Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Απρ-2009 11:21

  Ο κυριακάτικος Τύπος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εκλογολογία, οι κινήσεις Καραμανλή για την αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος, η προανακριτική για την υπόθεση Παυλίδη, η στάση Ομπάμα απέναντι στην Τουρκία καθώς και ο νέος εξελιγμένος χάρτης σεισμικότητας που καταρτίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ κυριαρχούν στον Κυριακάτικο Τύπο.

  ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βόμβα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Στηρίζει Τσουκάτο και δεν υπογράφει το αίτημα της Εξεταστικής για τη Siemens".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "για εμφανή πρόθεση να κουκουλώσει με... συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση της Siemens κατηγορεί η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, μετά το αίτημα που κατέθεσαν όλοι οι βουλευτές του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όλοι πλην του Κώστα Σημίτη".


  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Απαλλαγή για ακίνητα - ΙΧ. Παρακάμπτεται το "Πόθεν Έσχες".

  Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ευκολότερη καθίσταται η κάλυψη του "πόθεν έσχες" για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτοκινήτων και ακινήτων, μετά τις αλλαγές που επιφέρει το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά το νέο καθεστώς ισχύει για αγορές που πραγματοποιούνται από την 1-1-2009 και όχι για τις αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησαν το 2008 και προγενέστερα".


  ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Στον αέρα η εισφορά! Τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Στα δικαστήρια θα κριθούν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης".

  Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μείζον πολιτικό ζήτημα δημιουργεί το ενδεχόμενο να κριθεί παράνομη και να ακυρωθεί από τα δικαστήρια η επιβολή έκτακτης εισφοράς 1.000 - 25.000 ευρώ στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2007. Κορυφαίοι συνταγματολόγοι εγείρουν ζήτημα συνταγματικότητας δεδομένου ότι παραβιάζονται η ρητή απαγόρευση αναδρομικής επιβολής φόρων και η αρχή αναλογικής κατανομής των βαρών".


  ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Πάρτε άτοκο δάνειο 125.000 ευρώ. Με νέους όρους η ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ".

  Σύμφωνα με την εφημερίδα "μόνο με έργο μπορεί η κυβέρνηση να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα και να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, πιστεύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Και έργο, στην παρούσα φάση, σημαίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, αλλά και η καθημερινότητα. Προς τούτο, η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, έβαλε μπροστά το σχέδιο ΤΕΜΠΜΕ Νο2, για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων".


  ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Σχέδιο απελπισίας με σκανδαλολογία και μπαράζ μικροπαροχών. Ο ευσεβής πόθος Καραμανλή για... περιορισμένη ήττα στις εκλογές".

  Η εφημερίδα τονίζει ότι "με σκάνδαλα και μικροπαροχές, προσπαθεί να επιτύχει μια αξιοπρεπή ήττα ο πρωθυπουργός. Στόχος που γίνεται όλο και δυσκολότερος. Στις 28 Απριλίου θα αποφασίσει αν θα στήσει διπλές κάλπες τον Ιούνιο ή αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο".


  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ρώσος Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μονόδρομος. Για την σωτηρία και επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "προβληματισμό στους κύκλους της Ελληνόφωνης Ορθοδοξίας, έκπληξη στους ηγέτες των Σλαβόφωνων Ορθοδόξων και απορία στους Ιεράρχες του υπόλοιπου Χριστιανικού κόσμου προκάλεσαν οι χειρισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχη, όσον αφορά την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Παναγιώτατο".

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής
  : "Σχέδιο 60 ημερών. Εκλογική ετοιμότητα και στο βάθος... συνέδριο".

  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μπροστά σε ένα εκλογικό "τρίστρατο" θα βρεθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τότε θα κληθεί να διαλέξει ποιο δρόμο θα πάρει: "σκέτες ευρωεκλογές ή διπλές κάλπες τον Ιούνιο; Πρώτα ευρωεκλογές και εθνικές κάλπες στις 16 Σεπτεμβρίου; Πρώτα ευρωεκλογές και εθνικές κάλπες το 2010;".

  Η ΕΠΟΧΗ
  : "Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά, ακούει και δρα".

  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κλίμα αισιοδοξίας, με κυρίαρχη την πεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη λήγουν σήμερα οι εργασίες της Β΄ Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ του Φαλήρου".


  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το δόγμα Ομπάμα, η Τουρκία και το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την προσέγγιση με το Ισλάμ".

  Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "το δόγμα της "μετρημένης προσέγγισης" υιοθετεί ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα για να αντικαταστήσει τον "άξονα του κακού", του προκατόχου του Τζορτζ Μπους. Αντί του διαχωρισμού "σε αυτούς που είναι μαζί μας και σε αυτούς που είναι εναντίον μας", ο Λευκός Οίκος επιλέγει την προώθηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων".


  Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Συναγερμός για τον σεισμικό χάρτη της Ελλάδας. Τρόμος μετά τα φονικά Ρίχτερ της Ιταλίας".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "μπορεί ο Εγκέλαδος να ισοπέδωσε τη Λ΄ Ακουιλα φαίνεται όμως πως... ταρακούνησε και τους αρμοδίους στην Ελλάδα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό την εν γένει σεισμικότητα που παρουσιάζει η χώρα μας, καταρτίζει νέο Χάρτη, πλήρως εξελιγμένο και με προοπτική 5ετίας, στηριζόμενο στα πλέον σύγχρονα σεισμολογικά δεδομένα, προκειμένου να βελτιωθεί η αντισεισμική συμπεριφορά των νέων κατασκευών".


  Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Αφετηρία αλλαγής, απάντηση στην κρίση. 2η Πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές".

  Σύμφωνα με την εφημερίδα "μήνυμα ελπίδας, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούν να βγουν από τον φαύλο κύκλο του νεοφιλελευθερισμού, ότι δεν είναι νομοτέλεια για τη χώρα μας η ανακύκλωση του δικομματισμού και μάλιστα μέσα από τον συμψηφισμό σκανδάλων, αναζητούν οι πολίτες. Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο (Παλαιό Φάληρο) συζητεί το εναλλακτικό πρόγραμμα στην οικονομική κρίση, τη διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο για τις ευροεκλογές"


  Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαϊμουδιά 7,5 μονάδων από τον φαύλο Αλαφούζο! Εκβιάζει τον Καραμανλή και αποδομεί την κυβέρνηση με στημένα γκάλοπ".

  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την πρακτική των στημένων γκάλοπ εφαρμόζει τώρα ο Αλαφούζος επιχειρώντας αδίστακτο εκβιασμό του Μαξίμου με τη λαβή της στοχοποίησης του ίδιου του πρωθυπουργού, τον οποίο εμφανίζει να "βελτιώνει τις επιδόσεις του στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία", ενώ η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνεται στις 7,5 μονάδες, όταν σε καμία δημοσκόπηση των τελευταίων εβδομάδων, ακόμα και σε αυτές που δημοσιεύονται στις σφόδρα αντιπολιτευόμενες εφημερίδες την κυβέρνηση, η ψαλίδα δεν έχει ανοίξει περισσότερο από 4,5 μονάδες".


  Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  : "Κακά μαντάτα από Παρίσι. Συνέντευξη Κριστίν Λαγκάρντ: "Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μπει στο δρόμο της Ιρλανδίας", λέει η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας".

  Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "κρύο ντους για τους Έλληνες η συνέντευξη της υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ: Αποκαλύπτει ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει την ΕΕ ότι δρομολογεί δέσμη αποφάσεων κατά το πρότυπο του έκτακτου προϋπολογισμού της Ιρλανδίας. Τι συνέβη εκεί; Μείωση μισθών, τεράστια αύξηση φόρων, δραστικός περιορισμός των δημόσιων δαπανών".


  Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός να γυρίσει σελίδα με ισχυρό ΚΚΕ - ισχυρό κίνημα. Στις εκλογές να τσακίσουμε τον ευρωμονόδρομο".

  Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στις ευρωεκλογές, παράλληλα με τους αγώνες, βασικό είναι τι θα βγάλει η κάλπη. Η μετακίνηση από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ ή από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ δε βγάζει τίποτα καλό για το λαό. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ΕΕ, όπως και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ είναι με την ευρωπαϊκή εργατική τάξη, με τους ευρωπαϊκούς λαούς".


  Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Διπλό "μέτωπο" σκανδαλολογίας. Αγριεύει η πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά των υποθέσεων Παυλίδη και Siemens".

  Η εφημερίδα τονίζει ότι "αγριεύει η πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά της σκανδαλολογίας και των σεναρίων για διπλές εκλογές τον Ιούνιο, καθώς μετά την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδη, άνοιξε και νέο σφοδρό μέτωπο για τη Siemens, με το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή".


  ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Κάλπες εν μέσω σκανδάλων. Σφοδρή πολιτική σύγκρουση με φόντο τις εκλογές".

  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η καυτή πολιτικά περίοδος, με τη σκανδαλολογία να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της κοινοβουλευτικής ζωής του τόπου, θεωρείται βέβαιο πως θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο για την Ευρωβουλή".


  ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής
  : "Κάνε εκλογές αλλά να μείνεις, προτείνουν κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες. Πεισμωμένος και αποφασισμένος για μάχη δηλώνει ο Καραμανλής".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "σε αναζήτηση πλαισίου στρατηγικής κινείται πλέον ο Κώστας Καραμανλής μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν με μη αποκλεισμό των "διπλών" εκλογών τον Ιούνη, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του".


  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
  : "Με 2.500 ευρώ τη βραδιά το ζεύγος Στυλιανίδη στο Παρίσι. Σουίτες χλιδής στο Four Seasons" και λιμουζίνες εν μέσω κρίσης".

  Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χλιδάτα ταξίδια, με πολυτελή διαμονή και μετακίνηση με λιμουζίνες επιλέγουν υπουργοί της κυβέρνησης, την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν απολύσεις, πάγωμα μισθών και κεφαλικούς φόρους".


  Realnews: "Διώξε όσους προκάλεσαν". Εισηγήσεις υπουργών στον Κ. Καραμανλή".

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η σκανδαλολογία συνεχίζεται, το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης χάνεται, η βάση βράζει και η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θυμίζει τάγμα ατάκτων. Τι άλλο να μας συμβεί δηλαδή;" είπε κορυφαίος υπουργός σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη".


  ΝΙΚΗ: "Βουλιάζουν στο Αιγαίο. Οι δικογραφίες κατά Παυλίδη πνίγουν τη Νέα Δημοκρατία".

  Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε βραχνά εξελίσσεται για τη Νέα Δημοκρατία η υπόθεση Παυλίδη, η οποία αποκτά πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω της διαβίβασης στη Βουλή και δεύτερης δικογραφίας για τις μίζες στις γραμμές του Αιγαίου. Καταιγιστικές οι αποκαλύψεις στην Προανακριτική, αλλά η ΝΔ δείχνει ότι θέλει να οδηγήσει την υπόθεση σε κουκούλωμα, όπως και το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens, απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική".


  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Ευρωεκλογές με οσμή σκανδάλων. Στο επίκεντρο οι υποθέσεις Παυλίδη - Siemens".

  ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  : "Έρχεται Πάσχα με κρίση. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης".


  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


  Η ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλαγές στην αυτοτελή φορολόγηση για 2,8 δισ. Σε αύξηση και όχι κατάργηση των συντελεστών προσανατολίζεται το Υπ. Οικονομικών".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "έσοδα τα οποία θα μπορούν να υπερβούν ακόμη και το 1% του ΑΕΠ (έως και 2,8 δισ. ευρώ) προσδοκά το Δημόσιο για το 2010, εφόσον εξορθολογιστεί το σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης που απολαμβάνουν σήμερα πολλές κατηγορίες φορολογουμένων".


  ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Μέτρα για την οικοδομή. Η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας τρομάζει το οικονομικό επιτελείο".

  Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αναγεννήσει από τις τέφρες του το όλο κύκλωμα της οικοδομής το οποίο, όχι μόνον βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, αλλά έχει στην κυριολεξία παγώσει".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ