Πλειστηριασμοί: Ποια "βαριά" και "επώνυμα" σφυριά χτυπούν αυτή τη βδομάδα

Δευτέρα, 22-Απρ-2024 08:18

Στα αζήτητα η προστασία για ευάλωτους, ενώ έρχονται 25.000 πλειστηριασμοί

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Περισσότεροι από 2.000 είναι οι πλειστηριασμοί που παραμένουν προγραμματισμένοι για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, ενώ περίπου 300 έχουν τεθεί σε αναστολή.

Πεζετάκις 

Ξανά στο "στόχαστρο” των πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί η εταιρεία Πετζετάκις, η οποία, παρόλο που πτώχευσε το 2015, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2023 είχε αλλάξει χέρια διαμέρισμα του Γιώργου Πετζετάκι στην Άνω Βούλα, ενώ πριν κάποια χρόνια είχε εκπλειστηριαστεί και το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα. 

Ο νέος πλειστηριασμός, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2024 και στρέφεται εις βάρος της "Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικού Αριστόβουλος Γ. Πετζετάκις Α.Ε.”. Έχει επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα "ενεργούσα εν προκειμένω με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28-01-2008 ομολογιακού δανείου αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003”, όπως αναφέρεται στο απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης. 

Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα αγροτεμάχιο, εκτάσεως 6.338,53 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Βουτών, του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και επί του επαρχιακού δρόμου Ηρακλείου-Μοιρών και ειδικότερα στη θέση "Ανατολικά ή Μέσα Κάμπος”.

Το αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, είναι άρτιο και κατά κανόνα οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Το ως άνω αγροτεμάχιο αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερου ακινήτου, συνολικής εκτάσεως 43.083,61 τ.μ., το οποίο κατατμήθηκε σε άρτιες ιδιοκτησίες. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ανέρχεται στο ποσό των 391.300 ευρώ.

Λίρα 

Ένας πλειστηριασμός που ξεχωρίζει λόγω της υψηλής του τιμής εκκίνησης, είναι εκείνος που στρέφεται εις βάρος της εταιρεία μπαχαρικών "Λίρα”, που βλέπει να ξαναβγαίνει στο σφυρί το μεγάλο της ακίνητο στην Παλλήνη, μέρος του οποίου είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 500 χιλιάδες ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 7,333 εκατομμύρια ευρώ.

Το σφυρί αφορά ειδικότερα αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011. Το αγροτεμάχιο, το οποίο έχει πολυγωνικό σχήμα, βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, στην περιοχή του Δήμου Παλλήνης Αττικής και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. 

Το κτίριο ανεγέρθηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976, που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικές επιφάνειας 3.100,64 τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία), ενώ μια δεύτερη οικοδομική άδεια της ίδιας χρονιάς αφορούσε προσθήκη Α’ και Β’ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12 τ.μ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, καθ’ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα τμήματα κατ’ επέκταση των ορόφων του ισογείου και του δώματος, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι στον περιβάλλοντα χώρο του αγροτεμαχίου.

Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ως χώροι γραφείων, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Βιργινία Βεντουράκη

Την επανεμφάνισή της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει κάνει και η μεζονέτα της Βιργινίας Βεντουράκη, συζύγου του εκλιπόντος δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, στη Φιλοθέη. 

Η εν λόγω μεζονέτα είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί και τον Ιούνιο του 2023, με τη διαδικασία να τίθεται τότε σε αναστολή. Ωστόσο, το ακίνητο πέρασε τώρα ξανά το κατώφλι της πλατφόρμας, με έναν νέο πλειστηριασμό να προγραμματίζεται για τις 26 Απριλίου 2024. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την Intrum Hellas, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στο 1.186.018 ευρώ.

Ειδικότερα εκτίθεται σε πλειστηριασμό η πλήρης κυριότητα κατοικίας – μεζονέτας από ένα συγκρότημα κατοικιών, επί οικοπέδου που βρίσκεται στη θέση "Καλογρέζα” στη Φιλοθέη, στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού Αττικής. Το οικόπεδο αυτό κατά τον τίτλο κτήσεως έχει εμβαδόν 1095,95 τ.μ., κατά νεότερη καταμέτρηση και σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα έχει εμβαδόν 1099,53 τ.μ. και σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει εμβαδόν 1052,33 τ.μ. 

Ζαχαροπλαστεία Οικογένεια Δ. Βάρσου 1945 

Αντιμέτωπη ξανά με τον κίνδυνο του ηλεκτρονικού σφυριού θα βρεθεί -εφόσον δεν υπάρξει προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- η οικογένεια Βάρσου, της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων "Οικογένεια Δ. Βάρσου 1945”. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αλυσίδα "Δ. Βάρσος 1945” δεν έχει καμία σχέση με το ζαχαροπλαστείο "Βάρσος 1892” στην Κηφισιά, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές επιχειρήσεις.

Μετά το κατάστημα στα Βριλήσσια, το οποίο, μετά από μια σειρά από άγονα σφυριά και αναστολές, άλλαξε τελικά χέρια τον περασμένο Σεπτέμβριο με 1,1 εκατ. ευρώ, τώρα έρχεται η σειρά για ένα ακόμη ακίνητο-κατάστημα της οικογένειας. Ειδικότερα, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου 2024 ένας διπλός πλειστηριασμός που αφορά το κατάστημα της επιχείρησης "Οικογένεια Δ. Βάρσου 1945” στην Παλλήνη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Επισπεύδεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και έχει συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τις 223 χιλιάδες ευρώ. 

Τα ξενοδοχεία

Για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί και δυο "βαριά” ξενοδοχειακά σφυριά.  Ο ένας πλειστηριασμός αφορά το "Castello Bianco” στο Ρέθυμνο, έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου κι έχει τιμή πρώτης προφοράς τα 2,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions. Η μονάδα είναι κατηγορίας Γ’ και περιλαμβάνει χώρους κύριας χρήσης συνολικού εμβαδού 1.881,32 τ.μ., βοηθητικούς χώρους συνολικού εμβαδού 837,57 τ.μ. και πισίνα εμβαδού 80,00 τ.μ. Σύμφωνα με το σήμα του ΕΟΤ, έχει δυναμικότητα 55 διαμερισμάτων ή 58 δωματίων ή 112 κλινών.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά το ξενοδοχείο "Ηλέκτρα” στην Ορεστιάδα. Ο πλειστηριασμός, με τιμή εκκίνησης το 1,22 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Intrum Hellas, έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2024. Βάσει του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το ξενοδοχείο "Ηλέκτρα” είναι 3 αστέρων, δυναμικότητας 50 δωματίων και 90 κλινών.

ΣΕΡΚΟ

Μια βιομηχανία που έχει δει αρκετά ακίνητά της να περνούν το κατώφλι της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι και η "Σερραϊκή Κονσερβοποιία Οπωροκηπευτικών ΣΕΡΚΟ Ανώνυμη Εταιρεία” ή "ΣΕΡΚΟ”. Αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου, η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν επαναληπτικό πλειστηριασμό που αφορά τη βιομηχανική της μονάδα στις Σέρρες. 

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2 εκατομμύρια ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal, αφορά αγροτεμάχιο στην Κοινότητα και Δημοτική Ενότητα Σκουτάρεως, του Δήμου Σερρών. Εντός του αγροτεμαχίου υφίσταται βιομηχανική μονάδα συνολικού εμβαδού 28.715,10 τ.μ. η οποία αποτελείται από αποθήκες, γραφεία και λοιπές εγκαταστάσεις. Το οικόπεδο είναι συνολικής εκτάσεως 150.000,00 τ.μ.