Απόφαση "βόμβα" στο ποδόσφαιρο: Τέλος στο μονοπώλιο FIFA/UEFA, δικαιώθηκε η European Super League
Πέμπτη, 21-Δεκ-2023 12:21
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:12
Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δικαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Super League στην προσφυγή της κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο της ΕΕ σε δεσμευτική του απόφαση έκρινε ότι με τις ενέργειές τους απέναντι στο ανταγωνιστικό εγχείρημα της European Super League, τα κυβερνώντα σώματα του αθλήματος (UEFA/FIFA) έκαναν "κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους" επιβάλλοντας αυθαίρετους κανόνες που περιόριζαν αδικαιολόγητα την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά έξι κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, είχαν παρουσιάσει το 2021 το σχέδιο δημιουργίας νέας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης που θα ανταγωνιζόταν ευθέως το κραταιό Champions League της UEFA, ωστόσο το εγχείρημα ματαιώθηκε μετά από λίγες μέρες αφότου μεταξύ άλλων οι UEFA/FIFA απείλησαν πως θα αποκλειστούν από τις διοργανώσεις τους όσοι παίκτες συμμετάσχουν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει πάντως ότι η απόφασή του δεν συνιστά έγκριση της European Super League, αλλά αφορά καθαρά τις ενέργειες των UEFA/FIFA και τις κυρώσεις που είχαν απειλήσει ότι θα επέβαλαν, οι οποίες κρίθηκαν αδικαιολόγητες.
#ECJ: The #FIFA and #UEFA rules on prior approval of interclub #football competitions, such as the Super League, are contrary to #EUlaw #EuropeanSuperleague 👉 https://t.co/ATb3CgbPxg pic.twitter.com/XCnLzwIKWb
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) December 21, 2023
"Δεδομένου του αυθαίρετου χαρακτήρα τους, οι κανόνες (των UEFA/FIFA) για την έγκριση, τον έλεγχο και τις κυρώσεις (στην European Super League) πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών", αναφέρεται στην απόφαση.
Σημειώνεται ότι η A22 Sports Management, η εταιρεία που είχε συσταθεί στα πλαίσια της νέας λίγκας των έξι ομάδων, είχε μηνύσει την UEFA και τη FIFA στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι οι απειλές τους στάθηκαν "ανυπέρβλητο εμπόδιο" στο νέο τουρνουά και παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Στις πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης (που συμμετείχε στο εγχείρημα της νέας λίγκας) Φλορεντίνο Πέρεθ, ανέφερε ότι "το ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν θα τελέσει ποτέ ξανά σε καθεστώς μονοπωλίου" και πως "από εδώ και πέρα οι σύλλογοι θα ορίζουν οι ίδιοι την μοίρα τους".
"Εμείς, οι σύλλογοι, είδαμε να αναγνωρίζεται πλήρως το δικαιώμά μας να προωθήσουμε τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, που θα εκσυγχρονίσει το άθλημα και θα προσελκύσει οπαδούς από όλο τον κόσμο ξανά", αναφέρει σε δήλωσή του. "Σήμερα θριάμβευσε ξανά η ελεύθερη Ευρώπη και σήμερα το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του θριάμβευσαν επίσης".
Ο ίδιος προανήγγειλε επίσης τη συμμετοχή της Ρεάλ Μαδρίτης σε νέα προσπάθεια για μία καινούρια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική λίγκα, λέγοντας ότι "έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση να δώσουμε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μία νέα ώθηση που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ένα εγχείρημα που θα είναι μοντέρνο, πλήρως συμβατό με τις διεθνείς διοργανώσεις, ανοιχτό σε όλους, βασισμένο στα συμφέροντας του αθλήματος και θα επιβάλλει αποτελεσματικά οικονομικό fair play".
"Ένα εγχείρημα που θα φέρει οικονομική βιωσιμότητα για όλους τους συλλόγους, και κυρίως θα προστατεύσει τους παίκτες και συναρπάσει τους οπαδούς παγκοσμίως", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Φλορεντίνο Πέρεθ.
Institutional statement by the President of @realmadrid pic.twitter.com/v3USKcko0O
— A22 Sports (@A22Sports) December 21, 2023
Αμέσως μάλιστα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η A22 Sports Management παρουσίασε τα νέα της σχέδια για μία διοργάνωση με τη συμμετοχή 64 ομάδων τώρα.
Σε σχέση με την αρχική πρόταση δε, που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στις τάξεις των οπαδών των ομάδων που την προωθούσαν, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει υποβιβασμό ομάδων και δεν έχει μόνιμα μέλη.
Επιπλέον, όπως περιέγραψε η A22, η πρότασή της θα αποτελεί "την κορυφαία πλατφόρμα συνεχούς ροής αθλητικών αγώνων στον κόσμο, όπου δισεκατομμύρια οπαδοί θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν ζωντανά όλους τους αγώνες της Super League".
🚨🇪🇺 New proposed European competition by @A22Sports...
— EuroFoot (@eurofootcom) December 21, 2023
• 64 clubs across three leagues
• 3 leagues named Star, Gold & Blue
• Star league has 16 teams, so does Gold
• Blue league will have 32 clubs
All clubs will play in groups of 8, home and away, resulting in a… pic.twitter.com/cSHxe7Tf0D
Στο ίδιο κλίμα, η Μπαρτσελόνα δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου "ανοίγει το δρόμο για μια νέα ελίτ ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη σε αντίθεση με το μονοπώλιο στον ποδοσφαιρικό κόσμο", προσθέτοντας ότι "επιθυμεί να ξεκινήσει νέες συζητήσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο μέλλον".