Όμιλος Μαντωνανάκη: Ανεστάλη ο πλειστηριασμός για τα Elounda Beach Hotel & Villas" και "Elounda Bay Palace"

Τρίτη, 30-Απρ-2024 16:39

Όμιλος Μαντωνανάκη: Ανεστάλη ο πλειστηριασμός για τα Elounda Beach Hotel & Villas" και "Elounda Bay Palace"

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε αναστολή τέθηκε ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου Μαντωνανάκη, "Elounda Beach Hotel & Villas” και "Elounda Bay Palace”, σύμφωνα με το διατακτικό της με αριθμό 105/2024 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών.

Όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, το Εφετείο προχωρά στην αναστολή του πλειστηριασμού μέχρι την έκδοση απόφασης επί της από 13-3-2024 έφεσης της αιτούσας, ενώ πιθανολογεί ως "καταχρηστική” την επίσπευση του πλειστηριασμού όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ομίλου Μαντωνανάκη και της ΕΤΑΔ, με τη συμμετοχή και των ομολογιούχων δανειστών.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική απόφαση, "κατά την κρίση του Δικαστηρίου πιθανολογείται: α) η ευδοκίμηση του σχετικού σκέλους του πρώτου λόγου της ένδικης έφεσης της αιτούσας περί καταχρηστικότητας της ένδικης αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως αυτός συμπληρώνεται με το σχετικό σκέλος του τρίτου πρόσθετου λόγου της, παρελκόμενης πλέον της εξέτασης των λοιπών λόγων έφεσης και β) η ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστεί η αιτούσα από τη συνέχιση της της εκτελεστικής διαδικασίας εις βάρος της. Για το λόγο αυτό πρέπει η κρινόμενη αίτηση να γίνει δεκτή και ως κατ’ ουσίαν βάσιμη και να ανασταλεί άνευ εγγυήσεως”. 

Το σφυρί

Θυμίζουμε ότι μετά την επεισοδιακή αναστολή του πλειστηριασμού που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου, είχε αναρτηθεί ένας νέος πλειστηριασμός εις βάρος της εταιρείας "Ήλιος” του Ομίλου Μαντωνανάκη για τα δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων "Elounda Beach Hotel & Villas” και "Elounda Bay Palace”. Το νέο σφυρί είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παρέμενε στα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά της εταιρείας "Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ήλιος Α.Ε.”, ενώ επισπεύδουσα ήταν η Eurobank ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300.000.000 ευρώ εκδόσεως της Ήλιος Α.Ε.

Η νέα κατασχετήρια έκθεση είχε συμπληρωθεί τόσο ως προς την απόφαση 987/2024 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (σ.σ. που οδήγησε στην αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 300 εκατ. ευρώ) όσο και ως προς την απόφαση 454/2024 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (με την οποία ανεστάλη ο πλειστηριασμός).

Τι είχε πει η εταιρεία 

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Ήλιος έχει εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή τους πλειστηριασμούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι επιδίωξη "δεν είναι, δήθεν, η αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά η υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα”.