Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαρ-2023 07:51

  Ποινές ως 10χρόνια για κλοπή / κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού - Μέχρι και ισόβια αν συνδέεται με θανάτους

  Ποινές ως 10χρόνια για κλοπή / κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού - Μέχρι και ισόβια αν συνδέεται με θανάτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ως κακούργημα θα διώκονται και θα τιμωρούνται οι κλοπές αλλά και η κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού, με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή μετά το τραγικό δυστύχημα τω Τεμπών. Η ρύθμιση προβλέπει αυστηρότερες ποινές που κινούνται έως 10 χρόνια (και φτάνουν έως ισόβια αν συνδέονται με θάνατο), για το αδίκημα της κλοπής όταν αυτό συνδέεται με σιδηροδρομικό υλικό και οδηγεί σε διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Το εύρος της ποινής θα εξαρτάται από την τυχόν πρόκληση θανάτων, καθώς σε τέτοια - απευκταία - περίπτωση, θα οδηγεί ακόμα και στα ισόβια.

  Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα η δυστύχημα.

  Συγκεκριμένα , σύμφωνα με πληροφορίες:

  - θα υπάρξει πρόβλεψη στο άρθρο 374 ΠΚ (διακεκριμένη κλοπή) που θα αναφέρεται ειδικά σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών η οποία - πράξη - θα προβλέπει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη.

  - θα υπάρξει νομική πρόβλεψη στο άρθρο 394Α ΠΚ (διακεκριμένη αποδοχή προϊόντων εγκλήματος) που θα αναφέρεται ειδικά σε αποδοχή προϊόντων εγκλήματος που είναι σιδηροδρομικά. Η ποινή θα φτάνει έως τα 10 χρόνια. Δηλαδή καθίσταται κακούργημα και η κλεπταποδοχή.

  Πάντα στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα, υπάρχει το ενδεχόμενο α τα αδικήματα αυτά συνδέονται αιτιωδώς με θανάτους, η ποινή να φτάσει και στα ισόβια.

  Τι είχε γίνει

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης εννοεί ότι στο άρθρο 291 ΠΚ (Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών) υπήρχε από το 2013 διάταξη που τιμωρούσε ως κακούργημα την "κλοπή ή δολιοφθορά σιδηροδρομικού υλικού”. Συγκεκριμένα η προσθήκη έγινε με το άρθρο 93 - Ν 4199/2013. Δηλαδή στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα (π.δ. 283/1985, Α΄106) προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: "4. Όποιος αφαιρεί με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης ή με πρόθεση καταστρέφει, ολικά ή εν μέρει, οποιοδήποτε υλικό ή αντικείμενο προορισμένο από τη θέση του ή από την κατασκευή του για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου ή την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη, ανεξαρτήτως της ζημίας που απειλήθηκε ή προξενήθηκε ή της οικονομικής αξίας του υλικού ή αντικειμένου".

  Η διάταξη αυτή, όπως είπε ο κ.Τσιάρας, αφαιρέθηκε στον νέο ποινικό κώδικα 2019

  Άμεσα εκτελεστή απόφασης

  Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το capital.gr άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικάζονται στα θύματα, δηλαδή η δυνατότητα να κηρύσσεται άμεσα εκτελεστή η απόφαση αποζημίωσης για τα Τέμπη που θα εκδίδουν τα Πρωτοδικεία. Εν ολίγοις θα δίδεται η δυνατότητα στο δημόσιο να μην ασκεί εφέσεις, αναιρέσεις κλπ, συνεπώς η διαδικασία να κινηθεί τάχιστα.

  Έτσι η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα, με άλλες διατάξεις δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226/ 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) η να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ