Απολογείται στον ανακριτή ο γνωστός ποινικολόγος για "ενδοοικογενειακή βία" σε βάρος της δικηγόρου συζύγου του

Δευτέρα, 17-Ιουν-2024 08:14

Απολογείται στον ανακριτή ο γνωστός ποινικολόγος για "ενδοοικογενειακή βία" σε βάρος της δικηγόρου συζύγου του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:13

Του Παναγιώτη Στάθη

Στο ανακριτικό γραφείο βρίσκεται αυτήν την ώρα ο γνωστός ποινικολόγος προκειμένου να απολογηθεί για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης βλάβης σε βάρος της δικηγόρου συζύγου του.

Νωρίτερα, φέρεται να κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής του η πρώην σύζυγός του, η κόρη του και ένας δικηγόρος φίλος του κατηγορουμένου. 

Αρχικά ο δικηγόρος έκανε λόγο για πτώση της συζύγου του από τη σκάλα, όμως φέρεται τελικά έτοιμος να ζητήσει συγνώμη και να ομολογήσει την πράξη του.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ποινικής δικηγορίας της χώρας, που φέρεται να άσκησε "ενδοοικογενιακή βία” στην 37χρονη σύζυγό του, επίσης δικηγόρο. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στον δικηγορικό κόσμο της χώρας παρότι η 37χρονη σύζυγός του ωστόσο η οποία είναι επίσης δικηγόρος, δεν κατέθεσε μήνυση καθώς τόσο η ίδια όσο και ο φερόμενος ως θύτης ανέφεραν στις καταθέσεις τους πως τα τραύματά της προέρχονται από πτώση σε σκάλα. Ο γιατρός ωστόσο που την εξέτασε διαπίστωσε πως τα τραύματα προέρχονται από χτυπήματα και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία. Η 37χρονη δικηγόρος φέρεται αρχικά μάλιστα να είπε στον γιατρό πως τη χτύπησε ο σύζυγός της, αλλά στην κατάθεσή της εν συνεχεία μίλησε κι αυτή για πτώση από σκάλα. Η 37χρονη δικηγόρος αν και στην κατάθεση της ανέφερε πως ο τραυματισμός της οφείλεται σε "πτώση από σκάλα", στη συνέχεια φέρεται να δέχτηκε να εγκαταστήσει το panic button, δηλαδή την εφαρμογή που δίνεται σε περιπτώσεις γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

"Γίνεται μνεία ότι στην 37χρονη δικηγόρο χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση όπως επίσης πληροφορίες και οδηγίες δυνάμει του άρθρου 21 του Ν.3500/06 προκειμένου να λάβει αν το επιθυμεί την δέουσα ηθική συμπαράσταση και την αναγκαία υλική συνδρομή από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης η δικηγόρος ενημερώθηκε για την δυνατότητα εγκατάστασης στο κινητό της τηλέφωνο της εφαρμογής "Κομβίον Πανικού" (panic button) καθώς και για την διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής, και επιθυμεί να της χορηγηθεί κωδικός για πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή. Η 37χρονη δικηγόρος δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί σε δομή, εφόσον ενημερώθηκε για την δυνατότητα της αυτή".

O 52χρονος δικηγόρος οδηγήθηκε λόγω ειδικής δωσιδικίας στον εισαγγελέα Εφετών και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Το βράδυ κρατήθηκε στην αστυνομία και θα υπάρξει και ιατροδικαστική εξέταση.

Πώς έγινε η καταγγελία

Για να φτάσουμε όμως στην καταγγελία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε φροντίσει να εφοδιάσει τους γιατρούς (και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που απασχολούνται σε ευαίσθητους τομείς) με μια ειδική διάταξη η οποία καθιστά υποχρεωτική την ενημέρωση των αρχών σε περιπτώσεις ακόμα και υποψίας ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 "περί ενδοοικογενειακής βίας" και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία ο γνωστός δικηγόρος που έσπευσε στα επείγοντα μαζί με τη σύζυγό του που έφερε τραύματα οφειλόμενα κατά δήλωσή της σε "οικιακό ατύχημα" (πτώση από σκάλα).

Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει του γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).

Το νέο άρθρο 23 του ν.3500/2006 όπως διαμορφώθηκε με το νόμο Φλωρίδη 5090/2024 και η αντίστοιχη αιτιολογική του έχουν ως εξής:

Άρθρο 130

" Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.

2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2. Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α’ 102)."

Η αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρεται:

"Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 αποσκοπείται να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά ανηλίκου, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Την ειδική αυτή υποχρέωση προβλέπει η διάταξη και για τους ιατρούς, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ιατρικά ευρήματα που συνηγορούν στη πιθαναλόγηση προέλευσης από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ειδικού ακαταδίωκτου για το αναφερόμενο περιστατικό (με εξαίρεση την εν γνώσει αναληθή αναφορά) και μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία, αποσκοπείται η ενθάρρυνση των ανωτέρω επαγγελματιών να αναφέρουν τα περιστατικά και η κάμψη κάθε αναστολής λόγω της στάθμισης ενδεχόμενου κινδύνου εμπλοκής τους σε χρονοβόρες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες”.