυτές, εκ των οποίων 7 είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, όταν ο δανεισμός της εταιρείας είναι σχεδόν τριπλάσιος.

  Οι πληροφορίες πάντως, θέλουν και τον Naguib Sawiris, τον Αιγύπτιο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της Wind να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πάντως, ότι δεν φαίνεται διατεθειμένος να από-επενδύσει από τη χώρα μας, γι’ αυτό και θα επιδιώξει να ενισχύσει την κεφαλαιακή διάρθρωση του ελληνικού ομίλου του.

  Χρονοδιάγραμμα

  Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν να διενεργήσουν πιο λεπτομερή οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence). Το επόμενο βήμα είναι οι τελικές δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες με βάση το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2010. Στη συνέχεια ο όμιλος θα τις αξιολογήσει και θα καθορίσει την πιο πρόσφορη προσέγγιση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης. Η επιλογή της προτιμώμενης προσφοράς θα γίνει το αργότερο ως τις 14 Οκτωβρίου 2010.

  Κατόπιν της συμφωνίας με το 88% των ομολογιούχων και με το σύνολο των τραπεζών, ο δανεισμός της Wind αναμένεται να μειωθεί στα 700 - 750 εκατ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση κάνει την εταιρεία ιδιαίτερα ελκυστική. 

  Εξάλλου, και η σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων για την αναδιάρθρωση του χρέους διευκολύνει τις διαδικασίες, αφού η πλειονότητά τους -κάτοχοι του 80,6% της ονομαστικής αξίας των τίτλων (ποσοστό που ξεπερνά το όριο του 75%)- δέχτηκε την αναβολή καταβολής τόκων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

  Εκτός από τη σημαντική μείωση του δανεισμού, τα οικονομικά που «παράγει» δεν είναι ευκαταφρόνητα, όσο και αν η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών ζορίζεται: τζίρο περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως και EBITDA τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ...

  roi.haikou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ