Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 08:25

  Επιχείρηση "Υάκινθος" για τους Πακιστανούς τρομοκράτες: Οι διάλογοι, τα βίντεο και η προετοιμασία

  Επιχείρηση "Υάκινθος" για τους Πακιστανούς τρομοκράτες: Οι διάλογοι, τα βίντεο και η προετοιμασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο 27χρονος Syed Irtaza HAIDER ζούσε στον Λαγανά της Ζακύνθου, και ήταν αυτός που ήρθε πρώτος σε επαφή με τον 30χρονο φερόμενο "καθοδηγητή", ο οποίος ζούσε στην Τεχεράνη.

  Οι συνομιλίες τους για τη δημιουργία τρομοκρατικού θύλακα και επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2022, ενώ η αρχική πληροφόρηση είχε δοθεί από τη Μοσάντ τον Αύγουστο του 2022. Ακολουθεί η επαφή με τον 29χρονο Abid HUSSAIN, που ζούσε στην Σκάλα Λακωνίας. Ο "Υάκινθος" όμως επαγρυπνούσε και χτύπησε τον τρομοκρατικό θύλακα.

  Αυτή ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης της ΕΥΠ με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του εν τη γενέσει τρομοκρατικού δικτύου.

  Και οι δύο συλληφθέντες παραδέχονται ότι συνομιλούσαν με τον 30χρονο "αρχηγό", ενώ ο HAIDER, αναφέρει ότι αρχικά δέχθηκε να συμμετάσχει στη δημιουργία του τρομοκρατικού θύλακα, αργότερα υπαναχώρησε φοβούμενος ότι θα συλληφθεί. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο από τον 30χρονο, καθώς ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονίες και φοβόταν ότι θα έκανε κακό σε συγγενείς του.

  Ωστόσο, από την ανίχνευση των επικοινωνιών, φαίνεται ότι ακόμη και δύο ημέρες πριν από την προσαγωγή του συνομιλούσε με τον 30χρονο σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς να φαίνεται κάποια… υπαναχώρηση.

  Ανατριχιαστικοί διάλογοι

  Οι προσπάθειες του 30χρονου Πακιστανού, που φέρεται να είναι στην Τεχεράνη, να δημιουργήσει τρομοκρατικό δίκτυο μέσω των δύο "στρατολογημένων" συμπατριωτών του και οι προτροπές του να προκαλέσουν αιματοκύλισμα στο κέντρο της Αθήνας, είναι εμφανείς στις συνομιλίες του με τον 27χρονο HAIDER.

  Ο παρακάτω διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

  30χρονος: "Στο εστιατόριο μπορεί να το κάνεις και με μπουκάλες μπείτε 2-3 άτομα στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από κει όταν βρείτε ευκαιρία"

  Syed Irtaza HAIDER: "Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40 - 50 άτομα.

  30χρονος: "Γι αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 50 Λακ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο το κατάλαβες;"

  Syed Irtaza HAIDER: "Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο"

  30χρονος: " Ότι πληγή ή τραύμα υπάρχει να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες"

  HAWALA και βίντεο

  Τα στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μέσω διεθνών συνεργασιών και επαφών με ξένες μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τυχόν οικονομικές συναλλαγές και συγκεκριμένα καταθέσεις χρημάτων του 30χρονου σε συγγενείς των δύο τουλάχιστον "στρατολογημένων" σε Πακιστανικές τράπεζες και μεταφορές μικρών χρηματικών ποσών στους ίδιους στην Ελλάδα μέσω μεσαζόντων του ιδιόμορφου συστήματος HAWALA.

  Ο 27χρονος Syed Irtaza HAIDER με προτροπές του 30χρονου φερόμενου αρχηγού, ταξιδεύει από την Ζάκυνθο στην Αθήνα προκειμένου να προβεί σε κατόπτευση του υποψήφιου στόχου και να βιντεοσκοπήσει το εβραϊκό εστιατόριο αλλά και άτομα που μπαίνουν σε αυτόν.

  Από τις ανασύρσεις δεδομένων από το κινητό του τηλέφωνο προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 υπάρχουν τουλάχιστον 3 καταγραφές βίντεο του εβραϊκού εστιατορίου και προσώπων, που έστειλε στον 30χρονο στο Ιράν. Παράλληλα από την έρευνα των αστυνομικών οι δύο Πακιστανοί υπήκοοι, εντοπίστηκαν σε κάμερες ασφαλείας του εστιατορίου και άλλων καταστημάτων στου Ψυρρή να καταγράφουν με τα κινητά τους το εστιατόριο και τους πελάτες.

  "Απέμενε οπλισμός και ενίσχυση"

  Την δημιουργία ενός ενεργού τρομοκρατικού θύλακα με έδρα την Ελλάδα και πιθανή επέκταση και συνεργασία του με αντίστοιχους θύλακες στην Ευρώπη, φαίνεται πως διέκοψαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και η ΕΥΠ, αξιοποιώντας τις πληροφορίες της Μοσάντ, ενώ απέτρεψαν ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

  Οι δύο άνδρες από το Πακιστάν φαίνεται πως είχαν προβεί σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες κατόπτευσης του στόχου, και απέμενε η εύρεση οπλισμού και τρόπου πλήξης, όπως και η αριθμητική ενίσχυση του εκτελεστικού πυρήνα.

  Στα κινητά τηλέφωνα των δύο ανδρών από το Πακιστάν και σε κάρτες μνήμης πέρα από τις καταγραφές του εβραϊκού εστιατορίου, υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες προσώπων, που έμπαιναν σε αυτό. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ότι μετά από ενδεχόμενη επίθεση στο εστιατόριο να προέβαιναν σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον προσώπων.

  Από τις συνομιλίες τους με τον 30χρονο ομοεθνή τους, που βρίσκεται στην Τεχεράνη και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες, προκύπτουν οι προτροπές τους να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να προβούν σε δολοφονίες Ισραηλινών σε σπίτια, πλατείες, και εμπορικά κέντρα. Οι αμοιβές που τους υποσχόταν ήταν σε πακιστανικές ρουπίες που αντιστοιχούσαν σε 15.000 ευρώ.

  Οι δύο "στρατολογημένοι" φέρεται να επιχείρησαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους, και γι' αυτό έγιναν προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων, για τους οποίους προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι σε βάρος τους.

  Οι δύο Πακιστανοί διέμεναν σε παράπηγμα ομοεθνών τους σε καταυλισμό στα Άνω Λιόσια και περιστασιακά σε ένα σπίτι ομοεθνών τους στην Ομόνοια, όταν έρχονταν στην Αττική. Προσήχθησαν πριν από 1,5 μήνα από Λαγανά Ζακύνθου και Σκάλα Λακωνίας. Ήταν κρατούμενοι προς απέλαση, μέχρι να εξερευνηθούν τα κινητά τους τηλέφωνα και πριν τέσσερις μέρες οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, όταν εντοπίστηκαν οι επίμαχες συνομιλίες και τα βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα.

  Επίθεση το Εβραϊκό Πάσχα

  Οι "μόνιμοι", καθημερινοί, 70-80 επισκέπτες της συναγωγής του Ψυρρή και τα δεκάδες άτομα ισραηλινής καταγωγής που θα βρίσκονταν στο χώρο τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα, φέρεται να ήταν ο στόχος του τρομοκρατικού δικτύου με έδρα το Ιράν. Θέλοντας να μεγιστοποιήσουν τις απώλειες, τα δύο στρατολογημένα μέλη από το Πακιστάν, είχαν λάβει οδηγίες να χτυπήσουν κατά τον εορτασμό του Πέσαχ, μεταξύ 5 και 13 Απριλίου, μέρες κατά τις οποίες θα συνέρρεαν στο κτίριο-στόχο, επιπλέον επισκέπτες.

  Εκμεταλλευόμενοι την καθημερινή κοσμοσυρροή στον πολυσύχναστο δρόμου του Ψυρρή, οι δύο "εκκολαπτόμενοι" τρομοκράτες, κατάφεραν να περνούν απαρατήρητοι την ώρα που κατόπτευαν τη συναγωγή της οδού Αισώπου και τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες.

  Προσπαθώντας να σχεδιάσουν την επίθεση τους, είχαν σχηματίσει εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο, αλλά και για τις ώρες που συνέρρεαν οι πιστοί για προσευχή. Στο ισόγειο στεγάζεται το εστιατόριο Κοσέρ που ακολουθεί το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με τη διατροφή, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συναγωγή. Ο χώρος του εστιατορίου, λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος διανομής φαγητών και πρώτων υλών Κοσέρ, με αρκετούς πελάτες.

  Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο άνδρες από το Πακιστάν, είχαν σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα έμπαιναν μέσα στο κτίριο-στόχο για να προχωρήσουν στην τρομοκρατική ενέργεια. Ο χώρος λειτουργεί υποδεχόμενος άτομα εβραϊκής καταγωγής, ενώ το εστιατόριο λειτουργεί κατά βάση με κρατήσεις.

  Οι δύο επίδοξοι τρομοκράτες, θα αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες όχι μόνο να κινηθούν απαρατήρητοι, αλλά και να καταφέρουν να περάσουν φιάλες με εύφλεκτο υλικό μέσα στο χώρο δίχως έλεγχο. Είναι ενδεικτικό ότι στην πλειονότητα τους οι επισκέπτες συνομιλούν με τους υπεύθυνους του εστιατορίου και της συναγωγής στα εβραϊκά, ενώ η θωρακισμένη είσοδος είναι συνήθως κλειστή και υπάρχει έλεγχος από το θυροτηλέφωνο.

  Εργαζόμενοι σε διπλανές επιχειρήσεις, δηλώνουν θορυβημένοι από την αποκάλυψη του σχεδίου του τρομοκρατικού δικτύου, κάνοντας λόγο για έναν δρόμο που σφύζει από ζωή τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όπως τονίζουν, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος ύποπτη παρουσία στην οδό Αισώπου, καθώς καθημερινά κινούνται εκατοντάδες άτομα κάθε εθνικότητας γεμίζοντας δρόμους και μαγαζιά. Ένα χτύπημα στη συναγωγή όπως λένε, θα είχε δεδομένα και παράπλευρες απώλειες, καθώς δίπλα στο κτίριο-στόχο υπάρχουν καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που είναι γεμάτα όλο το χρόνο.

  Πηγή: TheTOC

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ