Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Σεπ-2023 07:54

  Τα "επώνυμα" ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό - Σε αναστολή το "σφυρί" για τον Τ. Κουίκ

  Μορατόριουμ και στους πλειστηριασμούς φέρνει η έξαρση της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

  Εβδομάδα με αρκετά "επώνυμα σφυριά” είναι αυτή που ξεκινά σήμερα. Σημειωτέον πως γι’ αυτή την εβδομάδα είχε προγραμματιστεί και το "σφυρί” για τα τέσσερα ακίνητα του δημοσιογράφου και πολιτικού Τέρενς Κουίκ, ωστόσο ο τετραπλός πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή.

  Ειδικότερα, για την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, είχαν προγραμματιστεί τέσσερις πλειστηριασμοί εις βάρος του Τέρενς Κουίκ, για τρεις κατοικίες και ένα οικόπεδο στο Πήλιο. Η συνολική τιμή εκκίνησης και για τις τέσσερις ιδιοκτησίες διαμορφωνόταν στις 660 χιλ. ευρώ, κατόπιν διόρθωσης από τις 554.065 ευρώ που είχαν οριστεί αρχικά.

  Περιπετειών συνέχεια για τον Β. Γκρίσιν

  Ένα από τα πιο σημαντικά "επώνυμα σφυριά" αυτής της εβδομάδας είναι εκείνο που στρέφεται εις βάρος του Βασίλη Γκρίσιν, ιδρυτή της πτωχευμένης Άλφα Γκρίσιν. Ειδικότερα, σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγουν, στις 20 Σεπτεμβρίου και με επισπεύδουσα την doValue, δύο ιδιοκτησίες του Βασίλη Γκρίσιν στο Μογγονήσι, νησίδα του συμπλέγματος των Παξών. Πιο συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορά το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός ελαιοκτήματος με εντός αυτού 20 ελαιοδένδρων, που βρίσκεται στην περιοχή Μοσχοφύλι Μογγονησίου του Δήμου Παξών, έκτασης 4.457,78 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 143.411 ευρώ, και το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου στη θέση Τσούντα-Μοσχοφύλι-Μογγονησίου, έκτασης 4.487,119 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 81.303 ευρώ.
   

  πιν

  Η Άλφα Γκρίσιν είχε κηρυχθεί επίσημα σε πτώχευση στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, με την ίδια ημερομηνία ως χρόνο παύσης πληρωμών. Δυστυχώς, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η εταιρεία αντιμετώπιζε έντονες καθυστερήσεις πληρωμής από τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η ίδια, εν συνεχεία, να καθυστερεί την εξόφληση των πιστωτών της. Παράλληλα, αδυνατούσε να προσφύγει σε τραπεζικό ή άλλο δανεισμό για την χρηματοδότηση των αναγκών της λόγω των ήδη υφιστάμενων υψηλών της χρεών προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Η εταιρεία κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες να επαναδιαπραγματευθεί με τα τραπεζικά ιδρύματα την επιμήκυνση εξόφλησης των υφιστάμενων δανείων της. Ακολούθησαν πολλές προτάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού, οι οποίες ουδέποτε έγιναν δεκτές. 

  Η Άλφα Γκρίσιν υπήχθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Αύγουστο του 2018. Η Grant Thornton, ως ειδική διαχειρίστρια, προχώρησε στην πώληση των γραφείων της εταιρείας στην λεωφ. Συγγρού, στη Νέα Σμύρνη, των αποθηκών της στην Παιανία και άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων. Ακολούθησε η κατάθεση αίτησης πτώχευσης από την Grant Thonton και η τυπική κήρυξή της σε πτώχευση.

  Τα βιομηχανικά ακίνητα

  Για την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, έχει προγραμματιστεί πλήθος πλειστηριασμών γνωστών βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, με πολλά από αυτά τα κτίρια να παραμένουν εδώ και καιρό στα… αζήτητα. Από αυτά ξεχωρίζουν οι εγκαταστάσεις της πτωχευμένης βιομηχανίας ξύλου ΑΒΕΞ στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών στην Τ.Κ. Αγίου Στεφάνου της Δ.Ε. Ωλενίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Ο πλειστηριασμός που διενεργήθηκε στις 28 Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4.344.000 ευρώ, κηρύχθηκε άγονος κι έτσι αναρτήθηκε νέος, με την τιμή εκκίνησης να είναι, ωστόσο, σημαντικά "ψαλιδισμένη”, στα 3.258.000 ευρώ. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΒΕΞ κατείχε σημαντική θέση στη βιομηχανική ιστορία της Πάτρας, ενώ ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που προχώρησαν σε βιομηχανική παραγωγή προϊόντων ξύλου. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2012, η εταιρεία πτώχευσε, μετά από αίτηση εργαζομένων, που διεκδικούσαν την καταβολή των μισθών τους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

  Επίσης, για τις 22 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός και για τις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών στις Αχαρνές, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο, εκτός σχεδίου πόλεως και εντός ζώνης, στη θέση "Σπηλιά Γκατζάνα”. Το άνω ενιαίο αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 15.961,91 τ.μ. προέκυψε από την συνένωση τεσσάρων επί μέρους όμορων αγροτεμαχίων. Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια εν σειρά και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κ.λπ.). 
  Την ίδια μέρα, αναμένεται να πλειστηριαστούν και οι εγκαταστάσεις της Palmie Catering στον Αυλώνα Αττικής. Η Palmie Catering ανήκει στον όμιλο Κουτρουλιά, ο οποίος λειτουργεί την αλυσίδα καφέ και εστίασης Palmie bistro. Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% συγκροτήματος εκ δύο βιομηχανικών κτηρίων και ενός κτιρίου γραφείων και ενός όμορου γηπέδου, εντός του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.), στη θέση "Άγιος Θωμάς" του Δήμου Ωρωπού, με τις τιμές εκκίνησης να διαμορφώνονται σε 975.000 ευρώ και 185.250 ευρώ.

  πιν

  Επίσης στις 22 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί τριπλό "σφυρί” εις βάρος της Zouras Farm. Το πιο "βαρύ σφυρί” αφορά την παραγωγική μονάδα της Zouras Farm στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο των πλειστηριασμών. H τιμή πρώτης προσφοράς για τον επαναληπτικό πλειστηριασμό έχει υποχωρήσει σημαντικά στα 3.445.000 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η doValue Greece. Στο "σφυρί’ βγαίνουν συγκεκριμένα έξι αγροτεμάχια που έχουν συνενωθεί και αποτελούν μια ενιαία έκταση, συνολικής εκτάσεως 118.387 τ.μ. κατά τους τίτλους κτήσεως ή 120.408 τ.μ. σύμφωνα με το Κτηματολόγιο. Στην εν λόγω έκταση έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις, 24.657,67 τ.μ., οι οποίες λειτουργούν σαν μονάδα εκτροφής ωοτόκων ορνίθων, καθώς και αποθήκευσης, διαλογής, συσκευασίας και συντήρησης αυγών (ψυκτικοί θάλαμοι), αποβλήτων, ανάπτυξης νεοσσών και τμήμα παραγωγής ζωοτροφών. Τα επιμέρους κτίρια κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους σταδιακά, από το έτος 1999 έως το έτος 2005. Σημειώνεται ότι η μονάδα είναι σε πλήρη λειτουργία. Οι άλλοι δύο πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για την Zouras Farm αφορούν ακίνητα στην θέση "Στέρνα” ή "Κουλούμπριζα”, στον Άγιο Θωμά στα Οινόφυτα, ενώ επισπεύδουσα είναι η DoValue Greece. Το πρώτο ακίνητο, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 200 χιλ. ευρώ είναι ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 4.840,89 τ.μ. Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις εκκολαπτηρίου, ως πτηνοτροφική μονάδα. Ο άλλος πλειστηριασμός, με τιμή εκκίνησης τις 7,5 χιλ. ευρώ, αφορά ένα ξηρικό αγροτεμάχιο, μετά των επ' αυτού πάσης φύσεως κτισμάτων, συνολικής έκτασης 2.804,47 τ.μ.  
   

  πιν

  Το κατώφλι της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει περάσει, ωστόσο, και η Βιοκότ, επίσης συμφερόντων της οικογένειας Ζούρα. Ειδικότερα, για τις 22 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί "σφυρί” για ένα γήπεδο, συνολικής εκτάσεως 35.225 τ.μ., το οποίο είναι περιφραγμένο γύρωθεν και έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές, βιοτεχνικές ή άλλες παραγωγικές μονάδες, και συγκεκριμένα συγκρότημα εκτροφής πουλερικών και επεξεργασίας κρέατος. Οι εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τα έτη 1975 έως 1997 και αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα επιμέρους κτιρίων. Το γήπεδο προήλθε από τη συνένωση μικρότερων όμορων τεμαχίων. Ο πλειστηριασμός έχει επισπεύδουσα την doValue και τιμή εκκίνησης τα 431.809,30 ευρώ. 

  Νέος πλειστηριασμός για την Προμότ

  Με την περιπέτεια των πλειστηριασμών παραμένουν αντιμέτωπες οι Ι.Ε. Λαϊνόπουλος και Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος, η οποία για περισσότερες από δύο δεκαετίες υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους dealer της Mercedes-Benz και των Smart στην χώρα μας. Ειδικότερα, για τις 22 Σεπτεμβρίου έχει αναρτηθεί ένας ακόμη πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 705 χιλ. ευρώ και επισπεύδουσα την doValue Greece. Πρόκειται περί ενός οικοπέδου, κειμένου στη θέση "Άδάμες ή Χελιδονού” της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Κηφισιάς Αττικής (Νέα Κηφισιά Αττικής), εκτάσεως 1.945,20 τ.μ. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του οικοπέδου δεν υπάρχουν κτίσματα, ενώ κατά τον χρόνο λειτουργίας του το οικόπεδο είχε τη χρήση ανοικτού χώρου στάθμευσης. 

  Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρασε σε νέα χέρια το κατάστημα της Προμότ στη Γλυφάδα. Το εν λόγω κατάστημα είχε βρεθεί αρκετές φορές στην πλατφόρμα και τελικά κατακυρώθηκε στα 1.253.930 ευρώ, μόλις δέκα ευρώ υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης.
   

  πιν

   

  Σημειωτέον ότι για τις 29 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός και για το μεγάλο ακίνητο της Ι.Ε. Λαινόπουλος στη Νέα Κηφισιά, και ειδικότερα στη θέση "Αδάμες”. Επισπεύδουσα είναι η Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς τα €3.929.000,

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ